Karamel Latino

De Argentijnen noemen het dulce de leche, de Mexicanen cajeta en de Colombianen arequipe. Ze bedoelen allemaal hetzelfde en ze zijn er allemaal verslaafd aan: een dikke, romige karamelpasta van volle melk en suiker. Mocht je ooit voet zetten op Latijns-Amerikaanse bodem, pas dan op! De latinos trekken je zo mee in hun verslaving. Ikzelf was wel een heel makkelijke prooi. Een mexicano zette een pot cajeta voor me neer en voordat ik het wist, had ik het half leeg gelepeld – zo lekker vond ik het.

“Ik liet het zoete spul dagelijks door mijn aderen stromen”

In een gemiddeld Mexicaans huishouden verdwijnt de inhoud van zo’n pot in een even rap tempo. Jong en oud doen flinke likken van de karamelpasta op een broodje als ontbijt, op koekjes als tussendoortje, op pudding als dessert na de warme middagmaaltijd, op vers fruit als snack voor het avondeten, en op een stuk taart als er iets te vieren valt. Het kostte me geen enkele moeite om me aan deze nationale eetgewoontes aan te passen, en ik liet het zoete spul dagelijks door mijn aderen stromen.

Gracias a dios was ik ook heel vatbaar voor een andere (en calorieënverbrandende) latino-verslaving: salsadansen. Bijna elke avond bond ik mijn salsaschoenen onder mijn voeten en ging ik naar een salsafeest waar ik zoveel danste dat ik de volgende dag weer naar hartenlust overal cajeta op kon smeren. ¡Azúcar!


DULCE DE LECHE

In Nederland zijn dulce de leche, cajeta en arequipe moeilijk verkrijgbaar, maar je kunt het heel makkelijk zelf maken van een blikje gecondenseerde melk met suiker – wat ik dan ook regelmatig doe.

INGREDIËNTEN
  • 1 blikje gecondenseerde melk
BEREIDINGSWIJZE
  1. Plaats het ongeopende blikje zonder etiket in een pan met water. Zorg dat het blikje helemaal onder water staat. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat 3 uur zachtjes koken.
  2. Let op dat het blikje voortdurend onder water blijft staan, anders wordt het een exploderende karamelbom. Voeg zonodig heet water toe.
  3. Haal de pan van het vuur en giet het water af. Laat het blikje afkoelen en maak het open. ¡Qué rico!

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtCode-Eitjes