Rijstepap met Kardemom

Rijstepap met Kardemom

Kardemom is niet weg te denken uit de Indiase keuken. Niet zo gek, want de varenachtige plant komt oorspronkelijk uit India – uit het regenwoud in het zuiden van het land. Indiërs gebruiken de gedroogde groene peulen met donkerbruine zaadjes maar wat graag om zoete melkgerechten te kruiden. Zoals hun geliefde ‛kheer’.

Het wordt gemaakt door melk te laten sudderen met rijst en kardemompeulen, tot het mengsel behoorlijk dik is. De rijstepap bestrooien ze met in ghee gebakken amandelen en rozijnen. Valt er iets speciaals te vieren? Dan voegen ze er vaak ook nog rozen(water) en saffraan aan toe. Stuk voor stuk ingrediënten waarbij de complexe aromatische smaak van kardemom kan schitteren.


RIJSTEPAP MET KARDEMOM

Suikervrij, glutenvrij & zuivelvrij – Voor 4 personen

Voor de rijstepap
– 1 liter ongezoete amandelmelk
– 200 g ronde zilvervliesrijst
– 4 groene kardemompeulen, gekneusd

– 60 ml kokosmelk
– 2 el rauwe honing
– snufje zout

Voor de garnering
– 1 el ghee
– 30 g amandelschaafsel
– 30 g rozijnen
– gedroogde rozenblaadjes
– saffraan

Breng de amandelmelk langzaam aan de kook. Spoel ondertussen de rijst 2 à 3 keer tot er schoon water af komt. Doe, zodra de melk kookt, de rijst en de kardemompeulen erbij. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat onder af en toe roeren ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

Doe na 30 minuten de kokosmelk erbij. Draai het vuur half hoog en blijf ongeveer 15 minuten regelmatig roeren tot het mengsel dikker is geworden. Roer de honing en het zout erdoor.

Verwarm voor de garnering een eetlepel ghee in een koekenpan. Doe het amandelschaafsel erbij en bak goudbruin. Doe de rozijnen erbij en bak ze even mee.

Schep de rijstepap in schaaltjes. Verdeel amandelschaafsel en rozijnen over de rijstepap en serveer met gedroogde rozenblaadjes en saffraan.


Het schaaltje is van Huisnummer 73.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

2 reacties

  1. Tuna

    Dat is een echte traktatie!
    Het is ook fantastisch dat het melk vervangen wordt door amandel melk, waarschijnlijk voor het romige in te krijgen daarna kokosmelk toe te voegt?
    Ik ben gek op Indiase keuken en zelf ook continue op zoek met experimenten naar verantwoorde, gezondere manieren en ingrediënten te gebruiken voor de klassieke Indiase recepten en jouw recept is een geslaagde voorbeeld voor.Weldaan!

    • Bedankt voor je enthousiaste reactie! Erg leuk om te horen dat de rijstepap zo in de smaak viel. De kokosmelk maakt het inderdaad extra romig. Ben nu wel erg benieuwd… wat zijn jouw favoriete Indiase gerechten? Groetjes, Emmelien

Volgend berichtGebakken Grapefruit met Honing en Rozemarijn