Aalbesjes op hun Allerbest

Felrode, halfdoorzichtige besjes hangen in lange trossen aan de aalbessenstruik die achter in de zonnige tuin van mijn ouders staat. Met een stomppuntig kinderschaartje knip ik voorzichtig een paar volrijpe bestrossen af – alvast voor het avondtoetje.

Met mijn zelfgeknipte oogst huppel ik op blote voetjes gelukzalig de keuken in, waar mijn moeder al op me staat te wachten. Ze zet een opstapkrukje voor me neer, zodat ik bij het hoge aanrecht kan, en laat me zien hoe ik de aalbesjes met een vork van de steeltjes kan rissen – netjes boven een kom om ze op te vangen. In opperste concentratie doe ik haar na.

“Af en toe stuiteren eigenwijze rode besjes naast de kom”

Het is een vermakelijk klusje. Af en toe stuiteren eigenwijze rode besjes naast de kom, die ik – als mijn moeder even niet kijkt – stiekem in mijn mond stop. Ik druk ze met mijn tong tegen mijn verhemelte kapot en geniet van het zuurzoete sap dat mijn speekselklieren doet samentrekken.

Als het karweitje gedaan is, kijk ik watertandend naar de kom vol glinsterende, rode pareltjes en hoop ik dat mijn moeder die avond het zomerse aalbessentoetje maakt waar ik zo dol op ben: zachte eierkoeken met een flinke dot lobbige slagroom en een handvol van de sappige besjes.


EIERKOEKEN MET SLAGROOM EN AALBESSEN

INGREDIËNTEN – VOOR 4 PERSONEN
 • 125 ml slagroom
 • 2 theelepels suiker
 • 4 eierkoeken, vers van de bakker
 • 250 gram aalbessen
BEREIDINGSWIJZE
 1. Klop de slagroom met de suiker lobbig.
 2. Ris de aalbessen met een vork van de steeltjes.
 3. Besmeer de platte kant van de eierkoeken met slagroom. Verdeel de aalbessen erover.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

5 reacties

 1. Irma Kerkhof

  Grappig dit verhaaltje, ik heb precies zo’n ervaring als kind met een oud-oom (broertje van m’n oma) met een gigantische moestuin. Ome Bertus had naast aalbessen ook kruisbessen met dikke yoghurt en beschuit erdoor.

  Geinspireerd door jou Emmelien, eet ik vanavond dan maar aalbessen. Met dikke vetvrije Griekse yoghurt en volkoren biscuitjes…

  • Emmelien

   Wat leuk! Aalbessen brengen dus ook jeugdherinneringen bij jou naar boven. Het toetje met yoghurt en biscuitjes lijkt me heerlijk! Met aalbessen hoef je eigenlijk niks ingewikkelds te doen.

 2. Pingback: – Aalbesjes op hun allerbest | Leukste Taarten

 3. Mark-Pieter van den Heuvel

  Sfeervolle receptencolumn, stuk leuker om te lezen dan de meeste kook/bak columns in de krant!

  Emmelien, kan ik voor woensdag weer een taartje bij je bestellen?

  Gr, MP

  • Emmelien

   Hoi Mark-Pieter,

   Bedankt voor het super compliment! :)

   En die appeltaart voor woensdag komt helemaal in orde. Tot dan!

   Groetjes,
   Emmelien

Volgend berichtIniminikiwi