Niet Iedereen mag zich een Chaiwallah noemen

In een stampvolle Indiase nachttrein lopen chaiwallahs druk heen en weer om hun gewilde chai aan de treinreizigers te verkopen. Een van hen stopt bij mijn bed en schenkt een kopje voor me in. Eigenlijk wil ik het afwijzen, want het bruingekleurde warme drankje is mij totaal onbekend. En zeg nou zelf, een Indiase nachttrein is niet de plek waar je ziek wilt worden. Maar de heerlijke geuren van kaneel, kardemon, kruidnagel en gember dringen mijn neus binnen, en voordat ik het weet schud ik nee – wat ja betekent in India.

“De aromatisch gekruide thee met melk gaf me een warm en ontspannen gevoel”

Ziek ben ik er niet van geworden. De aromatisch gekruide thee met melk gaf me juist een warm en ontspannen gevoel. Ik begrijp dan ook goed waarom vandaag de dag chai op de theekaart van hippe koffietentjes in Nederland staat. Het is het perfecte drankje voor een luie zondagmiddag. Helaas schenken de meesten een variant waarvoor de chaiwallahs zich kapot zouden schamen. Een glas warme melk met daarin een kruidentheezakje of een chemische siroop is zelfs een beetje beledigend.

Gelukkig komt de versie van Inspire Coffee Company wel dicht in de buurt. Met als extra een romige melkschuimlaag met een snufje nootmuskaat. De omstandigheden waarin je daar rustig aan je chai nipt, zijn trouwens een stuk minder primitief als in een Indiase nachttrein. Onderuit hangend op een bruine leren bank, tijdschrift in de hand, muziekje op de achtergrond… Niet voor niks mijn vaste stop in Breda. Vaak koop ik dan ook een zakje van hun specerijenpoeder om mee naar huis te nemen, zodat ik aan mijn eigen chaiwallah-vaardigheden kan werken.

VERKLARENDE WOORDENLIJST
Chaiwallahs – Indiase theejongens. In India zijn ontelbaar veel theekraampjes waar theejongens met een pannetje op het vuur chai maken.
Chai – Indiase thee van versgemalen specerijen, losse zwarte theeblaadjes en melk.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

2 reacties

  1. Reena

    Ooh jah chai!! Sow lekker. En de beste is de echte chai in India, van zo’n wanstallig chaikraampje ;)
    Maar ik maak em thuis ook regelmatig met hele specerijen. Mmm!!

    • Jaaa… de beste chai vind je toch wel in India zelf. Maar ja, da’s bepaald niet om de hoek ;-) Leuk dat je zelf je eigen chai-mengsel maakt! Nu met dit koude weer is een kop warme chai dubbel zo lekker.

Volgend berichtEnkele Reis naar Zoet Parijs