Horchata con fartons

2-Eeuwenoude Valenciaanse Dorstlesser

Ik slenter al uren in de brandende zon door de kleine straatjes van Valencia en smacht naar een verkoelend drankje. Hoewel mijn voeten moe zijn, plof ik niet neer op het eerste de beste terras dat ik tegenkom. Ik wandel door naar Horchatería Santa Catalina. Dé plek waar Valencianen al sinds 1807 hun geliefde lokale dorstlesser bestellen: la horchata.

Dit is een melkachtig drankje van chufas (aardamandelen die geteeld worden op zandgronden rond Valencia), water en suiker. Je drinkt hem ijskoud en eet er fartons (stengels van croissantdeeg) bij. Ik doe zoals de Valencianen doen en bestel bij de camarera een ijskoude horchata met fartons. Want wie ben ik om van een 2-eeuwenoude traditie af te wijken?

“Ik doe zoals de Valencianen doen en bestel een ijskoude horchata met fartons”

De horchata smaakt nootachtig en lichtzoet en is inderdaad heerlijk verfrissend. Maar het drankje schijnt veel meer te bieden dan alleen verkoeling. De chufas geven ook nog eens veel energie en zijn goed voor hart en bloedvaten. Na een glas horchata kan je dus met gemak weer een paar uur rondslenteren door de kleine straatjes van Valencia, de stad met haar eigen drankje.


HORCHATA DE CHUFA

– 250 gram aardamandelen*
– 100 gram suiker
– 1 liter water

1. Spoel de aardamandelen goed schoon en laat ze 24 uur weken in een kom met ruim water.
2. Gooi het weekwater weg.
3. Doe de aardamandelen in een keukenmachine met een deel van het water en maal ze heel fijn.
4. Voeg een 2e deel water toe en maal opnieuw alles goed door elkaar.
5. Doe de aardamandelpulp in een zeef en druk er met een lepel zoveel mogelijk sap uit.
6. Zeef het opgevangen sap door een schone vochtige theedoek.
7. Doe de suiker en de rest van het water erbij.
8. Meng alles goed met een staafmixer tot de suiker is opgelost.
9. Laat de horchata koud worden in de koelkast en serveer.

* Aardamandelen zijn in Nederland helaas nauwelijks verkrijgbaar. De plant staat in ons land op de lijst van hardnekkig onkruid en mag niet geteeld worden.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Volgend berichtVlierbloesems op je Bord