Geroosterde Perziken met Homemade Citroenverbena Honing

Deze week fungeren de gordijnrails in het houten gebouwtje van zorgkwekerij de Groene Cirkel als hangplek voor dikke bossen aromatische citroenverbena.

Tussen de kneuterige boerenbont gordijnen hangen de takken met smalle langwerpige frisgroene blaadjes bijeengebonden en ondersteboven aan keukentouw te drogen. Na een aantal dagen hebben de blaadjes bijna al hun vocht verloren – maar niks van hun citroenaroma – en hebben wij genoeg voorraad om de hele winter verkwikkende kopjes kruidenthee te maken. Net zoals de Fransen doen, als digestief na de maaltijd. Niet al onze oogst gaat het droogproces door, want citroenverbena is ook vers – heel of fijngehakt – voor van alles te gebruiken. In fruitsalades, in siropen, in gebak…

“De honing is maar liefst 18 maanden houdbaar, maar tegen die tijd is de pot allang leeg” 

Ik plukte een paar takjes mee om de parfumachtige citroensmaak in een potje honing te vangen. Zelf citroenverbena honing maken is meer dan makkelijk. Je hebt alleen een gesteriliseerde glazen pot, een flinke scheut neutraal smakende honing en een handje vol verse geurige citroenverbena nodig.

Na een paar tergend lange wachturen (of zelfs wachtdagen als je dat geduld kunt opbrengen) heb je wonder boven wonder honing die smaakt naar… juist: citroenverbena. De honing is maar liefst 18 maanden houdbaar, maar tegen die tijd is de pot allang leeg. Geloof mij maar. Helemaal als je de verrassende smaakcombinatie van citroenverbena en perziken eenmaal ontdekt hebt.

Waarom dit duo niet in De smaakbijbel is opgenomen is me echt een raadsel.


HOMEMADE CITROENVERBENA HONING

INGREDIËNTEN – VOOR 1 KLEIN POTJE HONING
 • 300 ml honing
 • 1 klein handje verse citroenverbena*, alleen de blaadjes

* Citroenverbena, ook wel verveine genoemd, kun je kopen bij Marokkaanse winkels of plukken (van juni tot en met september) in een kruidentuin.

BEREIDINGSWIJZE
 • Spoel de citroenverbena voorzichtig onder de koude kraan af en dep de blaadjes goed droog. Doe de honing in een pannetje en laat hem op laag vuur vloeibaar worden (laat hem vooral niet koken!). Haal van het vuur en roer de verse citroenverbena erdoor.
 • Giet de nog warme honing samen met de citroenverbena in een gesteriliseerde glazen pot, doe de deksel erop en zet hem op een zonnige plek in de vensterbank.
 • En nu komt het aan op een flinke portie geduld: laat de smaken 1 tot 5 dagen trekken. Hoe langer je de honing laat staan, hoe sterker de citroenverbena smaak wordt – ik hield het niet langer dan 24 uur vol.
 • Zet de pot honing in een pannetje met warm water en laat hem weer vloeibaar worden.
 • Giet de honing door een zeef om de citroenverbena op te vangen en te verwijderen. Doe de honing weer in de gesteriliseerde pot en bewaar tot gebruik.

GEROOSTERDE PERZIKEN MET CITROENVERBENA HONING

INGREDIËNTEN – VOOR 4 PERSONEN
 • kokosolie, gesmolten
 • 4 perziken, gehalveerd en ontpit
 • 4 el citroenverbena honing, verwarmd (laat hem niet koken!)

Om het perziktoetje helemaal af te maken

 • yoghurt (koe, geit, schaap, soja of welke yoghurt je ook maar wilt)
 • geblancheerde amandelen, gehakt
 • verse citroenverbena
 • citroenverbena honing
BEREIDINGSWIJZE
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een ovenschaal in met kokosolie.
 2. Leg de perziken met de snijkant naar boven in de ovenschaal en schenk de warme honing erover.
 3. Bak ze 20 tot 30 minuten tot ze warm, zacht en goudbruin zijn.
 4. Verdeel de perziken over 4 schaaltjes en maak af met een flinke dot koude romige yoghurt, wat gehakte knapperige amandelen, een paar frisse blaadjes citroenverbena en een drizzle aromatische citroenverbena honing. Zoveel smaken en texturen in 1 mond vol!

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtZoete Pompoentaart (suikervrij)