Foodblogswap: Coco Kokosmakronen

Jarenlang was ik gek op de geur van kokos. Zó gek, dat ik mijn favoriete, naar kokosnoot ruikende zonnebrand zelfs hartje winter op mijn lichaam smeerde. Ik gaf hem een functie als bodylotion en liet me in de badkamer meevoeren naar tropische oorden met een zwoel briesje en wuivende palmen.

’s Zomers sloeg ik liters van het spul in om verzekerd te zijn van een jaar lang dagelijkse aromatherapie. Voordat ik de laatste druppel uit de fles kneep, was de volgende zomer vaak al in aantocht en rende ik naar de drogist voor een nieuwe voorraad.

“Ik liet me meevoeren naar tropische oorden met een zwoel briesje en wuivende palmen”

Maar aan alles komt een eind. Ook aan mijn kokoszonnebrand. De makers haalden hem uit het assortiment. Ik kon het maar niet begrijpen; de gemiddelde Nederlander scheen niet zo van kokos te houden. ???!!! Met de verdwijning van mijn zonnebrand, raakte mijn liefde voor de kokosgeur een beetje op de achtergrond. Heel langzaam, zonder dat ik er erg in had. Typisch gevalletje van uit het oog uit het hart.

“Typisch gevalletje van uit het oog uit het hart”

Maar gister bloeide mijn liefde weer helemaal op toen ik voor de foodblogswap* de kokosmakronen van Jolanda Simons van Neptunes Kitchen maakte, en een oh zo bekende zoet tropische geur uit mijn oven opsteeg. Jolanda kreeg het recept in handen door een slimme receptenruil op een feestje. Eiersalade tegen kokosmakronen. Ik zeg, goede deal! Ze zijn easy peasy om te maken. Én super smeuïg. Misschien wel door het verrassende, maar niet zo tropische laatste ingrediënt.

Kokosmakronen


COCO KOKOSMAKRONEN

INGREDIËNTEN – VOOR ONGEVEER 30 STUKS
 • 300 g gemalen kokos
 • 300 g suiker
 • 3 eieren
 • 1 eidooier
 • 2 eetlepels crème fraîche
BEREIDINGSWIJZE
 1. Verwarm de oven tot 170°C.
 2. Meng de kokos en suiker in een grote kom. Klop met een garde de eieren samen met de crème fraîche los. Roer het mengsel door de kokos. Kneed met je handen tot een homogeen mengsel.
 3. Maak er met je handen of twee eetlepels balletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 4. Bak ze in de voorverwarmde oven – 15 minuten voor kleine makronen, 25 minuten voor wat grotere. Ze moeten een beetje kleur gekregen hebben.

*Huh? Foodblogswap??
In Nederland foodbloggersland ontstond het idee om te foodblogswappen, wat zoiets betekent als: foodbloggers duiken de keuken in met recepten van andere foodbloggers, en bloggen daarover. Ik kreeg deze maand het blog Neptunes Kitchen toegewezen. Sandra Verbaas van Basket Delights maakte een recept van mijn blog. Je kunt al ons ge-swap ook volgen op twitter: @foodblogswap.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

7 reacties

 1. Irma

  Em, wat zou er gebeuren als de suiker vervangen wordt door honing? Kleffe boel? Niet doen maar?

  • Volgens mij moet het best kunnen met honing. Alleen dan niet in de verhouding 1 op 1. Dat lijkt me wat veel. Stevia kan ook een goed alternatief zijn. Ik zal wel eens een testje wagen…

 2. Pingback: Kokoskoekjes | tastyhealthycooking

  • Leuk om te horen! Zag je aangepaste recept op je blog staan. Ideaal voor als je wat minder koekjes nodig hebt :-) Ik bleef namelijk uitdelen. Haha. 30 kokosmakronen eet je niet zomaar in je eentje weg ;-) Bedankt voor de linkverwijzing!

 3. Ja, nu ben ik niet meer te stoppen. Kokosmacronen maken.

  In dit recept moet 300 gram suiker.Omdat ik geen suiker mag hebben wat kan ik dan als vervanging gebruiken en hoeveel gram?

  gr. Rika

  • Hoi Rika,

   Zelf heb ik dit recept nog niet met een andere zoetstof uitgeprobeerd. Ik zou ook niet adviseren om de suiker 1 op 1 door iets anders te vervangen. De ene zoetstof smaakt veel zoeter dan de ander, en ook niet alle zoetstoffen pakken hetzelfde uit als ze in bakrecepten gebruikt worden. Bij dit recept denk ik dat honing of ahornsiroop het beste zou werken. Maar dan wel een stuk minder dan 300 gram.

   Groetjes,
   Emmelien

Volgend berichtWitte Chocolade Truffels met Citroen en Pijnboompitjes