Zoet zonder suiker

Foodblog Event: Zoet zonder Suiker

Het is waarschijnlijk niet aan mijn blog af te zien, maar ik eet het liefst zo min mogelijk suiker. Ik doe geen suiker in mijn thee, drink geen frisdranken, smeer geen zoet beleg op mijn brood, eet geen snoep en vermijd alle producten met verborgen suikers (ik ben inmiddels heel bedreven in het ontcijferen van etiketten). MAAR. MAAR. Ik heb een zwak voor koekjes, cakes, taart en toetjes.

Zo ongeveer elke maand doe ik verwoede pogingen om van die zoetigheden af te blijven. Helaas loopt het elke keer weer uit op een finale mislukking. Eigenlijk vooral omdat mijn handen constant jeuken om iets te bakken. Voor een etentje, een verjaardag, een feestdag. Of gewoon om te vieren dat een bepaald soort fruit weer in het seizoen is. Redenen genoeg te bedenken. En tja, dan moet ik natuurlijk wel het beslag proeven en zelf gezellig een stukje mee-eten. Zo krijg ik dus best nog wat suiker binnen. Teveel vind ikzelf.

“Hoe maak je nou een zoet recept zonder suiker?”

Daarom gooi ik het sinds kort over een andere boeg. Ik probeer van mijn favoriete koekjes, cakes, taarten en toetjes suikervrije exemplaren te maken. Met de nadruk op proberen, want het is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe maak je nou een zoet recept zonder suiker? Zonder meteen te grijpen naar al die suikervervangers waarvan je suikerspiegel net zo hard omhoog schiet. Als nieuweling heb ik nog maar een handjevol recepten uitgeprobeerd, maar het smaakt absoluut naar meer.

Mijn keuze voor het thema van het Foodblog Event* mei 2013 was dan ook zo gemaakt. Zoet zonder suiker. En dat is niet uit puur eigen belang hoor. Het is vooral om medezoetekauwen te laten zien dat zoet zonder suiker net zo lekker en een stuk gezonder is. En om foodies die al op suiker aan het bezuinigen zijn een wat groter receptenrepertoire te geven.

* Het Foodblog Event? Wat is dat?
Elke maand worden Nederlandse foodbloggers uitgedaagd om een recept rondom een bepaald thema in te sturen. De winnaar van de vorige maand bepaalt het nieuwe thema, maakt en proeft de ingezonden recepten, en benoemt de nieuwe winaar. Zo wordt het stokje steeds doorgegeven.
In april 2013 was MissFromage de host van het Foodblog Event en benoemde mijn avocado-ijs met zoet-pittige mangosalsa (waar wel wat suiker in zat) tot winnaar. Ik kreeg daarmee de eervolle taak om het Foodblog Event van mei 2013 te hosten. Dit was het jurycommentaar van MissFromage herself. Je vindt daar ook de andere inzendingen.

Hoe doe je mee?

  • Maak een zoet gerecht zonder suiker.
  • Zet het recept op je eigen blog en vermeld daarbij dat het voor het Foodblog Event mei 2013 is, inclusief een link naar deze pagina.
  • Stuur een tweet naar @zoetenroze met een bericht dat je meedoet aan het Foodblog Event plus een link naar het recept op je blog. Meedoen zonder blog? Stuur je inzending dan per e-mail naar zoetenroze(@)gmail(punt)com.
  • Twitter en facebook er op los! Laat iedereen weten dat je meedoet aan het Foodblog Event. Ik ga er op mijn beurt ook op los twitteren en facebooken.
  • Je kunt je recept insturen tot en met woensdag 29 mei 2013. Op vrijdag 31 mei maak ik de winnaar bekend via twitter, facebook en de website van het Foodblog Event. Vind het Foodblog Event op twitter via: #foodblogevent

Alle inzendingen op een rij. Wie o wie werd de winnaar?

Inzending #1
Bevrijdingsflapjes
Op een zonnige Bevrijdingsdag maakte Gereon van Gereons Keuken Thuis geen cupcakes met rood-wit-blauwe suikerglazuur, maar suikerloze bladerdeegflapjes gevuld met dadels, amandelen, honing en stukjes abrikoos. Hij trok er een 2-jaar gerijpte zoete wijn uit de Rivesaltes bij open – we vierden tenslotte de vrijheid van ons land.

Inzending #2
Soft Oatmeal Cranberry Cookies
De angst sloeg even toe bij Wendy, toen ze een paar maanden geleden hoorde dat ze geen suiker meer mocht. Help, nooit meer een gebakje of koekje?! Gelukkig zat ze niet bij de pakken neer. Ze ging suikervrij leven, startte haar blog Blij zonder suiker en bewijst daar dat suikerloos eten allesbehalve saai en onsmakelijk is. Probeer haar koekjes met cranberries, havermout, kokos en noten maar eens! Je bent vast in één klap overtuigd.

Inzending #3
Aardbei-framboos-taart
Suiker, tarwe en zuivel zijn voor Lianne van Focus on Foodies verboden producten. Best lastig, want zie maar eens een recept te vinden waar al deze producten niet in zitten. Haar oplossing: zelf baksels en gerechten verzinnen. Voor haar aardbei-framboos-taartje gebruikte ze als basis een taartrecept dat ze vond in het kookboek van haar overgrootoma.

Inzending #4
Carrotccake DeLight
‘Kun je van de klassieke worteltaart ook een suikervrije variant maken?’, vroeg Elke van Kijkje in de keuken zich af. Ze sloeg aan het experimenteren en schakelde een paar proefkonijnen in. Hun oordeel: gelukt en lekker! Dat zegt genoeg, lijkt me.

Inzending #5
Marvelous muffins
Sinds Marion van Marions Kitchen Stories een cursus over de Fundamentals of Human Nutrition volgde, bezoekt ze regelmatig het blog van veganist Sarah Britton. Niet omdat ze zelf veganist is of wil worden, maar gewoon omdat ze het interessant vindt om te lezen hoe anderen over eten denken en met voedsel omgaan. Het Foodblog Event was voor Marion een mooie aanleiding om Sarah’s marvelous muffins uit te proberen.

Inzending #6
Vanille-honing-smoothie
Toen Maaike’s favoriete vanille-honing-smoothie uit het schap verdween, ontwikkelde ze haar eigen recept. Er gaat geen korreltje suiker in – alleen wat yoghurt, honing, appelsap en vanillezaadjes. Alles even shaken in een glazen melkfles en de smoothie is klaar. Fun and food in één.

Inzending #7
Chocoladepudding met bananen
Cherissa van Cherissa’s Bakery & More blogt veel over zoete recepten, máár zoet zonder suiker… dat is andere koek. Ze dook in haar kookboeken en kwam uiteindelijk dit recept voor een suikervrije chocoladepudding tegen.

Inzending #8
Hazelnoten chocolade pasta
Chocopasta zonder suiker?! Ja, het kan! Volg het recept van Carola van Carola bakt zoethoudertjes en je hebt binnen een half uur een pot vol suikervrij broodbeleg. Ook leuk om als cadeau weg te geven.

Inzending #9
Drie keer zoete avocado
Anouk van Foodiesign pakte wat avocado’s en maakte er maar liefst 3 verschillende mousses van: sinaasappelmousse, kokosmousse en chocolademousse. Kies je favoriete smaak of maak ze alledrie en doe ze laagje voor laagje in een hoog glas.

Inzending #10
Chocolade dadelkoek
Patricia van PipFoods is niet zo’n voorstander van recepten met veel suiker en ongezonde tussendoortjes. Haar chocolade dadelkoek weerspiegelt precies waar ze voor staat. Het recept bevat 0,000% suiker en door de dadels en zonnebloempitten krijg je ook nog eens een portie vezels, eitwitten, mineralen en vitamines binnen.

Inzending #11
Dadel-banaankoekjes
Voor de suikervrije koekjes van Maaike van MiCook heb je slechts 3 ingrediënten nodig: dadels, banaan en havervlokken. Ja, dat is alles. Er komt zelfs geen suikervervanger aan te pas. En ook zo fijn: ze zijn in een handomdraai gemaakt. Er is alleen één maar: je kunt de koekjes niet langer dan 24 uur bewaren. Ach, wat zou het! Voor die tijd zijn ze ongetwijfeld allang op.

Inzending #12
Dadel-amandeltaart
Dadels blijken populaire zoetmakers in suikervrije koekjes en taarten. Ook Johanneke van Bijna net zo lekker als thuis roerde ze door haar beslag. Ze bakte haar dadel-amandeltaart speciaal voor een kindje dat niet tegen suiker kan.

Inzending #13
Spelt-honing-walnootkoekjes
Als Susan van Happy Eten iets wil koken of bakken, pakt ze er meestal een bestaand recept bij – uit een kookboek of van internet. Omdat ze niet creatief genoeg is om zelf een recept te bedenken, zo zegt ze zelf. Onzin! Want voor het Foodblog Event schudde ze zo een zelfbedacht koekjesrecept uit haar mouw.

Inzending #14
Vivani chocoladebonbons met suikervrije vulling
Lianne van Focus on Foodies kon niet kiezen, en zond 2 recepten voor het Foodblog Event in. Dit keer geen taart, maar bonbons met 3 soorten vulling: vijgen, kokos en hazelnoot. Daar kun je wel mee aankomen als je visite krijgt!

Inzending #15
Mango-framboostaartjes
Helen van HandmadebyHelen combineerde 2 recepten die ze al op haar blog had staan en liet de suiker weg om ze suikervrij te maken. Het resultaat: taartschelpjes gevuld met mangobavarois, gedecoreerd met verse frambozen.

Inzending #16
Deense Aebleskivers – poffertjes Deense stijl
Hazel van Cookie Cottage tikte op een vrijmarkt een gietijzeren aebleskiver op de kop – een veredelde poffertjespan waar je Deense poffertjes mee maakt. Met haar nieuwe aanwinst stortte ze zich op het aebleskivers maken en probeerde allerlei soorten beslag, vullingen en toppings uit. Wat dacht je van aebleskivers van ongezoete sojamelk en bakpoeder, gevuld met plakjes banaan en overgoten met ahornsiroop?

Inzending #17
Dadel samosa van bladerdeeg
Fatima van Safrana & Argana kwam op YouTube een filmpje tegen van een Indiaas programma waarin een kookgrage dame de kijkers laat zien hoe je een zoete samosa maakt. ‘Dat kan ik ook’, dacht Fatima, en amper een uur later stond bij haar een dadel samosa met amandelen, kardemon, kaneel en rozenwater op tafel.

Inzending #18
Tropisch fruittaartje
Suikervrij bakken is voor Kelly Bennis niks nieuws – ze doet het al jaren. Speciaal voor het Foodblog Event bedacht ze een recept voor een suikervrij tropisch taartje, van bodem tot topping. Mag je geen gluten of heb je bepaalde ingrediënten niet voor handen? ¡No problemo! Kelly geeft tips hoe je van haar taartje een glutenvrije versie kunt maken en hoe je kunt variëren met de ingrediënten.


En de winnaar is…

Zoet zonder suiker – het kan! 18 foodbloggers bewezen dat dubbel en dwars met hun ingezonden recepten. Ze verbanden de geraffineerde witte korrels van hun ingrediëntenlijst en lieten puur natuurlijke suikers hun zoetmakende werk doen. Honing in creamy smoothies. Dadels in chewy koekjes. Kokosbloesemnectar in sexy bonbons. ‘Waarom zou je eigenlijk nog suiker gebruiken?’, vroeg ik me bij elke testhap af.

“Waarom zou je eigenlijk nog suiker gebruiken?”

De winnares van dit Foodblog Event is hier allang over uit. Zij doet het gewoon zonder. Al jaren. Het woord suikervrij staat zelfs in grote dikke letters te pronken op haar blog. En met recht! Want als je zo’n smakelijk, zo’n kleurrijk en zo’n makkelijk te maken suikervrij tropisch fruittaartje kunt bedenken…. Kelly Bennis, gefeliciteerd met je overwinning en succes met het hosten van het Foodblog Event van juni 2013! Gaan we weer een maand suikervrij? :-)

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Leave a Reply to Johanneke Cancel Reply

30 reacties

  1. Wat een leuk, origineel en uitdagend thema! Ik ben heel benieuwd naar de inzendingen die gaan komen en wie weet, zend ik ook nog wat in *laat hersens kraken* ;-)

    • Ik sluit me hierbij aan! ‘k Ga heeeel hard nadenken en ben erg benieuwd naar de inzendingen, wie weet laat ik me er ook nog door inspireren!

    • Emmelien

      Dank je wel! Ben zelf ook reuze benieuwd! Leuk als je meedoet! Er zijn trouwens best wat foodbloggers die alleen maar suikervrij lekkers maken, dus zij hebben vast wat inspirerende recepten om in te sturen :-)

  2. de Kent

    Dan ga ik die gesuikerde sinaasappelschillen maar eens zonder suiker met alleen de pure chocoladelaag proberen.
    Ik heb alleen het gevoel dat het dan minder goed zal hechten.
    Trouwens, een beetje suiker is echt niet slecht, teveel veroorzaakt problemen. Als je kookt moet je proeven, hoeveel je ‘proeft’ bepaalt het aantal calorieën dat je inneemt. Succes!

    • Emmelien

      Ja, voor gekonfijte sinaasappelschilletjes heb je toch echt wel suiker nodig.
      Over suikerinname zijn inmiddels zoveel theorieën. De een zegt dat een klein beetje al schaadt, de ander zegt dat je best af en toe wat suiker kan nemen. Ik ga suiker niet helemaal uit m’n keuken verbannen hoor. Al is het alleen maar voor de traditionele bak- en kooktechnieken. Maar, ik ga wel vaker iets suikervrij lekkers in elkaar draaien.

  3. Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je overwinning afgelopen keer ;)

    En wat heb je een ontzettend leuk thema gekozen. Helemaal mijn ding, aangezien ik zoveel mogelijk suikervrij of met zo min mogelijk (ongeraffineerde) suiker probeer te bakken. Ik heb ook zeker wel wat recepten, dus ga er goed over na denken en mijn inzending kun je tegemoet zien ;)

    • Dank je wel! Dit is inderdaad echt een onderwerp voor jou! Dacht al, dat je wel wat recepten zou hebben :-) Ik zie in ieder geval regelmatig lekkere dingen voorbij komen. Leuk dat je meedoet! Ik zie je inzending wel verschijnen. Ben benieuwd.

    • Emmelien

      Hoi Gereon,

      Zo, jij bent er snel bij :-) Leuk hoor. Bedankt voor je inzending. Die suikerloze bevrijdingsflapjes lijken me heerlijk. Ben gek op dadels namelijk.

      Jij ook een hele fijne dag vandaag! Het zonnetje schijnt, dus dat komt vast goed.
      Emmelien

  4. Gefeliciteerd met de overwinning! Hier gaan we maar eens goed over nadenken.. Leuk thema trouwens.

  5. Pingback: Soft Oatmeal Cranberry Cookies (Subway Style) – Foodblog Event Mei | Blij Zonder Suiker

    • Emmelien

      Oh, want zien ze er heerlijk uit! En die zoektocht naar suikervrije cranberries is heel herkenbaar. Ze zijn bijna niet te vinden. Dus om ze zelf te drogen is echt een uitkomst. Bedankt voor de tip! En je inzending natuurlijk!

  6. Pingback: Carrotcake DeLight | Kijkje in de keuken

    • Emmelien

      Hoi Maaike,

      Bedankt voor je inzending!
      Ik was ook een grote fan van die Innocent smoothies, dus ben heel blij met je recept! En met mij vast heel veel anderen :-)
      Ik word ook helemaal enthousiast van alle inzendingen. Het werkt inderdaad erg inspirerend.

  7. Pingback: Cherrissa's Bakery

    • Emmelien

      Wat een geweldig recept. Eindelijk een chocopasta zonder suiker.

    • Emmelien

      Hey Maaike,

      Dank je wel! Leuk dat je meedoet. Grappig stukje ook op je blog :-) Haha. 3x scheepsrecht? ;-)

      Maar wat een super recept zeg! Ben helemaal verbaasd dat je met zo weinig ingrediënten, koekjes kan bakken. En dat ook nog eens helemaal zonder suiker(vervangers).

      Groetjes,
      Emmelien

    • Hoi Johanneke,

      Leuk dat je (voor de 1e keer) meedoet! Heel erg bedankt voor het delen van je suikervrije taartrecept! Even checken hoor… 150 gram moet 150 gram bloem zijn toch?

      Groetjes,
      Emmelien

  8. Pingback: Zonder recept en zonder suiker | Happy Eten

  9. Rogatus

    Hoi, leuk idee en zeker niet verkeerd om zo min mogelijk suiker te eten, maar wat veel mensen vergeten is dat honing ook pure suiker is (in mindere mate geraffineerd, maar het molecuul is exact hetzelfde!) In welke vorm dan ook, suiker blijft suiker of je nou honing, bloesemsuiker of basterdsuiker neemt, alles laat je bloedsuikerspiegel even hard stijgen.

    • Het is inderdaad een onderwerp waar nu veel discussie over is. De een zegt dat de ongeraffineerde soorten je bloedsuikerspiegel ietsje minder laten stijgen en dat er meer voedingsstoffen in zitten, de ander vindt dat weer complete onzin. Lastig.

Volgend berichtSuper Snack: Appel gedipt in Homemade Spiced-up Amandelpasta