Zoete pompoentaart

Zoete Pompoentaart (suikervrij)

Ongelooflijk maar waar: we hebben de eerste lading rijpe, knaloranje pompoenen al van het veld getild. Moeder natuur wil ons blijkbaar laten weten dat de zomer nu echt op zijn eind loopt. Of we daar nu mentaal op voorbereid zijn of niet; er tegen vechten heeft toch geen zin. Dus laten we het najaar maar gewoon omarmen. Of misschien zelfs een beetje vieren.

Waarom niet? Een heus pompoenfeestje in de tuin of in het park waar je met je voeten tussen de eerste afgewaaide verkleurde boomblaadjes staat, waar je de nazomerzon op je gezicht voelt stralen, en waar je proeft van pompoen in allerlei variaties. Met als klapstuk: een zoete pompoentaart met kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel. Als we het zo aanpakken, valt die aankomende herfst (help, al over 2 weken!) misschien wel mee.

“Waarom niet? Een heus pompoenfeestje met als klapstuk een zoete pompoentaart”

Pompoen op kar


Pompoen op tafel


ZOETE POMPOENTAART

Suikervrij, zuivelvrij & glutenvrij – Voor 1 taart, voor 8 tot 10 personen

Voor de taartbodem
Iets aangepast recept van GREEN KITCHEN STORIES
– 140 g havervlokken, fijngemalen tot meel
– 70 g amandelmeel
– 2 el maïzena
– snufje zout
– 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden, zaadjes eruit geschraapt
– 4 el kokosolie, gesmolten
– 2 el honing

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng havervlokken, amandelmeel, maïzena en zout in een kom. Voeg de vanillezaadjes, kokosolie en honing toe en kneed het mengsel met je handen tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, verpak het in huishoudfolie en leg ongeveer een half uur in de koelkast.

Duw het deeg gelijkmatig in een taartvorm – met losse bodem – van 24 cm doorsnede. Prik de bodem in met een vork en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taartbodem op een rooster afkoelen.

Voor de pompoenvulling
– 1 pompoen (van ongeveer 1,5 kilo)
– 250 ml water
– 4 eieren
– 120 ml amandelmelk
– 85 g honing
– 1 tl vanille-extract
– ¾ tl kaneelpoeder
– ¾ tl gemberpoeder
– ¾ tl nootmuskaat
– snufje kruidnagelpoeder
– snufje zout

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen door de helft en verwijder met een lepel de pitten. Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden in een ovenschaal met 250 ml water. Bak ze gedurende 90 minuten in de voorverwarmde oven, tot het vruchtvlees zacht is. Laat de pompoen iets afkoelen.

Schep met een lepel het vruchtvlees eruit (als het goed is, houd je ongeveer 400 gram over). Draai het met een keukenmachine tot een gladde puree. Haal de puree door een zeef.

Pompoen schoonmaken

 

Pompoenpuree maken

Doe de pompoenpuree in een grote kom en roer er met een houten pollepel 1 voor 1 de eieren door. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng tot een glad beslag.

Pompoen specerijen

 

Vulling zoete pompoentaart

Giet de pompoenvulling in de afgekoelde taartbodem. Bak 40 minuten op 180°C. Laat op een taartrooster afkoelen. Zet de taart minimaal 6 uur – het liefst een hele nacht – in de koelkast. Serveer koud met wat geraspte limoenschil of een klodder crème fraiche.

Stuk zoete pompoentaart


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

9 reacties

  1. Pingback: 20+ Pompoenrecepten, een verzameling | De Voedzame KeukenDe Voedzame Keuken

  2. een SUPER- recept.
    De bodem is heel bijzonder met de vele verschillende soorten meel en lekker krokant.
    De vulling is verrukkelijk.
    Wat is dit HEERLIJK ! !

    • Wat tof dat je de pompoentaart gemaakt hebt! En super bedankt voor je enthousiaste reactie. Altijd leuk om te horen :-) Geniet ervan, als hij al niet helemaal op is ;-)

  3. Anne

    Dat ziet er heerlijk uit! Als ik deze taartbodem wil gebruiken voor een kwarktaart (die daarna dus niet meer de oven ingaat), hoelang en op welke temperatuur zou je de bodem dan in de oven doen?
    Groet, Anne

    • Dank je! :-) Leuk idee om de bodem voor een kwarktaart te gebruiken. Ik zou hem dan 5 minuutjes langer in de oven (op 180°C) doen. Dus een kwartiertje. Succes met het bakken. Groetjes, Emmelien.

  4. MH

    Zou dit ook met flespompoen kunnen?
    Ik ga hier denk ik vandaag of morgen mee aan de slag :-)

Volgend berichtWarme Chocolademelk met een Cayenne Kick