Vijgentaartjes met Geitenkaasroom en Lavendel

Vijgentaartjes met Geitenkaasroom en Lavendel

Het lijkt wel iets chronisch. Elk jaar in september hoor ik een stemmetje in m’n hoofd schreeuwen: ik WIL weg! Toegegeven, die schreeuwerd houdt eigenlijk het hele jaar door zijn kop niet, maar in september neemt zijn stemvolume met nog een paar decibel toe. Diagnose: dwangmatige reiskriebels. Remedie: vlucht boeken, koffers pakken en gaan. Waarheen? Dat zegt het stemmetje dan weer niet. Zolang het maar een voor mij nieuw te ontdekken plek op deze aardbol is. En die zijn er nog genoeg – ik ben nog lang niet overal geweest.

De landen en steden die ik het aller-allerliefste wil bereizen, heb ik met potlood op een briefje gekrabbeld, en alleen al de gedachte om in een van deze oorden te belanden maakt me blij. Wat zou ik dan bezoeken? Waar zou ik dan logeren? Wat zou ik dan eten? Wie zou ik dan ontmoeten? Wat zou ik dan beleven? En geloof me, het is niet allemaal Verweggistan waar ik heen wil. Zo staat Frankrijk met haar sappige vijgen (de beroemdste vijg van Frankrijk is de violet de Solliès), boeren geitenkaasjes en geurige lavendelvelden ook op dat briefje. Lyon, Nice. On y va.


VIJGENTAARTJES MET GEITENKAASROOM EN LAVENDEL

Suikervrij & glutenvrij – Voor 4 taartjes

Voor de tartelettebodems
– 190 g walnoten, fijngemalen tot meel
– 40 g (gecertificeerd glutenvrije) havervlokken, fijngemalen tot meel
– 2 el maïzena
– snufje zout
– 2 el kokosolie, gesmolten
– 2 el vloeibare (rauwe) lavendelhoning

Voor de geitenkaasroom
– 175 g slagroom
– 125 g zachte geitenkaas (chèvre)
– 2 el vloeibare (rauwe) lavendelhoning

Voor de garnering
– 4 verse vijgen, bijvoorbeeld de Franse violet de Solliès
– vloeibare (rauwe) lavendelhoning
– eetbare, gedroogde lavendelbloemetjes

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet vier tartelettevormpjes met uitneembare bodem (met een diameter van ongeveer 12 cm) in met wat gesmolten kokosolie.

Doe voor de bodems het walnotenmeel, havermeel, maïzena en zout in een keukenmachine. Meng de ingrediënten kort door elkaar. Voeg de kokosolie en lavendelhoning toe en maal tot een plakkerig kruimeldeeg.

Verdeel het kruimeldeeg in vier gelijke delen. Doe het in de tartelettevormpjes, en verdeel het met je handen over de bodem en omhoog tegen de randen tot je een egale bodem hebt. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Bak in 10 tot 15 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen.

Maak ondertussen de geitenkaasroom. Doe hiervoor de slagroom, geitenkaas en lavendelhoning in een keukenmachine en meng tot een dikke, romige crème. Meng niet te lang, anders wordt de slagroom boter. Vul de tartelettebodems met de geitenkaasroom en strijk de vulling glad. Zet tot serveren in de koelkast.

Snijd de vijgen elk in vijf partjes en rangschik deze over de vulling. Druppel wat lavendelhoning over de vijgen en garneer met eetbare, gedroogde lavendelbloemetjes.

PS Met dit recept kun je ook 1 grote taart maken. Gebruik dan een taartvorm (met uitneembare bodem) van 22 cm doorsnede.


De schaar is van PLUUM, lekkers en leuks, de andere spulletjes zijn van Huisnummer 73.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtGroene Pompoen in Zoete Kokosmelk