Foodblogswap: Aardbeienmilkshake (zuivelvrij, suikervrij)

Met een oververhit hoofd van de broeierige warmte klik ik door het blog HandmadebyHelen. Wat zal ik eens gaan maken voor de juni-editie van de Foodblogswap? Helen houdt van bakken, dat is duidelijk. Haar blog barst van de watertandende taart-, cake- en koekrecepten.

Mijn handen beginnen te jeuken – ik wil ook iets bakken. Maar op deze heetste dag van het jaar – en dus niet de heetste dag ooit zoals voorspeld – gaat die oven mooi niet aan. Mijn thermostaat geeft nu al de tropische temperatuur van 28,8 graden aan. Bovendien schreeuwt mijn lichaam om iets kouds. Loom klik ik verder. Hebbes! Aardbeienmilkshake! En hoe toevallig… ook Helen maakte dit recept op een snikhete dag, zo schrijft ze in haar intro.

“Mijn lichaam schreeuwt om iets kouds”

Er is alleen 1 grote maar. In een milkshake gaat natuurlijk koemelk en suiker. 2 producten die ik uit mijn eetpatroon verbannen heb. Gelukkig heeft de warmte mijn hersens niet compleet lam geslagen. Wat als ik het vanille-ijs nou vervang door kokosmelk en vanille-extract? De koemelk inruil voor amandelmelk? En diepgevroren aardbeien gebruik? Ik sleep mezelf achter de computer vandaan en duik de keuken in om de no milk, no sugar milkshake uit te proberen. Het pakt goed uit. Tevreden slurp ik met een rietje aan een dikke, romige, fruitige, ijskoude milkshake. Zo, dat had ik even nodig! Bedankt Helen!

Aardbeien milkshake (suikervrij, zuivelvrij)


AARDBEIENMILKSHAKE

Een voedzaam drankje voor op een warme zomerdag.

INGREDIËNTEN – VOOR 8 KLEINE OF 4 GROTE GLAZEN
  • 500 g diepgevroren aardbeien*
  • 400 ml koude kokosmelk**
  • 200 ml koude amandelmelk***
  • 1 el citroensap
  • 1 tl vanille-extract

Niet zoet genoeg? Voeg dan (na het proeven!) wat honing of ahornsiroop toe.

BEREIDINGSWIJZE
  1. Mix alle ingrediënten met een staafmixer of keukenmachine tot een samenhangende drank.
  2. Verdeel de aardbeienmilkshake over de glazen.
  3. Maak het af met een vrolijk rietje en een verse aardbei op de rand van het glas.

* Diepgevroren aardbeien vind je in doosjes in het diepvriesvak van de supermarkt. Of haal verse aardbeien op de markt of bij de groenteboer en leg ze zelf in de vriezer. Wel eerst even goed schoon wassen en van de kroontjes ontdoen.

** Koop kokosmelk het liefst in een pak (=BPA-vrij) en zonder E-nummers, guargom en andere toevoegingen. Mijn favoriet zijn de groene 1 liter pakken (ingrediënten: 60% kokos, water) van het Thaise merk AROY-D. Te koop bij de toko. Maak je het pak kokosmelk niet in 1x op? De rest kun je prima in ijsblokzakjes invriezen.

*** Please, please, pretty please grijp niet naar de voorverpakte varianten waar mee geknoeid is, maar maak je eigen amandelmelk. Zo puur, zo lekker en zo makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn bruine amandelen, water, een keukenmachine en een kaasdoek. Check dit how to make nut milk-filmpje, probeer het uit en je wilt nooit meer anders. Ik niet in ieder geval.

Homemade amandelmelk


Huh? Foodblogswap??
In Nederland foodbloggersland ontstond het idee om te foodblogswappen, wat zoiets betekent als: foodbloggers duiken de keuken in met recepten van andere foodbloggers, en bloggen daarover. Deze maand doen 56 foodbloggers aan de foodblogswap mee. Ik kreeg het blog HandmadebyHelen toegewezen. Tessa van I am Cooking with Love maakte een recept van mijn blog. Je kunt al ons ge-swap ook volgen op twitter: @foodblogswap.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

2 reacties

  1. Klinkt lekker! ik ben dol op aardbeienmilkshake, heb het recept opgeslagen en ga het komende zomer zeker zelf proberen te maken.

Volgend berichtKruidige Chunky Aardbeiensaus (suikervrij)