Amaranth Pap met Kokosmelk en Mango

‛Wat is eigenlijk jouw lievelingstoetje?’, vroeg een vriendin laatst aan me. We hadden net twintig minuten naar de dessertkaart zitten staren omdat we eigenlijk alles wilden bestellen, maar toch een keuze moesten maken. Lang hoefde ze niet op mijn antwoord te wachten, want dat is al jarenlang: sticky rice with mango.

Ik bestelde het voor het eerst bij een kraampje ergens op een straathoek in de Thaise stad Chiang Mai. De lokale vrouw die het populaire streetfood-gerecht verkocht, schepte met haar hand een portie kleverige rijst uit een enorme kom die was afgedekt met een felgroen bananenblad. Een parasol beschermde haar tegen de brandende zon terwijl ze bezig was. Bovenop de rijst legde ze een halve crèmegele Nam Dok Mai-mango, in heel dunne plakjes gesneden. Om het af te maken strooide ze er nog wat gefrituurde mungbonen overheen, die net zo geel waren als de mango.

“Ik maak me geen illusies dat ik net zo’n sticky rice with mango kan maken zoals die Thaise dame op die ene straathoek in Chiang Mai”

Mijn bestelling kreeg ik mee in een piepschuimen bakje (à la afhaalmaaltijd) met een elastiekje eromheen, met daartussen een plastic lepeltje geklemd. Geen fancy opsmuk dus, maar na al die tijd – ik was er meer dan tien jaar geleden – is het nog steeds de allerlekkerste sticky rice with mango die ik ooit gegeten heb. Of zouden de zwoele temperatuur, de wuivende palmen en de laid-back sfeer indirect invloed op mijn smaakpapillen hebben gehad?

Ik maak me in ieder geval geen illusies dat ik net zo’n sticky rice with mango kan maken zoals die Thaise dame op die ene straathoek.


AMARANTH PAP MET KOKOSMELK EN MANGO

Suikervrij, zuivelvrij & glutenvrij – Voor 2 porties

Voor de amaranth pap
– 250 ml kokosmelk

– 125 ml water

– 100 g amaranth*

– 1 tl kokosbloesemsuiker

– snuf zout



Voor de topping
– 1 (Nam Dok Mai) mango, geschild en in heel dunne plakjes gesneden**

– kokosmelk

– geroosterde sesamzaadjes


* Amaranth is een ‘pseudo-graan’. Ofwel: het lijkt op een graan, maar het is het niet. Wat is het dan wel? Het zaad van een kruidachtige plant. Je kunt het koken, roosteren, poffen…


**Nam Dok Mai-mango’s zijn afkomstig uit Thailand en zijn in Nederland jammergenoeg moeilijk verkrijgbaar. Mocht je ze zien liggen, meteen meenemen! Ze smaken fenomenaal!

Doe kokosmelk, water, amaranth, kokosbloesemsuiker en zout in een pan en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is en het een smeuïge structuur heeft. Roer regelmatig.

Verdeel de amaranth pap over twee kommen. Leg er de mangoplakjes op en garneer met wat kokosmelk en geroosterde sesamzaadjes. Serveer warm.


Servies: Sissy-Boy Homeland. Houten lepeltje: PLUUM, lekkers en leuks.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

2 reacties

  1. Romy

    Hoi! Gebruik je hier de dikke kokosmelk (GoTan bijv) of de dunne Alpro-variant? Liefs, Romy

Volgend berichtChocoladevierkantjes met Freekeh