Chocovember: Chocolade Vijgen met een Verstopte Amandel

Vandaag is het weer markt in Leiden, en ik weet nu al waar ik straks na mijn marktronde mee thuiskom. Een grote zak sappige, zoete, gedroogde vijgen vol knapperige zaadjes. Van de enorme Marokkaanse marktkraam op de brug. Ze zien me weer aankomen. Standaard elke zaterdag een halve kilo vijgen. Meestal heb ik er al een paar in mijn mond gestopt, voordat ik de markt weer heb verlaten en mijn fiets van het slot heb gehaald.

“Sexy chocoladedingen met een verrassing in het midden”

Het is wel duidelijk denk ik: ik ben gek op gedroogde vijgen. Helemaal als ik ze in een paar minuten omtover tot decadente, verleidelijke – bijna sexy – chocoladingen met een verrassing in het midden. Heerlijk om op de bank met een film weg te snoepen, maar ze misstaan ook zeker niet op een sjiek bonbonschaaltje of in een attent cadeauzakje.


CHOCOLADE VIJGEN MET EEN VERSTOPTE AMANDEL

INGREDIËNTEN – VOOR 12 STUKS
  • 12 gedroogde kleine Spaanse vijgen, zonder zoetstoffen en conserveringsmiddelen
  • 12 amandelen, ongebrand en ongezouten
  • 1 reep pure chocolade*, Vivani 92%

Tip: Haal zoveel mogelijk meel van de Spaanse vijgen af, voordat je ze in de chocolade doopt. Je kunt ook grote Turkse vijgen gebruiken.  

BEREIDINGSWIJZE
  1. Maak met een scherp mesje een kleine insnede in de onderkant van de vijgen. Duw voorzichtig een amandel in iedere vijg.
  2. Breek de chocolade in kleine stukjes. Doe de chocolade in een kommetje dat in de magnetron mag. Smelt de chocolade op de laagste stand in de magnetron. Doe dit steeds per 10 seconden (echt niet langer!), roer de chocolade dan even door en verwarm opnieuw. Herhaal tot de chocolade gesmolten is. Door deze smelttechniek wordt de chocolade weer mooi hard, knapperig en glanzend als hij afgekoeld is. Eigenlijk een valsspeelmanier van het tempereren van chocolade. Met zo goed als hetzelfde effect. Kijk, daar houden we van.
  3. Leg een stuk bakpapier op een platte schaal of plank. Pak de vijgen bij hun steeltje en doop ze tot de helft in de chocolade. Leg ze op een stuk bakpapier en laat de chocolade hard worden. Het is niet nodig om ze in de koelkast te zetten.
  4. Bewaar de chocoladevijgen in een luchtdichte box. Doe tussen elke laag een stuk bakpapier.

* Ik gebruik altijd een Vivani 92% chocoladereep, omdat hier geen geraffineerde suiker in zit. De repen zijn te koop bij bio- en natuurwinkels. Suiker geen probleem? Dan kun je natuurlijk prima een reep pure chocolade van een ander merk gebruiken. Of melkchocolade als je niet van puur houdt.


PS De stoere plank en lieve theedoek komen van PLUUM, lekkers en leuks

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

2 reacties

  1. Leuk idee! Ga ik binnenkort lekker maken. Dompel ze dan gewoon in door mezelf gemaakte suikervrij chocolade. Goedkoper en véél lekkerder!

    • En, heb je ze al uitgeprobeerd? :-) Tof dat je je eigen chocolade maakt. Van rauwe cacao? Groetjes, Emmelien

Volgend berichtMandarijn Tijm Granita