Pruimen met tijm uit de oven

Pruimen met Tijm uit de Oven

Wie in de zomermaanden op de kronkelige dijkjes van de Betuwe rijdt, komt om de paar meter een guitig fruitstalletje tegen. Een onbemand tafeltje langs de weg waarop een trotse teler zijn vers geplukte fruit heeft uitgestald en aanprijst met een handgeschreven tekst op een stuk gescheurd karton. ‘Kersen te koop’. ‘Pruimen te koop’. ‘Peren te koop’. Pitstop!

We trapten flink op de rem voor een tafeltje met daarop een laatste bakje pruimen, stopten honderd eurocent in het verweerde geldblikje, en namen als een kind zo blij het fruit mee naar huis. Een paar pruimen snoepten we zo op, de rest ging de oven in met honing, sinaasappelsap, vanille en tijm. Lang leve de zomer!

“We trapten flink op de rem voor een tafeltje met daarop een laatste bakje pruimen”


PRUIMEN MET TIJM UIT DE OVEN

Suikervrij, glutenvrij & vegan

– ongeveer 15 rijpe pruimen, gehalveerd en ontpit
– 1 el (sinaasappelbloesem) honing
– rasp van een 1/2 onbespoten sinaasappel
– 1 el sinaasappelsap
– zaadjes van een 1/2 vanillestokje
– 2 takjes verse tijm, de blaadjes geritst
– klein handje walnoten, grof gehakt
– extra: Turkse of Griekse yoghurt (een plantaardige yoghurt kan natuurlijk ook)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de pruimen in een kom en doe de honing, sinaasappel, vanille en tijm erbij. Schep alles goed om. Laat even staan, zodat alle smaken goed kunnen inwerken.

Leg de pruimen met het snijvlak naar boven in een ovenschaal. Leg op elke pruim een stukje walnoot. Besprenkel met de overgebleven ‘marinade’. Zet de pruimen 5 tot 10 minuten in de oven, tot ze warm en zacht zijn.

Verdeel de pruimen in schaaltjes en schep er een flinke klodder Turkse of Griekse yoghurt op. Garneer met wat extra tijmblaadjes.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtChocolade Kokos Taart