Tijdens een etentje met werk was ik getuige van het feit dat het wereldwijde succes van de nostalgische bananensplit zeker nog niet voorbij is. De ene na de andere (internationale) collega bestelde er één, en hun ogen begonnen te twinkelen toen de ober hun toetje voor hen neerzette. Het moet vast iets te maken hebben met die fantastische combinatie van banaan, vanille, room, chocolade en amandel. Omdat iedereen er zo dol op was: een ode aan de ‛gespleten banaan’.
BANAAN KARAMEL TAARTJES
INGREDIËNTEN – VOOR 4 TAARTJES
Voor de taartbodem
190 g amandelmeel
40 g kokosrasp
2 el maïzena
zaadjes van 1 vanillestokje
snufje zout
2 el kokosolie, gesmolten
2 el ahornsiroop
Voor de zoute karamel
6 Medjool-dadels, ontpit en in kleine stukjes
1/4 tl fijn zeezout
zaadjes van 1 vanillestokje
5 el water
Voor de topping
4 baby bananen, geschild, in plakjes
400 ml zuivelvrije kokosyoghurt*
amandelschaafsel, om te bestrooien, geroosterd
pure chocolade** om te bestrooien, fijngehakt
* Die van Abbot Kinney’s is mijn favoriet. ** Ik gebruik altijd een reep waar alleen kokosbloesemsuiker als zoetstof in zit.
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet vier tartelettevormpjes met uitneembare bodem (met een diameter van ongeveer 12 cm) in met wat gesmolten kokosolie.
Doe voor de taartbodem amandelmeel, kokosrasp, maïzena, vanille en zout in een keukenmachine. Maal kort tot een grof meel. Voeg de kokosolie en ahornsiroop toe en maal tot het een plakkerig kruimeldeeg wordt. Doe het kruimeldeeg in de taartvorm en verdeel het met je handen over de bodem en omhoog tegen de randen tot je een egale taartbodem hebt. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Bak de taartbodem in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen.
Maak ondertussen de zoute karamel door dadels, zout, vanille en water in een keukenmachine tot een dikke, kleverige, gladde saus te mixen. Voeg eventueel wat extra water toe. Vul de afgekoelde taartbodem met de karamelsaus en strijk de vulling glad.
Verdeel de plakjes banaan over de karamel. Schep er een klodder kokosyoghurt op en maak de taartjes af met amandelschaafsel en chocolade.
Banaan Karamel Taartjes
Tijdens een etentje met werk was ik getuige van het feit dat het wereldwijde succes van de nostalgische bananensplit zeker nog niet voorbij is. De ene na de andere (internationale) collega bestelde er één, en hun ogen begonnen te twinkelen toen de ober hun toetje voor hen neerzette. Het moet vast iets te maken hebben met die fantastische combinatie van banaan, vanille, room, chocolade en amandel. Omdat iedereen er zo dol op was: een ode aan de ‛gespleten banaan’.
BANAAN KARAMEL TAARTJES
INGREDIËNTEN – VOOR 4 TAARTJES
Voor de taartbodem
Voor de zoute karamel
Voor de topping
* Die van Abbot Kinney’s is mijn favoriet.
** Ik gebruik altijd een reep waar alleen kokosbloesemsuiker als zoetstof in zit.
BEREIDINGSWIJZE
♥ Volg m’n blog met Bloglovin’
Ook leuk:
Havermout Banaan Koekjes
Jamkoekjes met Amandelmeel
Frozen Yoghurt Bites
Mangosorbet
Volgend berichtPompoen Havermout Koekjes