1001-nacht-taart

1001-Nacht-Biscuittaart

In Marokko eindigt een maaltijd vaak met de populaire, simpele fruitsalade van sinaasappel, dadel, kaneel en oranjebloesemwater. Toen ik dit verfrissende dessert weghapte op het dakterras van een restaurant middenin de medina van Marrakech, kwam ik op het idee om een taart te maken met alle smaken die ik proefde. Met als resultaat: onderstaand recept voor een 5-laagse 1001-nacht-biscuittaart.

Luchtige biscuitcake met kaneel en stukjes dadel, frisse sinaasappelmousse en een aromatische gelei van sinaasappelsap en oranjebloesemwater. Mijn ode aan de geuren, kleuren en smaken van Marokko. De taart is een tikkeltje bewerkelijk, maar hij wordt gegarandeerd met een hoop oehs en aahs ontvangen.

“Mijn ode aan de geuren, kleuren en smaken van Marokko”


1001-NACHT-BISCUITTAART

24 cm Ø – 10 tot 12 personen

Voor de dadel-kaneel-biscuitcake
– 60 g boter
– 4 eieren, eidooiers en eiwitten van elkaar gescheiden
– 125 g kristalsuiker
– snufje zout
– 2 el kristalsuiker
– 100 g bloem, gezeefd
– 1 tl bakpoeder
– 1 el kaneel
– 5 Medjool dadels, ontpit, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een ronde springvorm van 24 cm Ø en bestuif hem met bloem.

Smelt de boter en laat afkoelen. Klop met een mixer beetje bij beetje de 125 g suiker door de eidooiers. Blijf een paar minuten kloppen tot het mengsel een lichtgele kleur heeft en schuimig rimpelend terugvalt.

Klop de eiwitten met een snufje zout tot slappe pieken. Strooi er dan de 2 eetlepels suiker bij en klop tot stijve pieken.

Meng de bloem met het bakpoeder en de kaneel. Schep ¼ van het eiwit op het eidooier-suikermengsel. Stuif er dan ¼ van het bloemmengsel op en spatel tot alles nét vermengd is. Herhaal deze handeling met de rest van het eiwit en de bloem. Spatel er bij het laatste beetje eiwit en bloem ook de helft van de lauwe gesmolten boter door. Spatel tot slot de rest van de boter en de fijngehakte dadels door het mengsel. Spatel voorzichtig, want de eiwitten moeten luchtig blijven en niet inzakken.

Schep het beslag in de vorm en draai de taartvorm rond om het beslag gelijkmatig te verdelen. Bak de cake 30 tot 35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de cake afkoelen.

Taart opbouwen, deel 1
Bekleed de binnenkant van een verstelbare taartring (zet hem op 24 cm) met een reep bakpapier of cellofaan. Zet de taartring op een taartkarton of bord. Snijd de afgekoelde dadel-kaneelcake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke helften krijgt. Snijd de cakehelften in cirkels van 23 cm. Leg 1 helft – met de snijkant naar boven – in het midden van de taartring. Laat 1 cm van de rand vrij. Let erop dat de ruimte tussen de cake en taartring overal evenveel is. Begin met het maken van de sinaasappelmousse. 

Voor de sinaasappelmousse
– 4 blaadjes gelatine
– 4 sinaasappels
– 4 eieren, eidooiers en eiwitten van elkaar gescheiden
– 100 g suiker

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Rasp van 2 sinaasappels de schil. Pers de 4 sinaasappels uit en zeef het sap.

Klop met een mixer beetje bij beetje 75 g suiker door de eidooiers. Blijf een paar minuten kloppen tot het mengsel een lichtgele kleur heeft en schuimig rimpelend terugvalt. Voeg het gezeefde sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil toe en roer alles goed door elkaar.

Doe het mengsel in een pan en verwarm het al roerende op een laag vuur tot het mengsel is gebonden. Het mengsel is dik genoeg als het aan de bolle kant van een lepel blijft hangen. Neem de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatineblaadjes in de eiercrème op. Laat de crème onder af en toe roeren afkoelen.

Klop ondertussen de eiwitten met een snufje zout tot slappe pieken. Strooi er dan 25 g suiker bij en klop tot stijve pieken. Spatel de eiwitten door de eiercrème, zodra deze lobbig begint te worden. Spatel voorzichtig, want de eiwitten moeten luchtig blijven en niet inzakken.

Taart opbouwen, deel 2
Schep de helft van de sinaasappelmousse op de dadel-kaneelcake die in de taartring ligt. Verdeel het gelijkmatig met een spatel. Vul ook de 1 cm ruimte tussen de cake en taartring met de mousse. Leg de andere helft van de dadel-kaneelcake – met de snijkant naar boven – precies in het midden op de mousse. Schep de rest van de mousse op de cake en doe hetzelfde als met de vorige laag. Zet de taart ongeveer 3 uur in de koelkast. Begin met het maken van de sinaasappel-oranjebloesemwater-gelei als de mousse goed opgesteven is.

Voor de sinaasappel-oranjebloesemwater-gelei
– 1,5 blaadje gelatine
– 2 sinaasappels
– 50 g suiker
– ½ tl oranjebloesemwater

Week de gelatine in ruim koud water. Pers de 2 sinaasappels uit en zeef het sap.

Breng in een pannetje het gezeefde sinaasappelsap met de suiker aan de kook en laat het ongeveer 8 minuten zachtjes koken. Voeg het oranjebloesemwater toe en kook dit ongeveer 2 minuten mee.

Laat het sap iets afkoelen. Roer de goed uitgeknepen gelatine erdoor tot het is opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot het net begint te geleren.

Taart opbouwen, deel 3
Schenk de gelei gelijkmatig over de sinaasappelmousse. Laat opstijven in de koelkast. Verwijder voorzichtig de taartring en de reep bakpapier of cellofaan. Garneer de taart met een paar verse muntblaadjes. 

Taartpunt 1001-nacht-biscuittaart


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

6 reacties

  1. Hmmm dit lijkt me een lekkere taart! Ik ben gek op oranjebloesem, zeker in combinatie met kaneel, dus deze taart komt in mijn te-maken lijstje

    • Emmelien

      Leuk! Ik hoor graag wat je ervan vond als je hem gemaakt hebt!

    • Emmelien

      Dank je wel! Veel plezier en succes met het maken. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

Volgend berichtFoodblogswap: Amerikaanse Pannenkoeken