Chocoladebrokken met Wortel Sprinkels

Een oranje wortel, dat is zo 17e eeuws, zo passé. Want, waarom zou je alleen voor die uitgekauwde vaderlandskleur kiezen als je eindeloos kunt mixen & matchen met wit, geel, rood, paars en zelfs zwart.

Zo had de natuur het ook eigenlijk bedoeld, totdat wat Nederlandse boeren zich met de wortelkleuren gingen bemoeien. Het leek hun wel aardig om een oranje worteltje te kweken, als eerbetoon aan Willem van Oranje. Hartstikke aardig, missie geslaagd, en niemand wilde toen nog een paarse wortel.

Maar wat toen ‛uit’ was, is nu weer ‛in’: de old school gekleurde wortels zijn terug van weggeweest. Je kunt de oerwortels (aka regenboogwortels) verwerken in salades, of maak er een vrolijke mix van zoete sprinkels van. Een leuke combinatie met worteltaart, chocoladebrokken… Mix & match er op los!

“Mix & match met witte, gele, rode, paarse en zelfs zwarte wortels”


CHOCOLADEBROKKEN MET WORTEL SPRINKELS

INGREDIËNTEN

Voor de sprinkels

  • een combinatie van 3 verschillend gekleurde wortels
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 250 ml water

Voor de chocolade

  • 100 g pure chocolade met minimaal 72% cacao, in stukjes gebroken

Extra

  • gedroogde korenbloemen
BEREIDINGSWIJZE
  1. Snijd met een dunschiller lange, dunne slierten van de wortels. Je hebt ongeveer 15 wortelslierten nodig. Doe de slierten samen met de suiker en het water in een pan. Breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur zachtjes koken. Haal van het vuur en laat de slierten uitlekken in een zeef.
  2. Verwarm de oven voor op 100°C. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat. Leg de wortelslierten voorzichtig naast elkaar en plat op de bakmat. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
  3. Haal de wortelslierten voorzichtig los van de bakmat en draai ze om. Bak nog eens 30 minuten. Haal voorzichtig los van de bakmat en laat helemaal afkoelen. Verkruimel de wortelslierten tot sprinkels. Bewaar ze tot gebruik in een luchtdicht bakje.
  4. Doe voor de chocoladebrokken de gehakte chocolade in een kom en zet het in de magnetron. Smelt de chocolade op de laagste stand. Doe dit steeds per 10 seconden (echt niet langer!), roer de chocolade dan even door en verwarm opnieuw. Herhaal tot de chocolade gesmolten is. Door deze smelttechniek wordt de chocolade weer mooi hard, knapperig en glanzend als die afgekoeld is. Eigenlijk een valsspeelmanier van het tempereren van chocolade. Met zo goed als hetzelfde effect. Kijk, daar houden we van.
  5. Leg een stuk bakpapier op een bord en giet hier de vloeibare chocolade op. Bestrooi gelijk met de sprinkels en (eventueel) de korenbloemen. Laat uitharden. Breek in brokken.

Het bord is van Huisnummer 73

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtAnanas Kokos Smoothie