Iniminikiwi

Het is maandag. De groenteboer rijdt zijn bestelbusje op de oprit van het statige Haagse kantoorpand waar ik werk en stapt uit met een grote mand vol met vers, rijp werkfruit onder zijn arm – een wekelijkse traktatie van mijn werkgever waarmee hij de fruitconsumptie op de werkplek wil stimuleren. En met succes, want vaak eten mijn collega’s en ik de mand diezelfde dag nog helemaal leeg.

Zodra de werkfruitmand op zijn vaste plek staat, snel ik ernaar toe om iets verantwoord lekkers uit te zoeken. Wat zal ik nemen? Een peer, een mandarijntje, een pruim? Of toch een sinaasappel? Dan valt mijn oog op een vierkant doorzichtig plastic bakje gevuld met een voor mij totaal onbekend soort bessen met een groenrode haarloze schil. Wat zijn dit in hemelsnaam voor vruchtjes?

“Oooh, het is een miniatuurkiwi!”

Nieuwgierig als ik ben, pak ik een besje uit het bakje. Ik ruik eraan, knijp er zachtjes in en bijt hem dan dapper doormidden om de binnenkant te inspecteren. Mijn inspectie duurt niet langer dan een luttele seconde. Ik zie groen vruchtvlees met een witte kern met daaromheen kleine zwarte zaadjes en een lijntjespatroon. Oooh, het is een miniatuurkiwi!

Vruchtvlees minikiwi

Na wat Googlen (sorry baas… het duurde echt maar heel even) kom ik erachter dat het geeneens genetisch gemanipuleerde kiwietjes zijn. Ze groeien 100% natuurlijk in grote trossen aan een slingerende winterharde klimplant. Op Hollandse bodem nog wel.

“Als je een stuk of wat van deze vitaminebommetjes eet, zit je weer vol energie”

Ook wordt me duidelijk dat de kiwibessen niet alleen om hun zoete, aromatische smaak in de fruitmand liggen. Ze hebben een hoog vitamine C-gehalte (per 100 gram 50 keer meer dan in een appel), zijn rijk aan antioxidanten en mineralen, en bevatten 3 soorten suikers (glucose, fructose en sucrose) in plaats van 2 zoals in het meeste fruit. Als je na een ochtend hard werken een stuk of wat van deze vitaminebommetjes eet – met schil en al -, zit je weer vol energie.

PS Ik neem straks een handjevol minikiwi’s mee naar huis om mezelf na een lange werkdag te trakteren op de trifle met kiwibessen van Belgische tv-kok Jeroen Meus (je weet wel, van dat amusante programma Dagelijkse Kost)

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

1 reactie

  1. Pingback: – Iniminikiwi | Leukste Taarten

Volgend berichtDonkere-Dagen-Dessert