Alles is cranberry

Alles is Cranberry

In november 2012 was Yellow Chef de host van het Foodblog Event en benoemde mijn donkere-dagen-dessert van peer, walnoten, chocolade en blauwe kaas tot winnaar. Na de uitslag 3x gelezen te hebben – ik? winnaar? echt waar? – en een paar oncharmante vreugdedansjes, boog ik mij meteen over de grote vraag: welk thema zal ik kiezen? Ik had 2 criteria: als het maar zoet is – ik ben en blijf een zoetekauw – en past bij de maand december – aan aardbeien in de winter doe ik niet.

“Wat past er beter bij de maand december dan de felrode, pas geoogste cranberry’s?”

En past er beter bij de maand december dan de felrode, pas geoogste cranberries? Stap nu een supermarkt of groenteboer binnen en je kunt niet om de zakjes met de friszoete verse besjes heen. Je kunt ze verwerken in smoothies, cocktails, chutneys, jams, compotes, ijs, brood, koekjes, cakes, taarten, bonbons… Waarin eigenlijk niet? Ik kon niet wachten om me op te sluiten in de keuken met een paar kilo cranberries om alle recepten uit te proberen en te proeven.

* Het Foodblog Event? Wat is dat?
Elke maand worden Nederlandse foodbloggers uitgedaagd om een recept rondom een bepaald thema in te sturen. De winnaar van de vorige maand bepaalt het nieuwe thema, maakt en proeft de ingezonden recepten, en benoemt de nieuwe winaar. Zo wordt het stokje steeds doorgegeven.

“12 kookgrage foodbloggers stuurden hun allerlekkerste cranberry-recept in”


Alle inzendingen op een rij. Wie o wie werd de winnaar? 

Inzending #1
Kerstcake met cranberries en hazelnoten
Geen Kerst zonder traditionele Engelse vruchtencake – een zoete, kruidige cake bomvol gedroogd fruit en een flinke scheut sterke drank. Om het helemaal ‘kerstig’ te maken, roerde Caroline Brouwer van Carolines Blog ook wat cranberries door het beslag. Marvellous!

Inzending #2
Biscotti alla Molisana (vrij vertaald: Kerstkoekjes uit Molise)
Biscotti. Wie kent ze niet? De knapperige Italiaanse amandelkoekjes die je in je koffie of thee doopt. Kookgek Wilma schoof een variant met pistachenootjes en gedroogde cranberries in de oven. Perfect voor op de kersttafel!

Inzending #3
Wittechocoladekoekjes met cranberries
In mijn vriezer ligt eigenlijk altijd wel wat ‘leftover’ koekjesdeeg. Opgerold tot een soort worst en gewikkeld in huishoudfolie. Ideaal! Zo kan ik altijd verse koekjes bakken wanneer ik maar wil. Even ontdooien, in plakjes snijden en hup de bakplaat op en de oven in. Of het koekjesdeeg met witte chocolade en cranberries van Judith’s Cakes ook in de vriezer belandt, betwijfel ik zeer. Grote kans dat ik alles in 1 keer op bak. Nog voor de Kerst überhaupt begonnen is.

Inzending #4
Cranberrymuffins
Laura’s Bakery bakte zachte, luchtige eenpersoonscakejes met een paar handenvol gedroogde cranberries in guitige broodvormpjes. Daar word ik blij van! En ook een beetje hongerig.

Inzending #5
Kruidige cranberries, panna cotta met witte chocolade en cranberrygelei
Wat is een kerstdiner zonder zoete afsluiting? Deze klassieker met een kerst-twist van about FOOD & more wordt absoluut met een hoop oehs en aahs – en wie weet wel een enthousiast applausje – ontvangen.

Inzending #6
Cranberry-sinaasappelijs met portsaus en kaneelslagroom
Zelf ijs maken zonder ijsmachine? De keukenprinsessen van Eet smakelijk! draaiden er hun hand niet voor om en toverden origineel cranberry-sinaasappelijs uit hun vriezer.

Inzending #7 
Cranberrygelei
Bourgondiër Gereon de Leeuw – alias culi DL – kocht bij zijn favoriete Napolitaanse groenteman in de Kinkerstraat in Amsterdam twee zakken verse cranberries, goot er thuis wat rode Rhõne uit Valréas bij en liet het met wat geleisuiker inkoken. Het resultaat: een aantal potjes demi sec (dus niet al te zoete) cranberrygelei.

Inzending #8
Kokos-cranberrykoekjes
Als het buiten koud en guur is, is een kneuterige koekjesbakmiddag helemaal op z’n plaats. Blijf lekker warm binnen, zet de oven aan, en ga gezellig aan de slag met het koekjesrecept van Maaikyz iCook.

Inzending #9
Cake met cranberries en amandelspijs
Deze tulbandcake uit de keuken van Levine heeft net dat beetje extra. De amandelspijs maakt de cake smeuïger dan smeuïg en de cranberries smaken naar de Kerst. Leuk weetje: Levine won in 2008 het Foodblog Event. En wat koos zij als thema? Juist: cranberries. Ik was dus toch iets minder origineel dan ik dacht.

Inzending #10
Cranberry chocolate chip cookies met anijsmelk
Cookie Cottage bewijst dat je met koekjes kunt blijven variëren. Ook zij zond een recept voor cranberrykoekjes in. Compleet met een bijpassend winters drankje: warme anijsmelk met slagroom.

Inzending #11
Cranberrysoep met een crème van witte chocolade
Jawel, de kerstbes wordt zelfs omgetoverd tot een heus soepje. PipFoods combineerde haar frisse nagerecht met een crème van witte chocolade en een amandelkoekje.

Inzending #12
Cranberry-chocoladetaart
Wendy en Jeroen bakten een cranberry-chocoladetaart met 2 verrassende ingrediënten: karnemelk en appelciderazijn. Een waar testpanel keurde het recept na een aantal testsessies meer dan goed. De 2 foodies laten op hun lekkernijenblog in een reeks foto’s zien hoe je de taart stap voor stap maakt.


En de winnaar is….

2740 gram cranberries ging er bij mij doorheen. Deze bovengemiddelde consumptiehoeveelheid – zelfs voor de maand december – had ik nodig om alle 12 ingezonden alles-is-cranberry-recepten uit te proberen en te proeven. Maar welk recept vond ik nou echt het aller aller aller lekkerst? De panna cotta met witte chocolade en cranberrygelei, het cranberry-sinaasappelijs met portsaus of toch de tulbandcake met cranberries en amandelspijs?

Nou, daar komt ie dan…

De winnaar van het Foodblog Event december 2012 is:
Uit de keuken van Levine met haar tulbandcake met cranberries en amandelspijs.

“Een recept om toe te voegen aan je vaste cake-repertoire” 

Omdat de cake simpel lijkt, maar net dat beetje extra heeft.
Omdat de cake smeuïger dan smeuïg is.
Omdat de cake smaakt naar de Kerst.
Omdat de cake een plaatje is om te zien.
Maar vooral omdat dit recept er een is om toe te voegen aan je vaste cake-repertoire.

PS Ook een keer meedoen aan het Foodblog Event? Houd dan de website en twitter (#foodblogevent) in de gaten voor het nieuwe thema en de spelregels.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

2 reacties

  1. Cindy

    Hi Emmelien, fantastisch dat je gewonnen hebt, gefeliciteerd! HOe is het verder? Groeten, Cindy

  2. Emmelien

    Hey Cindy,

    Ja, zeker leuk! Dank je wel! Alles goed hoor. Druk in de weer met cranberries :-) Zie ik je nog op de Kerstborrel? Ik neem dan de wittechocoladekoekjes met cranberries mee :-)

    Groetjes,
    Emmelien

Volgend berichtEen Taartje met zonder Niks