Kokos-citroen cheesecake met bosbessen

Een Taartje met zonder Niks

Je zal het maar zijn. Een suiker-, zuivel-, lactose-, tarwe-, of glutengevoelige zoetekauw die keer op keer op feestjes en partijtjes een oh zo verleidelijk en oh zo verboden stukje taart moet afslaan. Wat een kwelling! Een kwelling waar ik maar al te graag korte metten mee maak. Want iedereen moet toch gewoon gezellig een taartje kunnen meeprikken?


KOKOS-CITROEN CHEESECAKE MET BOSBESSEN

Suikervrij, zuivelvrij & glutenvrij – Voor 8 tot 12 personen

Maak hem voor je eigen feestje, maak hem voor een feestje van iemand anders, of geef het recept quasi nonchalant aan de feestgever zelf!

Voor de bodem
– 1 cup ongebrande en ongezouten witte amandelen
– 1/2 cup geraspte kokos
– 1/2 cup Medjool dadels*, ontpit en in kleine stukjes
– rasp van een 1/2 citroen
– snufje zout

Voor de vulling
– 1 cup kokosmelk
– 2 cups ongebrande en ongezouten cashewnoten, een hele nacht in water geweekt
– 1/2 cup dadelpasta**
– sap van 1 citroen
– snufje zout
– 2 tl vanille-extract
– 1/2 cup virgin en koudgeperste kokosolie***
– 125 gram bosbessen, om te garneren
– handje geraspte kokos, om te garneren

Een cup is een Amerikaanse volumemaat. Maak het jezelf makkelijk en schaf een set van 4 maatbekertjes aan: 1/4 cup, 1/3 cup, 1/2 cup en 1 cup. Easy does it!   

Zo maak je de cheesecake:
Hak in een hakmolen de amandelen en geraspte kokos tot een fijn meel. Voeg de dadels, de citroenrasp en het zout toe en mix tot het mengsel aan elkaar begint te plakken. Verdeel het mengsel over de bodem van een taartvorm van 20 cm doorsnede en druk het stevig aan. Zet weg in de koelkast.

Meng in een blender alle ingrediënten voor de vulling – behalve de kokosolie – tot een glad mengsel. Voeg de kokosolie toe en meng het goed door. Giet de vulling bovenop de taartbodem en garneer de taart met de bosbessen en geraspte kokos. Laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

* Medjool dadels zijn groter, zachter en zoeter dan andere dadelsoorten. De koning onder de dadels dus. Je koopt ze op de markt of in Marokkaanse winkels.

** Dadelpasta maak je door Medjool dadels in warm water te weken tot ze zacht zijn. Giet ze af, verwijder de velletjes, en hak ze in een hakmolen tot een gladde, dikke pasta. Je kunt de dadelpasta goed bewaren in de koelkast.

*** Koudgeperste kokosolie is olie geperst uit vers kokosvruchtvlees. Dit natuurlijke, plantaardige goedje koop je bij natuurvoedingswinkels en in sommige biologische supermarkten.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

7 reacties

  1. Pingback: – Een taartje met zonder niks | Leukste Taarten

  2. Lous

    Wat een leuk recept voor mensen die bijna niets verdragen!

    • Emmelien

      Hallo Lous,

      Dank je wel! En ook zoetekauwen die alles kunnen verdragen, vinden deze taart heel lekker :-) En hij is nog gezond ook!

      Groetjes,
      Emmelien

  3. Diana

    Beste Emmelien,
    Allereerst mijn complimenten voor je leuke website. Ik heb je gevonden via de weblog van: uit de keuken van Levine. Ben een trouwe bezoeker van haar weblog. Ik vind bakken en koken super leuk. Mag ik vragen welke opleiding je gevolgd hebt voor patisserie? Lijkt me namelijk heel leuk om te doen.
    Groetjes Diana Visser

    • Emmelien

      Hallo Diana,

      Wat leuk dat je m’n site via Levine gevonden hebt en bedankt voor het compliment! De patisserie opleiding volgde ik bij Culinair Centrum Beverwijk. Is dat een beetje bij jou in de buurt? Alle info vind je via de link hieronder. Ik zag dat de inschrijving voor het cursusjaar 2013-2014 net gestart is :-) Ben benieuwd of je het wat lijkt! Ik heb het in ieder geval met veel plezier gedaan.

      http://www.culinaircentrumbeverwijk.nl/patisserie_opleiding.php?pagina=41

      Groetjes,
      Emmelien

  4. AM

    Het taartje van de foto is vast niet op deze manier gemaakt: met de dadels wordt het bruin. En het stijft niet zo goed op. Of heb ik toch iets fout gedaan?

    • Ja hoor, de taart van de foto is volgens het recept gemaakt. Geen idee waarom jouw taart dan anders is uitgepakt :/ Heb je voor het maken van de dadelpasta van die grote zachte Medjool-dadels gebruikt? En de cashewnoten laten weken? Die beide elementen zijn essentieel voor de vulling. Spierwit wordt de vulling niet, maar bruin is ook zeker niet de bedoeling. En heb je de taart ongeveer 2 uur in de koelkast laten opstijven? Even de vriezer in werkt ook goed. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust hoor!

Volgend berichtKoffie tussen de Tweewielers