Vegan bramencrumble

Vegan Bramencrumble met Amandel & Gedroogde Appeltjes

Jongens, stop! Stop nou even! Ik zie een braamstruik! En ja hoor, onze wandeling langs Franse glooiende weilanden en kabbelende riviertjes werd weer abrupt gestaakt.

Wij – mijn broertje, zusje, vader en ik – slaakten dan een diepe theatrale zucht en moesten onze lach inhouden. Dit was zó voorspelbaar. Als mijn moeder een paar rijpe bramen in het wild had gespot, moest en zou ze die plukken. Ook al hingen ze op een totaal onbereikbare plek, midden tussen de twijgen met vervelende prikdoorns.

“We doken samen de bosjes in om de sappige, kruidig zoete, blauwzwarte vruchten te verzamelen”

Natuurlijk lieten we haar niet alleen en doken we samen de bosjes in om de sappige, kruidig zoete, blauwzwarte vruchten te verzamelen. Soms een hele zak vol voor mee terug naar de camping, soms een handje voor onderweg, of soms maar 1 of 2 om zo op te snoepen.

Een rafelige scheur in onze korte broek of een vuurrode sapvlek op ons T-shirt was een prijs die we er graag voor betaalden.


VEGAN BRAMENCRUMBLE MET AMANDEL & GEDROOGDE APPELTJES

Suikervrij, zuivelvrij & glutenvrij – Voor 1 crumble, 4 tot 6 personen

Pluk wat bramen uit de heg, het bos of het fruitschap en laat ze onder een kruimellaag van havervlokken, amandelen, en gedroogde appeltjes bubbelen in de oven. Ik eet deze crumble zonder schuldgevoel als ontbijt, maar hij doet het ook goed als midzomers toetje.

Voor de bramen
– 450 à 500 g verse bramen (ze zijn plukrijp in augustus en september)
– 1 el ahornsiroop, of agavenectar, of (niet vegan) honing
– 1 el citroensap

Voor de kruimellaag
– 125 g rauwe blanke amandelen, fijngehakt (houd je in en hak ze niet te fijn)
– 100 g (gecertificeerd glutenvrije) havervlokken
– 40 g gedroogde appeltjes, in kleine stukjes gesneden
– 3 el kokosolie, gesmolten
– 3 el ahornsiroop, of agavenectar, of (niet vegan) honing
– snufje zout

Vegan bramencrumble met amandel en gedroogde appeltjes

Verwarm de oven tot 190 graden Celsius. Doe de bramen in een kom en meng ze met de honing en het citroensap. Laat een paar minuten staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Meng ondertussen in een andere kom de ingrediënten voor de kruimellaag.

Schep de bramen in een diepe schaal van ongeveer 22 cm doorsnede. Strooi het amandel-haver-appelmengsel over de bramen en zet de crumble ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de kruimellaag goudbruin en knapperig is en de bramen heet zijn. Serveer meteen met wat (vegan) yoghurt of een (vegan) bolletje ijs.


PS Met dit recept doe ik mee aan het Foodblog Event van augustus 2013. Lekker Happen bedacht het zomerse thema: Fruit up your life.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

7 reacties

  1. H.

    Vandaag het recept geprobeerd met verse bramen uit de tuin van mijn vriendin in Zürich waar ik op pas deze zomer! Het is een waanzinnig succes geworden. We gaan hem erin houden, ook omdat het zo makkelijk te bereiden is.

    Super bedankt!

    • Hey, wat leuk om te horen! Fijn dat het recept zo goed bevallen is. En wat heerlijk… verse bramen uit de tuin. Nog veel plezier daar!

  2. Pingback: Foodblogevent augustus 2013: De winnaar! | Lekker Happen

  3. Bedankt voor dit recept, ik ga dit maken van m’n net geplukte bramen!
    (Klein detail … met honing is niet vegan)

    • Graag gedaan hoor :-) Leuk! Hoop dat de crumble in de smaakt valt. En inderdaad. Je hebt helemaal gelijk. Er komen natuurlijk hommels en bijen aan te pas. Stom! Heb het meteen aangepast. Veganisten kunnen de honing dan vervangen door ahornsiroop of agavenectar.

        • Emmelien

          Hoi Angelika,

          Dat is goed om te horen :) En leuk dat je er je eigen draai aan hebt gegeven. Verse appels zijn idd een goed alternatief. Ga ik zelf ook maar eens doen :)

          Dus jij eet morgen bramencrumble als ontbijt? ;)

          Heel erg bedankt voor de link naar m’n blog!

          Groetjes,
          Emmelien

Volgend berichtGeroosterde Perziken met Homemade Citroenverbena Honing