Code-Eitjes

Ik pak een doosje eieren uit het eierschap en leg het in mijn boodschappenmandje. Vanuit mijn ooghoeken zie ik een man vertwijfeld kijken naar de vele eiersoorten die de supermarkt verkoopt. Op het moment dat hij zijn hand uitsteekt naar het onderste schap wil ik roepen: ‘Nee, stop, neem geen scharreleieren!

De kippen die deze eieren leggen, zijn sinds hun zesde levensweek hun snavel kwijt, krijgen voer met antibiotica, staan hutje mutje op elkaar, en kunnen niet naar buiten. Scharrelkippen scharrelen dus niet.’ Na mijn pleidooi zou ik hem mijn doosje biologische eieren in zijn handen stoppen. Maar hoe graag ik het ook wil doen, ik houd me in. Want wie ben ik om me te bemoeien met de boodschappen van een volslagen vreemde?

“Na mijn pleidooi zou ik hem mijn doosje biologische eieren in zijn handen stoppen”

Op weg naar de kassa schieten er allerlei vragen door mijn hoofd. Waarom koos hij voor scharreleieren? Vond hij het doosje er aantrekkelijk uitzien? Ging het hem om die paar cent prijsverschil? Of dacht hij oprecht dat scharrelkippen buiten rondscharrelen? En waarom hebben supermarktketens niet alleen maar duurzame eieren in het schap?* Want op elk ei staat dan wel een stempelcode waaraan je kunt zien uit welk houderijsysteem het afkomstig is, maar de term scharrelei (code 2) is toch zo misleidend als wat?

Oh, had ik mijn vragen nou maar gewoon op die man afgevuurd. Misschien had hij mijn bemoeienis wel gewaardeerd en voortaan een doosje met code 0-eieren gekocht.

Ik reken af en stop de eieren in mijn boodschappentas. Eieren die ik later die dag boven mijn beslagkom breek en door een paar andere taartingrediënten roer. Iets wat ik met een goed gevoel kan doen, omdat ik weet dat deze legkippen het puntje van hun snavel mogen houden, biologisch voer krijgen, veel ruimte hebben, en de hele dag naar buiten kunnen op een groene wei. Dan smaakt een taart toch veel lekkerder?


DIT BETEKENT DE STEMPELCODE OP JE EI

Op elk ei staat een stempelcode, bijvoorbeeld: 0-NL-12345. De code begint met een cijfer van 0 tot 3 (0: biologisch; 1: vrije uitloop; 2: scharrel; 3: kooi) en verwijst naar het soort houderijsysteem van de legkippen. Daarna volgen de codes van het land van herkomst en het registratienummer van de producent.

* Vanaf de week voor Pasen kun je bij PLUS alleen nog vrije uitloop- en biologische eieren kopen.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

2 reacties

  1. Romke

    Goed bezig Em ! Dat je taarten er ook nog veel lekkerder van worden heb je niet eens gezegd! Wij zijn blij met onze eigen legbatterij ;-)

  2. Pingback: – Code-eitjes | Leukste Taarten

Volgend berichtOlijfolie, Zeezout en een Bolletje Vanille-IJs