banaan-karamel-taartjes

Banaan Karamel Taartjes

Tijdens een etentje met werk was ik getuige van het feit dat het wereldwijde succes van de nostalgische bananensplit zeker nog niet voorbij is. De ene na de andere (internationale) collega bestelde er één, en hun ogen begonnen te twinkelen toen de ober hun toetje voor hen neerzette. Het moet vast iets te maken hebben met die fantastische combinatie van banaan, vanille, room, chocolade en amandel. Omdat iedereen er zo dol op was: een ode aan de ‛gespleten banaan’.


BANAAN KARAMEL TAARTJES

Suikervrij, zuivelvrij & glutenvrij – Voor 4 taartjes

Voor de taartbodem
– 190 g amandelmeel
– 40 g kokosrasp
– 2 el maïzena
– zaadjes van 1 vanillestokje
– snufje zout
– 2 el kokosolie, gesmolten
– 2 el ahornsiroop

Voor de zoute karamel
– 6 Medjool-dadels, ontpit en in kleine stukjes
– 1/4 tl fijn zeezout
– zaadjes van 1 vanillestokje
– 5 el water 

Voor de topping
– 4 baby bananen, geschild, in plakjes
– 400 ml zuivelvrije kokosyoghurt*
– amandelschaafsel, om te bestrooien, geroosterd
– pure chocolade** om te bestrooien, fijngehakt

* Die van Abbot Kinney’s is mijn favoriet.
** Ik gebruik altijd een reep waar alleen kokosbloesemsuiker als zoetstof in zit. 

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet vier tartelettevormpjes met uitneembare bodem (met een diameter van ongeveer 12 cm) in met wat gesmolten kokosolie.

Doe voor de taartbodem amandelmeel, kokosrasp, maïzena, vanille en zout in een keukenmachine. Maal kort tot een grof meel. Voeg de kokosolie en ahornsiroop toe en maal tot het een plakkerig kruimeldeeg wordt. Doe het kruimeldeeg in de taartvorm en verdeel het met je handen over de bodem en omhoog tegen de randen tot je een egale taartbodem hebt. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Bak de taartbodem in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen.

Maak ondertussen de zoute karamel door dadels, zout, vanille en water in een keukenmachine tot een dikke, kleverige, gladde saus te mixen. Voeg eventueel wat extra water toe. Vul de afgekoelde taartbodem met de karamelsaus en strijk de vulling glad.

Verdeel de plakjes banaan over de karamel. Schep er een klodder kokosyoghurt op en maak de taartjes af met amandelschaafsel en chocolade.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtPompoen Havermout Koekjes