Foodblogswap: Oer-Hollandse Wentelteefjes

Collega foodblogger Paul Oosten heeft helemaal gelijk. Van sommige klassiekers moet je met je vingers afblijven. Die zijn goed zoals ze zijn. Niet aan gaan sleutelen, maar gewoon blindelings het recept volgen dat je van je moeder of oma hebt doorgekregen.

Voor de foodblogswap van deze maand maakte ik een stapel oer-Hollandse wentelteefjes, volgens het recept dat in het huishoudschoolkookboek van Paul’s moeder staat. Je doopt sneetjes oud witbrood in een mengsel van melk, ei en kaneel, bakt ze goudbruin in een klont roomboter en bestrooit ze met kristalsuiker. Zo simpel is het.

“Blijf van die klassieke wentelteefjes af! Behalve om ze op te eten dan”

Uit pure nieuwsgierigheid heb ik het culinaire erfstuk van mijn beppe (Fries voor oma) erbij gepakt. Het bijna uit elkaar vallende kookboek begint heel geestig met Wanneer Gij, huisvrouw, dit boek openslaat, en jawel… op pagina 340 staat nagenoeg hetzelfde wentelteefjesrecept. Onder de rubriek Gebakken Nagerechten, als onderdeel van menu 25 (Wintermenu, restjesdag). Voor mij bewijs genoeg. Blijf van die klassieke wentelteefjes af! Behalve om ze op te eten dan.


OER-HOLLANDSE WENTELTEEFJES

INGREDIËNTEN – VOOR 3 PERSONEN
 • 9 oude witte boterhammen (liefst casinowit vierkant)
 • 300 ml melk
 • 1 tl kaneel
 • eventueel de rasp van een ½ citroen
 • 1 groot ei
 • roomboter
 • suiker

Ingredienten wentelteefjes

BEREIDINGSWIJZE
 1. Klop de melk, het ei, de kaneel en (als je dat wilt) de citroenrasp door elkaar.
 2. Leg de boterhammen op een schaal en bedruip ze met het melkmengsel. Draai de boterhammen om, zodat beide kanten zich kunnen volzuigen. Let op: laat het brood niet te lang liggen, want dan valt het uit elkaar.
 3. Verhit in een koekenpan een klontje boter en bak de sneetjes brood aan beide kanten mooi bruin. Wentel ’t eventjes met een spatel.
 4. Bestrooi de wentelteefjes met kristalsuiker, stapel ze op een bord en val meteen aan. Pure nostalgie!

De kekke bloemetjestheedoek komt van PLUUM, lekkers en leuks.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

6 reacties

 1. Leuk geschreven, Emmelien. En ik moet bekennen dat jouw foto’s van de wentelteefjes er een stuk smakelijker uit zien …

 2. Nienke

  Emmelien, je weet zélfs een blog over wentelteefjes een waar genot te maken. Chapeau! En, nu weet ik ook waar de naam vandaan komt. Al blijft het leuk om dit gerecht in het Engels te vertalen…

  • Dank je wel Nienke! Ik hoorde gister voor het eerst de ‘letterlijke’ Engelse vertaling. Echt te grappig. Haha.

Volgend berichtHerfstige Gevulde Appels uit de Oven