Rabarbercompote met yoghurtroom en gemberkoekjes

Rabarbercompote met Yoghurtroom en Gemberkoekjes

Rabarber. Als klein meisje was ik er dol op. Mijn vader trok de felroze stengels zo uit onze achtertuin, waarna mijn moeder ze in stukken hakte en er een zoetzurige compote van kookte. Na het avondeten roerden we een flinke lepel van de nog warme moes door een schaaltje koude boerenyoghurt. Een doodsimpel maar verrukkelijk toetje, waar ik elk voorjaar weer naar uitkeek.

Van de week zag ik de eerste oogst rabarber bij de groenteboer liggen, en ik moest en zou een bos van die zure stokken onder mijn arm mee naar huis nemen. Om het rabarberseizoen in te luiden, maakte ik een extra luxe versie van mijn jeugdsentimentele rabarbertoetje.

“Rabarber in combinatie met gember wist ik in mijn kinderjaren absoluut nog niet te waarderen”

De rabarbercompote extra scherp en kruidig door wat geraspte gemberwortel en een pijpje kaneel. De yoghurt extra romig en zacht door wat opgeklopte slagroom en vanillezaadjes. En, als fijne aanvulling: wat verkruimelde, knapperige gemberkoekjes. Rabarber in combinatie met gember wist ik in mijn kinderjaren absoluut nog niet te waarderen trouwens. Dat vond ik maar wat vies. Maar, nu ik groot en volwassen ben is het mijn allerlievelingsduo. Ben ik even blij dat het rabarberseizoen nog tot eind juni duurt!

Rabarber


RABARBERCOMPOTE MET YOGHURTROOM EN GEMBERKOEKJES

Voor 4 personen

Voor de rabarbercompote
– 750 g rabarber
– 200 g suiker
– 1/2 kaneelstokje
– 2 cm gemberwortel, geraspt

Verwijder het groene blad en de harde onderkant van de rabarberstengels en snijd ze in stukken van 2 à 3 centimeter. Was de stukken en doe ze met de suiker, het kaneelstokje en de geraspte gember in een pan. Breng op een laag vuur aan de kook. Roer regelmatig. Kook de rabarber in ongeveer 10 minuten gaar. Verwijder het kaneelstokje en laat de compote afkoelen.

Rabarbercompote

Voor de yoghurtroom
– 250 ml slagroom
– 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden, zaadjes eruit geschraapt
– 85 ml Griekse yoghurt

Klop in een kom de slagroom met de vanillezaadjes lobbig. Spatel de Griekse yoghurt erdoor.

Voor de gemberkoekjes (16 stuks)
Als je wilt, kun je de koekjes 1 of 2 dagen van tevoren maken. Bewaar ze tot gebruik in een luchtdichte trommel.

– 125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
– 1 tl baking soda (ook wel bicarbonaat of zuiveringszout genoemd)
– 1/2 tl gemberpoeder
– 1/4 tl kaneelpoeder
– snufje zout
– 50 g bruine basterdsuiker
– 50 g boter, koud, in blokjes
– 50 g honing

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng het bakmeel, baking soda, gemberpoeder, kaneelpoeder, zout en basterdsuiker in een kom. Wrijf de koude blokjes boter met je vingers door het mengsel, totdat het op fijn broodkruim lijkt. Doe de honing in een steelpannetje en verwarm het op een laag vuur, totdat het waterig wordt. Voeg de honing aan het droge mengsel toe, roer het met een houten lepel goed door en kneed het tot een samenhangend deeg.

Vorm van het deeg 16 bolletjes zo groot als een walnoot. Druk ze iets plat op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 10 à 12 minuten in het midden van de oven. Laat op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster.

Gemberkoekjes

Serveren
Serveer de rabarbercompote en de yoghurtroom laagje voor laagje in een hoog glas. Bestrooi met wat verkruimelde gemberkoekjes. Geef de rest van de koekjes er apart bij. Een rabarberfeestje!


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtGranaatappelsap IJsjes op een Stokje