Fekkas met amandelen en chocolade

Fekkas met Amandelen en Chocolade

Je kent ze vast wel; die dubbelgebakken, harde, langwerpige amandelkoekjes. Italiaanse koekenbakkers noemen ze cantuccini, Marokkaanse koekenbakkers noemen ze fekkas. Dezelfde koekjes, maar dan met een ander naampje. De extra smaakmakers die de bakker in kwestie door het koekjesdeeg mengt, verraden of je nou op een cantuccino of een fekka bijt. Citroenzest, rozijnen, anijs, sesamzaad, oranjebloesemwater… Deze exemplaren zijn met chocolade, en je moet lekker zelf weten welk naampje je ze geeft.

Serveer ze als toetje met zoete labneh >


FEKKAS MET AMANDEL EN CHOCOLADE

Suikervij, zuivelvrij & tarwevrij – voor ongeveer 30 stuks

– 3 eieren
– 60 g kokosolie, gesmolten
– 110 g kokosbloesemsuiker
– 2 tl bakpoeder
– 90 g pure chocolade, grof gehakt (minstens 75% cacao)*
– 90 g rauwe bruine amandelen, grof gehakt
– 500 g volkoren speltmeel
– 2 el water 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de eieren, kokosolie en kokosbloesemsuiker in een grote kom en klop door elkaar. Doe het bakpoeder, de chocolade en de amandelen erbij en meng alles goed. Voeg beetje bij beetje het speltmeel toe en meng het geheel met de hand tot een stevig deeg. Voeg 2 eetlepels water toe als het deeg te droog is.

Verdeel het deeg in vieren en vorm elk stuk tot een bal. Leg de ballen op een met meel bestoven werkvlak en kneed elke bal met de palm van je hand tot een rol van ongeveer 5 cm breed en 2 cm dik. Snijd de uiteinden recht af.

Leg de staven op de bakplaat. Bak ze ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de randen goudgeel zijn en de bodem bruin begint te worden. Haal de staven uit de oven en laat ze 15 minuten afkoelen. Snijd ze vervolgens met een scherp mes in plakken van 1 cm dik.

Leg de plakken plat op de bakplaat. Bak de fekkas ongeveer 10 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Keer ze om en bak ook de andere kant ongeveer 10 minuten. Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster.

Je kunt de fekkas maximaal 2 weken op kamertemperatuur bewaren in een vershouddoos.

* Ik gebruikte de pure chocoladereep van Vivani, met 75% cacao en gezoet met kokosbloesemsuiker.


Het bordje en het servet zijn van Huisnummer 73.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtChocolade Sinaasappelmousse Taartjes