Vlierbloesems

Vlierbloesems op je Bord

“En van de vlierbloesems maak ik straks zoete beignets.” Samen met kruidenvrouw Mieke Wesdorp zoek ik op het Friese platteland naar wilde eetbare bloemen en kruiden, die ze later in heerlijke gerechten verwerkt.

Nooit geweten dat je vlierbloesems kunt eten, laat staan dat je er beignets mee kunt maken. Helaas staat de vlier die dag nog niet volop in bloei en hebben we een magere oogst van maar 1 bloeiende vlierscherm. Tja, de natuur laat zich nu eenmaal niet dwingen.

“Bedekt onder een laagje stuifmeel duik ik de keuken in”

Nog geen 3 dagen later zie ik bij mij in de buurt overal vlierstruiken vol met geurige, witgele bloesems. Dus ik pak een snoeischaar, ga op vlierbloesemjacht en knip een mandje vol vlierschermen. Mijn 1e vlierbloesemoogst uit eigen stad!

Bedekt onder een laagje stuifmeel duik ik de keuken in en tover de vlierschermen om tot luchtige, knapperige beignets met de verfijnde, zoete smaak van vlierbloesem. Mieke, bedankt dat je me liet kennismaken met dit ultieme zomerdessert. Ik loop nu nooit meer zomaar langs een bloeiende vlier.

Zelf maken?
Of je nu op het platteland of middenin de stad woont, er is altijd wel een vlier in de buurt. Ze groeien vooral in bermen, langs de rand van parken en bossen en vlakbij oude boerderijen. Wacht alleen niet te lang. Voor je het weet, is de vlier weer uitgebloeid.


VLIERBLOESEMBEIGNETS

Nigel Slater’s recept

– 12 – 16 versgeplukte vlierschermen*
– 100 gram gezeefde bloem
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 175 ml bruiswater
– 1 eetlepel suiker
– 1 eiwit
– arachideolie om in te frituren

1. Pak de vlierschermen bij de stelen en haal ze voorzichtig door koud water om kleine insecten te verwijderen.
2. Maak een dik beslag van de bloem, de olie en het bruiswater. Roer de suiker erdoor.
3. Laat het beslag 30 minuten rusten.
4. Klop het eiwit luchtig en spatel het voorzichtig door het beslag.
5. Verhit in een koekenpan ongeveer 3 cm olie tot 190°C.

Vlierbloesem in beslag

6. Doop de vlierschermen in het beslag, laat ze goed uitlekken en frituur ze in de hete olie (maximaal 4 tegelijk).
7. Laat de vlierbloesembeignets uitlekken op keukenpapier.
8. Dip de beignets in kristalsuiker of bestrooi ze met poedersuiker of besprenkel ze met honing.
9. Eet de beignets als ze nog warm en knapperig zijn. Als je ze laat afkoelen, worden ze zacht. Eet de grove stelen niet op, die smaken bitter.

* Pluk de vlierschermen op plekken die niet bevuild zijn door verkeer, meststoffen, pesticiden of honden.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtIk Lust Je Rauw