Frambozen Lavendel ‘Soft Serve’ IJs

Wie lavendel ruikt, denkt al snel aan Frankrijk. Een vriendin van mij niet. Zij zit dan met haar hoofd in Nieuw-Zeeland. Daar, aan de andere kant van de wereld, verbleef ze een paar nachten in een cottage op een heuse lavendelboerderij. Toen ik haar vakantiekiekjes van dit idyllische plekje tussen de bloemen zag, moest ik drie keer kijken – zo mooi, het leek wel nep! Het potje lavendelbloemetjes dat ze als souvenir voor me meebracht, die lieve schat, bewijst dat ze er toch écht geweest is. Wees gerust, voor dit recept is Nieuw-Zeelandse lavendel niet perse nodig.

“Wees gerust, voor dit recept is Nieuw-Zeelandse lavendel niet perse nodig”


FRAMBOZEN LAVENDEL ‘SOFT SERVE’ IJS

INGREDIËNTEN – VOOR 2 PERSONEN
  • 240 ml rijstmelk, ongezoet
  • 1 el eetbare, gedroogde lavendelbloemetjes*
  • 2 rijpe bananen, gepeld, in stukken gesneden en ingevroren**
  • 100 g bevroren frambozen***
BEREIDINGSWIJZE
  1. Doe de rijstmelk samen met de lavendelbloemetjes in een steelpannetje en breng zachtjes tegen de kook aan. Haal van het vuur en laat een half uur trekken.
  2. Giet de melk door een zeef om de lavendel te verwijderen.
  3. Schenk de melk in een vriezerbestendige, afsluitbare bak en laat in een paar uur of een nacht bevriezen.
  4. Breek de bevroren rijstmelk in stukjes en doe ze samen met de banaan en frambozen in een keukenmachine. Laat draaien tot het mengsel glad en romig is. Heb geduld – het duurt even voordat het een smeuïge massa wordt.
  5. De consistentie is vrij zacht en lijkt op softijs, vandaar de naam ‘soft serve’. Liever bolletjes scheppen? Zet het ijs dan nog een kwartiertje in de vriezer om het wat op te laten stijven.
  6. Serveer in kommetjes met verse frambozen en gedroogde lavendelbloemetjes.

* Verkrijgbaar bij Dille & Kamille, of op de lavendelfarm in Nieuw-Zeeland ;-) Gebruik je lavendel uit de tuin, wees er dan wel zeker van dat hij onbespoten is.

** Leg een voorraadje bananen in de vriezer aan, zodat je op elk moment een bak ijs in elkaar kunt draaien. Pel wat bananen, snijd ze in 4 stukken en leg ze in diepvrieszakken in het vriesvak.

*** Diepgevroren frambozen vind je in doosjes in het diepvriesvak van de supermarkt. Of haal verse frambozen op de markt of bij de groenteboer en leg ze zelf in de vriezer.


PS De bloemetjestheedoek komt van PLUUM, lekkers en leuks

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtVegan Wentelteefjes met Pindakaasijs en Zwarte Bessenjam