Dutch Coffee

Batavia Dutch Coffee

In een voormalig schoolgebouw in Leiden brouwen en bottelen twee jonge brouwers (Jits en Robert) hun eigen koffie. Koude koffie. Hè bah, dat gooi je normaal toch linea recta door de gootsteen? Nou, hun brouwsel niet hoor. Sterker nog: eenmaal geproefd en je wilt nooit meer een warm bakkie.

Pass the Dutchie
In Korea en Japan is menig koffiedrinker al lang op de koude variant overgestapt. Hij schittert daar als Dutch Coffee op het menu van bijna elke koffiezaak, en vliegt als een razende over de toonbanken. Jits kwam abrupt tot stilstand toen hij de naam zag staan op een krijtbord van een koffietentje op een overvol metrostation in Seoul, Korea. Ho, wacht eens even! Dutch Coffee? Wat doet dat hélemaal in Azië? En waarom heb ik er als Dutchie nog nooit van gehoord? Hij duwde zich een weg door de menigte en bestelde zijn eerste ooit. Jits: ‛De smaak was heel anders dan die van een kopje koud geworden vergeten koffie. Niet bitter. Juist fruitig. Veel complexer. En de nasmaak vroeg niet om een kauwgompje, maar om nog een glas.’

“Huh, Dutch Coffee? Waarom heb ik daar als ‘Dutchie’ nog nooit van gehoord?”

Dutch Coffee Jits Krol

Test, test
Weer op Nederlandse bodem volgde een periode van testen, testen, en nog eens testen. Vier maanden lang. De koffiebrouwers to be druppelden in een sierlijk, speciaal apparaat, ijswater heel langzaam – in een luttele achttien uur – over versgemalen koffie heen. Elk druppeltje baande zich een weg door de koffie en nam alle smaken uit de bonen mee. Koffie in zijn puurste vorm.

“Een half maalstandje anders maakt al verschil”

Maar ja: hoeveel water, hoeveel ijs, hoeveel koffie, welke branding, welke maling, en welke doorloopsnelheid moesten ze nou gebruiken? Robert: ‛Bijna alle informatie die we over de zetmethode konden vinden, was in het Koreaans of Japans.’ Jits: ‛We hebben wel tachtig koffie’s getest. Branders stuurden ons zakken vol koffiebonen op. Hier, probeer maar uit. Kijk maar of het wat wordt.’

Ff wennen hoor
Drie van de geteste koffie’s kwamen door de test en zijn nu bij Jits en Robert in stoere flesjes – onder de naam Batavia Dutch Coffee – te koop: Ethiopische Limu, Colombiaanse Santuario en Ethiopische Yirgacheffe. Jits: ‛In een pop-up store lieten we onze koffie’s proeven aan iedereen die wilde: van kinderen tot hoogbejaarden. Een oud vrouwtje vroeg eerst om een vertrouwd warm bakkie, maar waagde zich later toch aan onze Dutch Coffee. Toen ze daarna weer een slok van haar filterkoffie nam, zei ze: “Oh, nou vind ik die warme niet lekker meer.” Zo’n reactie krijgen we regelmatig.’ Robert: ‛We vinden het leuk om te merken dat koffiedrinkers steeds meer waarde hechten aan écht goede koffie, en teruggrijpen naar de traditionele manieren van koffiezetten. Koffie is meer dan alleen maar Aroma Rood.’

“Koffie is meer dan alleen maar Aroma Rood”

Dutch Coffee Robert Nijhof

On the rocks
De jongens brouwen en bottelen op bestelling. Robert: ‛We willen onze koffie zo vers mogelijk afgeven, want na een maand gaat de smaak achteruit.’ Jits: ‛We hebben een keer nog om twee uur ’s nachts koffie door laten lopen om een bestelling af te krijgen. We doen van A tot Z alles zelf. Ook de etiketten op de flesjes plakken.’

Uit zo’n arbeidsintensief flesje schenkt Robert vijf glaasjes, Jits zes. Jits: ‛In Korea drinken ze Dutch Coffee uit een longdrinkglas, met meer water. Wij vinden dat met minder water de koffiesmaak nóg beter uitkomt, en drinken hem met twee ijsklontjes uit een whiskey tumbler – een glas waarin Amerikaanse whiskey ‛on the rocks’ wordt gedronken.’

Proost! Ja, laten we proosten. Want met koude koffie on the rocks kan dat.

Dutch Coffee on the rocks


Ook aan de Dutch Coffee? De flesjes kun je online bestellen via: bataviacoffee.com. Het spul liever zelf brouwen? De apparaten (Dutch Coffee-makers) zijn via dutch-coffee.nl bij Jits en Robert te koop. Je krijgt er een gebruiksaanwijzing en handige brouwtips bij. En wie weet kun je binnenkort wel een Dutch Coffee ‘on the rocks’ in een (koffie)bar bij jou in de buurt bestellen… De Leidse brouwers zijn hard op weg.


Dutch Coffee en Cold Brew Coffee. Haal die twee niet door elkaar: er is wel degelijk verschil >
Ga helemaal over de ijstop en maak een granita van Dutch Coffee >

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

'' ) ); ?>

Reageer

Volgend berichtVan de Leur Leiden