Elitehaver met Gedroogde Kerstomaatjes

Ik beken. Als kind sprak ik kerstomaatjes uit met een dubbele t. Niet omdat ik last had van lees- en spellingsproblemen, ik dacht serieus dat ze zo heetten. Kerst-tomaatjes. Ik wil het niet goedpraten hoor, maar zo gek was mijn verzinsel niet – ze zijn zo rood als de neus van rendier Rudolph die ik in menig kerstfilm als een dolle zag rondvliegen, en ze rolden elke eerste kerstdag door mijn spetterende gourmetpannetje.

Gelukkig ontdekte ik na een x-aantal jaar dat de tomatennaam niet naar Kerst verwees, maar naar een evengrote kers. Daarmee ben ik meteen bij een heel andere discussie beland: is de tomaat een groente of een vrucht? Ik pleitte altijd voor groente, maar een middag slenteren door de bazaar in Istanbul maakte me aan het twijfelen.

“Ik ontdekte: de tomatennaam verwijst niet naar Kerst,  maar naar een evengrote kers”

In de wirwar van overdekte straatjes, zag ik het ene na het andere kraampje met enorme bergen gedroogde tomaatjes. Ik had ze eerst niet eens als tomaatjes herkend. Ze zagen eruit als zoet gedroogd fruit; heel anders dan de zongedroogde tomaatjes die we in Nederland over groene salades draperen of tussen belegde broodjes stoppen. Pas toen een kraamhouder me er een liet proeven en met handen en voeten uitlegde wat het was, viel bij mij het kwartje. Hij verkocht de tomaatsnoepjes los, of gemengd met noten en ander gedroogd fruit. Elitehaver de superluxe.

Toen ik thuis door mijn meegebrachte voorraad heen was, heb ik heel wat Turkse winkels afgezocht naar die zoete, helrode, verschrompelde tomaatjes. Nergens te vinden dus hè. En zelf maken is nogal ovenintensief. Want, ze moeten maar liefst 8 tot 12 uur (!) drogen. Zo lang laat ik natuurlijk niet iedere dag mijn oven loeien, maar het leek me een leuk project voor een luie binnenhangdag in de kerstvakantie. The remake of the tomato candy. 

“The remake of the tomato candy”

Mocht jij de gelukkige zijn die ze wél ergens kan vinden, dan is deze elitehaver met kers(t)tomaatjes helemaal een no stress-kerstrecept. Alle ingrediënten husselen en knabbelen maar.


ELITEHAVER MET GEDROOGDE KERSTOMAATJES

INGREDIËNTEN – VOOR 1 BORRELSCHAALTJE
  • 2 bakjes rijpe kerstomaatjes
  • 250 g gemengde rauwe noten (ik gebruikte walnoten, amandelen, paranoten, pecannoten en hazelnoten)
  • 50 g rozijnen
  • 25 g pijnboompitjes, geroosterd in een kleine droge koekenpan
BEREIDINGSWIJZE
  1. Verwarm de oven voor op 70°C.  Was de kerstomaatjes en droog ze goed af.
  2. Leg de tomaatjes op een rooster in de oven. Vallen ze door je rooster heen, leg er dan een stuk ovenbestendig gaas overheen. Zet de ovendeur op een kier (door er een houten spatel tussen te steken), zodat het vocht kan ontsnappen.
  3. Laat de tomaatjes 8 tot 12 uur in de oven drogen. Houd ze goed in de gaten. Droog je ze te kort, dan blijven de tomaatjes te nat van binnen en bederven ze snel. Droog je ze te lang, dan worden de tomaatjes taai. Test of ze goed gedroogd zijn door een tomaatje doormidden te scheuren. Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen.
  4. Hussel de tomaatjes door de noten, rozijnen en pijnboompitjes. Bewaar de elitehaver in een goed afgesloten plastic bak, op een donkere plek.

PS Je kunt ook een droogapparaat (dehydrator) gebruiken, maar die komen niet goedkoop.


De theedoek en het schaaltje zijn van Sissy-Boy Homeland

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtZoete Freekeh