buddha amacha scones met kersen

Buddha Amacha Scones met Kersen

Hoera! Boeddha is bijna jarig. En wel op de achtste van de vierde maand. In Nederland gaat zijn geboortedag zonder veel bombarie aan ons voorbij, maar in Japan wordt het groots gevierd met het bloemenfestival ‘Hana Matsuri’. Het festijn speelt zich af in de boeddhistische tempels waar feestvierders massaal naartoe gaan om baby Boeddha te baden. Of nou ja, een replica dan.

In de tempelhal staat een klein, met bloemen versierd bamboehuisje met daarbinnen een gevulde waterkom opgesteld, met daarin een Boeddhabeeldje op een steen. Van piepjong tot stokoud mag een lepel water over het hoofd van Boeddha gieten. Het water is gezoet, want toen Boeddha op de wereld kwam liet de Drakengod als geschenk zoete regen uit de hemel vallen.

Om het water te zoeten, laten de Japanners de suikerpot onaangeraakt, maar gebruiken gefermenteerde blaadjes van de hortensia – een struik die in Japanse bergstreken groeit. De blaadjes bevatten de stof phyllodulcin, die wel 400 tot 800 keer zo zoet is als suiker. En óf dat heilige water zoet wordt! Voor wie Japans spreekt, kan de naam van de Japanse hortensiathee zonder enig hersengekraak raden. Buddha Amacha. ‘Ama’ betekent ‘zoet’ en ‘Cha’ betekent ‘thee’. Na het doopritueel nemen de gelovigen maar al te graag een flinke slok van het theewater. De hortensia zou magische krachten bezitten en beschermen tegen boze krachten.

“Buddha Amacha was in Japan het allereerste zoetmiddel”

De intens zoete, naar anijs smakende Amacha verdwijnt thank Buddha niet alleen in een kom doopwater. Het was in Japan het allereerste zoetmiddel, nog voor de komst van stevia en suiker. Ik zeg, vul ons Westerse lijstje met ‘suikervervangers zonder suikerpieken’ maar aan. Aan cafeïne en calorieën doen de hortensiablaadjes ook niet. Nul tegen nul.

Toen ik dit theeweetje voorgeschoteld kreeg, sloeg ik meteen aan het experimenteren, en verving ik in mijn basisrecept voor scones de suiker door Buddha Amacha. Want door al dat gebabbel over thee krijg je spontaan trek in scones toch? De rozijnen in het recept maakten plaats voor gedroogde kersen. Niet alleen omdat ik het een goede smaakcombi vind, maar ook omdat in Japan in april de kersenbomen in bloei staan. Nog zo’n gebeuren dat groots gevierd wordt. Alleen bij deze happening trekken de Japanners niet massaal naar de tempels, maar naar de parken om daar onder de bloeiende kersenbomen te picknicken en de lente in te luiden. Kopje hortensiathee? Hortensiascone erbij?

PS Gebruik niet meer dan een paar blaadjes per theekopje, anders word het echt een mier en mierzoet bakkie.


BUDDHA AMACHA SCONES MET KERSEN

Voor 8 stuks – Suikervrij

– 225 g zelfrijzend bakmeel
– 1 tl bakpoeder
– 2 el Buddha Amacha (verkrijgbaar bij Simon Lévelt)
– 50 g koude boter in blokjes
– 1 ei
– 75 ml koude karnemelk
– 50 g gedroogde kersen

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Maal de Buddha Amacha fijn in een koffiemaler of keukenmachine. Zeef de harde stokjes er tussenuit.

Meng het bakmeel, bakpoeder en de fijngemalen Buddha Amacha in een kom. Wrijf de koude blokjes boter met je vingers door het mengsel totdat het op fijn broodkruim lijkt. Voeg de gedroogde kersen toe aan het mengsel. Maak een kuiltje in het midden.

Klop in een andere kom het ei en de koude karnemelk los en houd 1 eetlepel achter. Giet de rest in het kuiltje en meng dat met een vork door het mengsel. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het heel kort door.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 2 cm en maak deegrondjes met behulp van een koekjessteker van 5 cm. Dip de steker hierbij telkens even in wat bloem. Maak bij het uitsteken geen draaibewegingen, maar steek de steker recht naar beneden in het deeg. Bestrijk met een kwastje de bovenkant van de scones met het achtergehouden ei-karnemelkmengsel. Zorg ervoor dat het niet langs de zijkanten drupt.

Zet de scones dicht bij elkaar op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudgeel en gerezen zijn. Laat ze op een rooster een beetje afkoelen. Serveer met kersenjam en clotted cream.


De spulletjes zijn van Sissy-Boy Homeland

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

2 reacties

  1. Hi Emmelien, super leuke post! ben gelijk weer wat wijzer! Ooit als ik genoeg geld gespaard heb wil ik ook die bloesem bomen in Japan zien. Lijkt me prachtig! ps. heb de bordjes ook! ;)

    • Hey Marianne, dank je wel! :D Leuk dat je m’n post gelezen hebt. Japan is inderdaad niet een bestemming waar je zomaar even naartoe gaat – zooo duur. Maar even flink sparen. Hihi. Het lijkt mij ook echt geweldig om onder die bloeiende kersenbomen te picknicken. Moet ook vast heerlijk ruiken dan :) Toevallig dat je de bordjes ook hebt! Mooi zijn ze hè! Liefs.

Volgend berichtAbrikozen Bites met Pistache en Rozen