raw brownie

Chocovember: Dé Raw Brownies

Dit zijn ze dan. Dé brownies waar je 100% schuldgevoelvrij van kunt genieten. Waar, wanneer & hoe The Raw Brownie geboren is, géén idee. Wat ik wel weet, is dat ik een overtuigd aanhanger ben. Alleen al om het feit dat ik iedereen, inclusief mijzelf, een beetje voor de gek kan houden. Ze smaken heel ouderwets ‘fout’, maar zijn heel nieuwerwets ‘bewust gezond’.

Smeuïg, zoet en met een volle chocoladesmaak door fijngemalen walnoten, kleverige dadels en donkere cacao. Er zwerven al heel wat recepten over de wereld – het lijkt bijna wel een raw brownie-beweging – die allemaal nét iets van elkaar verschillen. Ach, wat kan mij het schelen. Mijn versie kan er ook nog wel bij. Met gedroogde korenbloemen als eetbare decoratie. Die helblauwe kleur steekt zo lekker af.

“Ze smaken heel ouderwets ‘fout’, maar zijn heel nieuwerwets ‘bewust gezond'”

raw brownies


RAW BROWNIES

Suikervrij, zuivelvrij & glutenvrij – Voor 12 stuks

– 50 g blanke amandelen, ongebrand en ongezouten
– 200 g walnoten, ongebrand en ongezouten
– 10 el (rauwe) cacao + extra om te bestuiven
– snuf zout
– 400 g Medjool dadels, ontpit
– gedroogde, blauwe korenbloemen*, als eetbare decoratie

Bekleed een vierkante of rechthoekige vorm met huishoudfolie of bakpapier. Hak de amandelen grof in een keukenmachine met hakmolen. Haal ze uit de machine en zet even apart.

Doe de walnoten in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg het cacaopoeder en zout toe en meng een paar seconden. Voeg 2 dadels per keer aan het mengsel toe en laat de keukenmachine draaien tot de dadels goed gemengd zijn. Uiteindelijk moet er een kruimelig mengsel ontstaan dat op broodkruim lijkt. Meng met je handen de grof gehakte amandelen erdoor.

Stort het geheel in de vorm en druk het ‘kruimeldeeg’ stevig op de bodem en tegen de zijkanten. Dek af met huishoudfolie en zet een paar uur in de koelkast.

Snijd in 12 vierkantjes. Bestuif met cacaopoeder en bestrooi met blauwe korenbloemblaadjes.

* Van het merk Het Blauwe Huis. Te koop bij bio- en natuurwinkels. Je kunt van gedroogde korenbloemen ook een verkwikkend kopje thee trekken. Neem er dan vooral een brownie bij.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

4 reacties

  1. Toen ik brownies in combinatie met 0 schuldgevoel zag, moest ik wel even kijken. Wauw, lijkt me zoooo lekker en perfect dat ze dus ook een soort van gezond zijn.

    • Emmelien

      Haha. De woorden brownies en gezond in 1 zin… wie had dat ooit gedacht ;-)

  2. Reena

    Hoii Emmelien.
    Ik houd absoluut niet v dadels. Maar ik wil graag glutenvrije brownies maken omdat me vriendin met glutenintolerantie langs komt. En beide gek op chocola. En ze zien er heerlijk uit. Dus mijn vraag:
    Heb je een vervanging voor de dadels in dit recept??

    • Hoi Reena,

      De dadels zijn in dit recept een absolute must. Ze zorgen er namelijk voor dat het geheel een zoet en kleverig ‘deeg’ wordt. Maar door de grote hoeveelheid cacao proef je de smaak van dadels niet meer terug. Het smaakt echt naar…. chocolade brownie :D Een vriendin van mij houdt ook niet van dadels, maar vindt deze brownies heerlijk. Misschien toch eens een poging wagen?

      Groetjes,
      Emmelien

Volgend berichtChocovember: Chocolade Vijgen met een Verstopte Amandel