Avocado-ijs met zoet-pittige mangosalsa

A la Mexicana: Avocado-IJs met Zoet-Pittige Mangosalsa

Romige avocado’s, frisse limoenen, zoete mango’s, vurige chilipepers – in dit kleurrijke dessert proef je overduidelijk Mexico. ¡Àndale!

AVOCADO-IJS / NIEVE DE AGUACATE

Avocado-ijs. Ik proefde het voor het eerst bij een van de vele ijskramen op het centrale plein van het koloniale Mexicaanse stadje Dolores Hidalgo.

“Het ijs had een lichtzoete, nootachtige smaak en was zo zacht, zo romig, zo… ¡sabroso!”

Een vrouw met lang zwart haar in twee vlechten schepte wat van haar ambachtelijke en handgedraaide nieve de aguacate op een houten proeflepeltje, ik pakte het gretig van haar aan, stak het vol verwachting in mijn mond en was helemaal ondersteboven. Het ijs had een lichtzoete, nootachtige smaak en was zo zacht, zo romig, zo… ¡sabroso!

Thuis maak ik het ijs iets minder ambachtelijk dan de lokale neveros doen – zie maar eens aan de benodigde houten tonnen en ijzeren ijsbussen te komen –, maar de smaak komt heel dicht in de buurt.

Avocado-ijs

Voor 1 liter – Aangepast recept uit Jamie’s Amerika, Jamie Oliver

– 200 g rietsuiker
– rasp en sap van 2 limoenen
– 2 vanillestokjes, in de lengte doormidden gesneden, zaadjes eruit geschraapt
– 4 rijpe avocado’s, geschild en ontpit
– 500 ml volle melk

Doe de suiker, de rasp en het sap van de limoenen en de vanillezaadjes en –stokjes in een steelpan. Breng aan de kook en laat koken totdat alle suiker is opgelost. Haal van het vuur, doe het mengsel in een kom en laat volledig afkoelen. Kom niet in de verleiding om alvast te proeven, want dan brand je je vingers!

Haal de vanillestokjes uit het afgekoelde mengsel. Pureer met een staafmixer de avocado’s samen met het suikermengsel en de melk tot een glad, romig geheel – zoals een smoothie.

Doe het mengsel in de ijsmachine en draai het tot een smeuïg ijs. Geen ijsmachine in huis? Doe het ijsmengsel dan in een ondiepe, brede schaal en zet het in de vriezer. Roer het ijs ieder half uur los met een vork om de ijskristallen te breken. Herhaal het roeren, totdat het stevig genoeg is om er bolletjes van te scheppen.

“Wat is een Mexicaans gerecht zonder bontgekleurde, frisse, pittige salsa?”

MANGOSALSA / SALSA DE MANGO

Wat is een Mexicaans gerecht zonder bontgekleurde, frisse, pittige salsa? Dit recept is een knipoog naar de hartige salsa de mango die ze in Mexico bij vlees, vis, zeevruchten en taco’s serveren. Wees gerust, ik ben niet zo loca om ijs met rode ui en tomaat te combineren, maar ook in deze variant gaat beslist een vurig chilipepertje. Dat hoort nou eenmaal bij de Mexicaanse keuken.

Zoet-pittige mangosalsa

– 50 g water
– 50 g suiker
– 1 vanillestokje, de zaadjes eruit geschraapt
– ½ tl limoensap
– 500 g mango, in kleine blokjes gesneden
– 1 chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt

Doe het water, de suiker en de vanillezaadjes in een steelpan. Breng aan de kook en laat koken totdat alle suiker is opgelost. Voeg het limoensap toe en haal het suikerwater dan gelijk van het vuur. Doe het in een kom en laat afkoelen. Meng de mangoblokjes en het fijngehakte chilipepertje door het afgekoelde suikerwater en laat ongeveer een kwartier marineren. Serveer de mangosalsa over een (paar) bolletje(s) avocado-ijs. ¡Qué rico!

PS Met dit recept doe ik mee aan het Foodblog Event van april 2013 met als thema: saus (sauce, salsa of shoyu).

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

9 reacties

  1. Oef, wat een heerlijk, origineel recept. Ik ben zo’n beetje verslaafd aan avocado, dus zou het best kunnen waarderen, vermoed ik.

  2. Emmelien

    Dank je wel! Als je verslaafd bent aan avocado’s, dan vind je dit toetje vast lekker. In Mexico eten ze avocado’s gewoon al wandelend op straat, dus zo uit het vuistje. Dat zie ik hier nog niet zo snel gebeuren :-)

  3. gereon de leeuw

    Hoi Emmelien,

    Wat een heerlijke combinatie zacht volromig ijs door de avocado. Mango’s met chili. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen net als het land Mexico lindo met mij deed.

    Have a nice weekend.

    • Emmelien

      Hoi Gereon,

      Had al zo’n vermoeden dat je dit recept wel kon waarderen :-) Leuk dat je ook zo’n fan van Mexico bent.

      Groetjes,
      Emmelien

  4. Pingback: Winnaar Foodblogevent Saus | missFromage

  5. Pingback: Foodblogevent – Dadel-banaankoekjes

Volgend bericht1001-Nacht-Biscuittaart