Groene Pompoen in Zoete Kokosmelk

Met de autoramen wagenwijd open tuffen we over de Nieuwe Koolweg langs de Zuidkust van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland. Ik snuif de zilte lucht op die naar binnen komt waaien, en staar door het linkerraam naar buiten om een glimp van de achter de dijk verstopte Oosterschelde op te vangen. ‘Hé, zag ik daar nou een tureluur? Je weet wel, zo’n weidevogel met oranje snavel en lange poten.’

Om kramp in mijn nek te voorkomen, draai ik mijn hoofd ook even naar rechts, en aan die kant van de weg valt mijn oog op iets heel anders oranjes: pompoenen. Reuzenpompoenen, minipompoenen, vreemdgevormde pompoenen… Allemaal vrolijk uitgestald op een guitige kar, die op de inrit van een boerderij staat.

We maken een pitstop. De pompoenkar is van Lia en Martien den Boer. Ze telen al twaalf jaar pompoenen op hun land. Vooral sierpompoenen, maar ze hebben ook genoeg eetbare soorten. Martien somt er een paar voor ons op: ‛de Turkse Muts (rood met groene, witte en oranje strepen in een grappige vorm die lijkt op, jawel, een Turkse muts), de Baby Boo (wit en klein), de flespompoen (crèmekleurig met een flesachtige vorm), de Hokkaido (fel oranje en klein), de Musquée de Provence (deze grote pompoen heeft diepliggende ribben en is eerst donkergroen en rijpt daarna naar een kaneelkleur), de spaghettipompoen (langwerpig en geel) en de Kabocha (klein, groen en witgestreept).’

‛Kijk, dit is bijvoorbeeld de Kabocha’, zegt Lia, en ze pakt een rijpe, groene van de kar. ‛In Nederland wordt deze Japanse pompoensoort nog niet veel gegeten, maar in Azië is hij erg populair. Hij smaakt extra zoet en ook de schil is lekker. Laatst was een Thaise meneer bij onze pompoenkar en hij vertelde me dat hij dol is op een typisch Thais dessert van groene pompoen in zoete kokosmelk. Hier, neem de pompoen maar mee naar huis, dan kun je het zelf uitproberen.’


De Pompoenkar, Nieuwe Koolweg 18, Zierikzee. 

Niet aan het toeren in Zeeland? Ik heb de groene pompoen ook bij biowinkels zien liggen. Of ga anders eens langs bij mijn oom en tante in het Zuid-Oosten van Friesland. Ze hebben dit jaar wel 33 pompoensoorten in hun gigantische moestuin geteeld. 


GROENE POMPOEN IN ZOETE KOKOSMELK

Of op z’n Thais: fuk tong gang buad

INGREDIËNTEN – VOOR 4 PERSONEN
  • een halve groene pompoen (of een kwart als hij groot is)
  • 500 ml kokosmelk
  • 1 pandanblad (te koop bij de toko)
  • 90 g witte palmsuiker* (te koop bij de toko)
  • 1/2 tl zout
BEREIDINGSWIJZE
  1. Verwijder met een lepel de pitten en de draden. Schil de pompoen met een scherp mes of een dunschiller. Snijd niet alle schil weg, maar laat het op een paar plekken zitten – dat geeft een mooi kleurrijk effect. Snijd de pompoen vervolgens in schijven van ongeveer 1 cm dik, en daarna in repen van ongeveer 2 cm lang. Je moeten ongeveer 350 gram pompoen overhouden.
  2. Doe de helft van de kokosmelk samen met het pandanblad (leg er een knoop in, zodat de smaak vrijkomt), de palmsuiker, het zout en de gesneden pompoen in een pan, en zet deze op middelhoog vuur. Laat langzaam aan de kook komen. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de pompoen in 5 tot 10 minuten beetgaar worden. Let op: laat de kokosmelk heel heel zachtjes koken, anders gaat de olie zich scheiden. Dat wil je bij een curry wel, maar bij dit dessert niet.
  3. Giet, wanneer de pompoen gaar is, de andere helft van de kokosmelk erbij en breng nog even aan de kook. Verwijder het pandanblad. Verdeel over schaaltjes en serveer direct.

* Witte palmsuiker bevat 95% palmsuiker en 5% witte suiker. Gebruik je 100% palmsuiker dan wordt de kokosmelk bruin van kleur. Gebruik je 100% witte suiker dan krijgt de kokosmelk geen aromatische geur en smaak. De witte palmsuiker is meestal verkrijgbaar in schijfjes. Rasp ze fijn voordat je ze bij de kokosmelk doet. 


De schaaltjes en lepeltjes zijn van Sissy-Boy Homeland.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtKokos Panna Cotta met Groene Thee