Chocoladevierkantjes met Freekeh

Is het nou kunst dat je kunt eten? Of eten dat er uitziet als kunst? Wie aanschuift bij de culinaire werkplaats in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, krijgt niet zomaar wat op zijn of haar bord gekwakt. Je prikt daar eigenzinnige creaties aan je vork, geïnspireerd op weldoordachte en vooruitstrevende eetconcepten. Achter het fornuis staat dan ook een ontwerpersduo: dan krijg je dat.

Afgelopen donderdag gingen Marjolein Wintjes en Eric Meursing voor een selecte club foodies (jawel, ik mocht erbij zijn) een middag in de weer met freekeh – een jong, groen tarwegraan dat na de oogst licht geroosterd wordt. Doel: ons inspireren. Want, freekeh, wat kun je daar nou eigenlijk mee?

“Freekeh met chocolade, dat was voor mij dé trigger”

Nou, veel dus. De twee creatievelingen schotelden ons werkelijk van alles met freekeh voor: mocktails, brood, sushi, kroketjes, nasi… je moet er maar opkomen. En net toen ik dacht dat we alles gehad hadden, kwam Eric ook nog eens met chocoladerepen aan. Freekeh met chocolade; dat was voor mij dé trigger, want ineens schoten er allerlei ideeën voor een eigen creatie (een beetje van mezelf en een beetje van Eric) door mijn hoofd. Als ik nou een snufje van dit, en een handje van dat… Ik zeg, inspiratiesessie geslaagd!


CHOCOLADEVIERKANTJES MET FREEKEH

INGREDIËNTEN – VOOR 16 VIERKANTJES
 • 200 g greenwheat freekeh (ik gebruikte die van het merk Artisan grains)*
 • 150 g pure (rauwe) chocolade met minimaal 72% cacao, in stukjes gebroken
 • 150 g amandelpasta (soort pindakaas, maar dan van amandelen)
 • 75 g honing
 • 75 g kokosolie
 • 1/4 tl kaneelpoeder
 • snufje zout
 • 50 g rauwe bruine amandelen, grofgehakt
 • 4 gedroogde Turkse vijgen, grofgehakt
 • extra: gedroogde rozenblaadjes, korenbloemen en goudsbloemen

* Greenwheat freekeh is een jong, groen tarwegraan uit Australië. Na de oogst wordt het graan licht geroosterd, wat een notige smaak geeft.

BEREIDINGSWIJZE
 1. Begin met het koken van de freekeh. Doe de freekeh en 1 liter water met een snufje zout in een pan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 minuten koken. Giet af en laat de freekeh helemaal afkoelen.
 2. Doe de chocolade met de amandelpasta, honing, kokosolie, kaneel en zout in een kom en hang dat in een pan met een klein laagje water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Zet de pan op een laag vuur. Breng het water tegen de kook aan en draai het vuur, net voordat het water begint te koken, uit. Laat het chocolademengsel smelten en roer tot een glad mengsel.
 3. Haal de kom van het vuur en voeg de amandelen, vijgen en 300 gram van de gekookte freekeh aan het chocolademengsel toe. Meng alles goed door. Je houdt een klein beetje freekeh over. Verwerk dit bijvoorbeeld in een salade, want aan eten weggooien doen we natuurlijk niet.
 4. Verdeel het mengsel in een ovenschaal – bekleed deze eerst met bakpapier of huishoudfolie, zodat je de chocoladevierkantjes er straks makkelijk uit kunt halen – en laat in een paar uur in de koelkast hard worden.
 5. Haal het chocoladeblok uit de koelkast en snijd in 16 evengrote vierkantjes. Heb je grote trek? Dan kun je er ook 8 repen van snijden.
 6. Bestrooi de vierkantjes met gedroogde rozenblaadjes, korenbloemen en goudsbloemen. Geen bloemetjes voorhanden? Gebruik dan cacaopoeder.

De spulletjes zijn van Huisnummer 73.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

6 reacties

 1. Wat een leuke combinatie! Ik ben er nog niet helemaal over uit…. Maar mij kennende zal het wel niet iets zoets worden.

 2. Freekeh in een baksel. Ik had er niet meteen aan gedacht maar het ziet er geweldig uit!!

  • Dank je wel! Was er zelf ook niet 1,2,3 opgekomen hoor. Kwam door die freekeh-workshop. Maar wat kan eigenlijk niet met chocolade? ;-)

Volgend berichtGranita van Dutch Coffee