Chocoladecupjes met Five Spices

Toen ik nog bij een chocoladewinkel werkte, begeleidde ik ook wel eens kinderpartijtjes. Op een zaterdagmiddag nam een jarige knul (hoera, 9 jaar!) een horde aan stuiterende vriendjes mee, die nog harder gingen stuiteren na het eerste programmaonderdeel: snoepen uit de chocoladefontein.

Bij de aanblik van de compleet leeggegeten snoeptafel raakte ik lichtelijk in paniek: hoe houd ik deze met chocolade besmeurde bekkies in hemelsnaam in toom? Want, we moesten met zijn allen nog serieus aan de slag: pindarotsjes maken en figuurtjes van marsepein boetseren en versieren. Wonder boven wonder slaagde ik erin om ze redelijk rustig te houden. Ok, ze bleven vrijwel de hele middag knoeien en stoeien, maar ze werkten ook een paar hele minuten in opperste concentratie aan hun eetbare creaties.

Tijdens zo’n schaars stil moment – bij het onderdeel marsepein – schrok opeens een van de koters op en zei (ik zal het nooit vergeten) met een beteuterd gezicht : ‛Oh nee hè, nu heb ik een drol gemaakt en ik wilde hem aan mijn moeder geven.’ Daaag, stilte. Heel de tent natuurlijk in een deuk. Ik stelde voor om er een hamburger van te maken. Hij zag dat wel zitten, en nam zijn hamburger apetrots in een mooi zakje met een vrolijk lintje mee naar huis. Wat zal zijn mama blij zijn geweest.

“Een kinderlijk eenvoudige versie van een van mijn favoriete bonbons” 

Het recept hieronder heeft gelukkig niks met drollen en hamburgers van marsepein te maken, maar wel met een van de bonbons die we in de chocoladewinkel verkochten: melkchocolade met five spices. Tijdens het opruimen van de chaos van zo’n kinderpartijtje snoepte ik er altijd eentje op. Deze chocoladecupjes zijn een kinderlijk eenvoudige versie ervan.

Je kunt ze aan je moeder geven…


CHOCOLADECUPJES MET FIVE SPICES

INGREDIËNTEN – VOOR ONGEVEER 30 STUKS

Voor de cupjes

  • 300 g melkchocolade, fijngehakt
  • extra: papieren mini-cupcakevormpjes

Voor de vulling

  • 125 ml slagroom
  • 1 tl five spices* (ik gebruikte die van Simply Spices)
  • snufje zout
  • 250 g melkchocolade, fijngehakt
  • 25 g roomboter

* Five spices is een klassieke Chinese mix van vijf specerijen: steranijs, venkelzaad, kaneel, peper en kruidnagel. 

BEREIDINGSWIJZE
  1. Begin met het maken van de cupjes. Doe hiervoor de gehakte chocolade in een kom en zet het in de magnetron. Smelt de chocolade op de laagste stand. Doe dit steeds per 10 seconden (echt niet langer!), roer de chocolade dan even door en verwarm opnieuw. Herhaal tot de chocolade gesmolten is. Door deze smelttechniek wordt de chocolade weer mooi hard, knapperig en glanzend als die afgekoeld is. Eigenlijk een valsspeelmanier van het tempereren van chocolade. Met zo goed als hetzelfde effect. Kijk, daar houden we van.
  2. Doe de gesmolten chocolade met een lepeltje in een cupje en bestrijk de bodem en de randen goed. Je kunt hiervoor ook een bakkwastje gebruiken. Herhaal dit tot alle cupjes bekleed zijn met een laagje chocolade. Laat de chocolade hard worden. Maak ondertussen de vulling.
  3. Doe voor de vulling de fijngehakte chocolade in een kom. Breng in een kleine steelpan de slagroom met de five spices en het snufje zout tegen de kook aan. Laat het op een kookplaatje 5 minuten intrekken. Zorg dat de room niet gaat koken. Haal van het vuur en giet het hete slagroommengsel op de chocolade. Roer goed door tot het een homogene massa is. Roer de boter erdoor. Laat tot kamertemperatuur afkoelen. De vulling moet nog wel vloeibaar zijn.
  4. Schep de vulling in de uitgeharde cupjes (niet helemaal vol). Bedek de vulling met een laagje chocolade (de chocolade even opnieuw smelten). Laat de chocolade hard worden en verwijder voorzichtig de papieren vormpjes. Bestrooi de bovenkant met wat extra five spices.

De theedoek is van PLUUM, lekkers en leuks

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

4 reacties

  1. Irma Kerkhof

    wat een leuke blog! En wat een goed idee om de vijf kruiden door chocola te roeren. Ga ik zeker eens proberen. Mmmmm

    • Thnx!! Ook lekker om een beetje door warme chocolademelk te doen :P Het weer is er in ieder geval naar ;-)

  2. Emmelien,

    Kun je de melkchocolade ook vervangen door puurchocola???

    Ik lees het graag Rika

    • Hoi Rika,

      Ja, hoor. Dat kan! Hoewel ik persoonlijk five spices het lekkerst vind in combinatie met melkchocolade.

      Groetjes,
      Emmelien

Volgend berichtChocolade-Kokos-Truffels