Jamie Magazine Foodbloggers Event

Jamiefoodbloggers, Slow Coffee & Chocotruffels

Nu ben ik niet zo’n koffiedrinker, maar de slow coffee-hype was zelfs mij niet ontgaan. In steeds meer koffiebarretjes zag ik het hippe bakkie leut op krijtbord of menukaart verschijnen, en zag ik bedreven baristas druk in de weer met ingenieus uitziende ‘langzame’ koffiezetapparaten. Maar wat slow coffee nou precies inhield… geen idee!

Toen ik hoorde dat ik op de 1e editie van Jamie Magazine’s Foodbloggers Event (yoehoe!! ik was 1 van de 24 zielsgelukkigen die erbij mocht zijn) een lesje slow coffee zou gaan volgen, stond ik meteen hyper te stuiteren. Geen slow coffee geheimen meer; sterbarista Joost Leopold, van Leopold Koffieschool, zou ze stuk voor stuk voor ons blootleggen.

“Geen slow coffee geheimen meer”

kopje slow coffee proberen?

Nieuwerwetse filterkoffie
Slow coffee is eigenlijk een nieuwerwetse filterkoffie. Maar vergis je niet. Er komt veel meer bij kijken dan wat heet water op een filter gieten; dat maakte Joost ons direct al duidelijk. De kwaliteit van de koffiebonen; de temperatuur van het water; het materiaal van de koffiekopjes – allemaal factoren die langzaam gezette koffie maken of breken.

“Er komt veel meer bij kijken dan wat heet water op een filter gieten”

Joost pakte een Chemex – een glazen filterkan die stamt uit 1940 – bij de hals en deed voor hoe het moet. Allerlei attributen (ronde filter, weegschaal) en vaktermen (maalfijnheid, decanteren) vlogen over tafel. Na een minuut of 5 was de koffie uitgedrupt en klaar. Nou ja, koffie? Het lichtbruine water waar je bijna doorheen kon kijken, had meer iets weg van sterk gezette thee. Het had zelfs het mondgevoel van thee. Maar de smaak verraadde alles. Niks geen thee. Koffie in haar meest pure vorm: vol, rijk, mild, zacht, zoet.

Met een flinke shot cafeïne in ons lijf (slow coffee bevat meer cafeïne dan een sterke espresso) mochten we zelf een amateur-barista-poging doen. Uit Paulines Keuken, Focus on Foodies, et moi bundelden onze koffiekrachten, en volgden stap voor stap het recept. Met alle tips & tricks in ons achterhoofd en alle hulpstukken binnen handbereik, lukte het ons zowaar om een halve liter te produceren.

Gemalen koffiebonen in chemex-filter

Water opgieten

de chemex zettechniek

Voor een halve liter slow coffee met de Chemex-techniek
Wij gebruikten de Ethiopië Yirgacheffe-2 filterkoffie van Bocca Coffee; Joost’s persoonlijke favoriet.

1. Vouw een ronde Chemex-filter in tweeën en daarna in vieren.
2. Houd de gevouwen filter als een ruit en pak 3 vellen samen, zodat een puntzak ontstaat. Hang deze in de Chemex.
3. Weeg 30 gram koffiebonen af. Maal de koffiebonen. Maalfijnheid: tussen cafetière en snelfiltermaling in.
4. Schenk heet gezuiverd mineraalwater (dus geen water uit de kraan) op de filter zonder dat er koffie in zit. Schenk het water uit de Chemex.
5. Doe de gemalen koffie in de filter en maak met je pink een kuiltje.
6. Weeg 500 gram gezuiverd mineraalwater af en verwarm het tot 92 graden Celcius.
7. Giet, heel rustig, in een cirkelbeweging het warme water op.
8. Verwijder de filter als de laatste druppels uitgelekt zijn.
9. Schenk de koffie van zo hoog mogelijk zachtjes in de hals van een glazen kan en giet de koffie daarna weer terug in de Chemex. Herhaal dit nog 1 of 2 keer.
10. Serveer de koffie in koele, dubbelwandige, porseleinen kopjes.
11. Slurp de koffie met zoveel mogelijk lucht en geluid naar binnen.

“Met een versgezet bakkie slow coffee moet je niet gaan prutsen”

Teveel gedoe? Duik dan gewoon een van de koffiebarretjes in waar een heuse barista het werk voor je doet. Blijkt dat ik gezegend ben met een heel goede koffietent om de hoek waar zelfs 2 baristas staan die de langzame zettechniek aardig in de vingers hebben. Borgman & Borgman, Nieuwe Rijn 41, Leiden. Vader en zoon zijn getraind door Joost himself.

Kopje slow coffee

Chocotruffel erbij?
Volgens Joost moet je niet met een versgezet bakkie slow coffee gaan prutsen. Dus geen suiker en melk toevoegen, maar hem laten zoals die is. OK Joost, ik zal je koffie met rust laten en hem niet verpesten door er een latte van te maken of door hem in een recept te verwerken. Maar er mag wel iets ‘gepaird’ lekkers bij langzaam gezette Ethiopische Yirgacheffe koffie toch? Zoals deze choco-amandel-jasmijn-sinaasappeltruffels bijvoorbeeld.

Chocotruffels


CHOCO-AMANDEL-JASMIJN-SINAASAPPELTRUFFELS

Suikervrij, zuivelvrij & glutenvrij – Voor 16 stuks

– 250 g Medjool dadels (ongeveer 10 stuks), ontpit
– 75 g rauwe bruine amandelen, fijngemalen (maal ze niet tot poeder)
– 1 el kokosolie, op kamertemperatuur
– 2 el (rauwe) cacao
– 1 el groene jasmijnthee, versgezet, afgekoeld
– rasp van 1 onbespoten sinaasappel
– extra: fijngemalen rauwe bruine amandelen en cacaopoeder om de chocotruffels doorheen te rollen

Doe de dadels in een kom en prak ze met een vork tot een kleverige pasta. Voeg de andere ingrediënten toe en kneed met je handen tot alles goed gemengd is en een samenhangend geheel vormt. Wikkel het mengsel in huishoudfolie en leg 10 minuten in de koelkast. Haal uit de koelkast, verdeel het in 16 gelijke stukjes en rol er met je handen kleine balletjes van. Rol de ene helft van de truffels door wat gemalen amandelen en de andere helft door wat cacaopoeder. Leg in de koelkast en haal ze er vlak voor het serveren uit. Drink er een kopje slow coffee bij.


PS Lief Jamie Magazine-team. Grazie mille voor een onvergetelijke dag vol inspirerende ontmoetingen en gesprekken, leerzame workshops, smakelijke hapjes, drankjes en ijsjes + een enorm dank jullie wel voor de spierballen veroorzakende foodiebox. Ik krijg die smile maar niet van m’n gezicht.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

5 reacties

  1. Pauline

    Hi emmelien, wat een leuk verslag. Ik vond het heel gezellig met je, leuk om je een keertje in het echt te zien. Geniet nog lekker na :) Liefs Pauline

    • Emmelien

      Hey Pauline,

      Dank je wel! En het was zeker gezellig! Hebben we elkaar dan toch eindelijk een keer live ontmoet :-) Succes met al je leuke foodopdrachten we spreken elkaar vast snel weer.

      Groetjes,
      Emmelien

  2. leuk om je te leren kennen, ik hoop dat we in contact blijven. je hebt een interessante blog en je bent welkom op de mijne.. Gr Ula.

    • Emmelien

      Hoi Ula,

      Dank je wel. Ik ga zeker op je blog rondneuzen. Was leuk om je te ontmoeten! Volgende keer maar wat langer kletsen. Daar zijn we nu niet echt aan toegekomen :-)

      Groetjes,
      Emmelien

  3. Pingback: Ciao tutti @ Jamie Magazine Foodbloggers Event | Italië dichtbij | Ciao tutti - ontdekkingsblog door Italië

Volgend berichtLife is a Picnic: Sinaasappel-Amandeltaart