Kruidige Chunky Aardbeiensaus (suikervrij)

Tegenwoordig wroet ik elke maandag met mijn handen in de aarde van de Groene Cirkel – een zorgkwekerij waar ik als vrijwilliger meehelp met allerlei moestuinkarwijtjes. Schoffelen, wieden, harken, spitten, zaaien, planten, snoeien. We gaan er met een hele ploeg (leiding, deelnemers van GGZ Leiden Rivierduinen en vrijwilligers) hard tegenaan om de biologisch geteelde groenten, vruchten, kruiden, bloemen en planten er mooi bij te laten staan. En als de tijd rijp is, kan er het nodige geoogst worden.

“Op onze knieën speurden we de plantjes af naar de meest stevige, donkerrode, glanzende exemplaren”

Zo trokken we gister radijsjes uit de grond en plukten we peultjes en aardbeien. Heel veel aardbeien! Op onze knieën speurden we de plantjes af naar de meest stevige, donkerrode, glanzende exemplaren. En dat waren er nogal wat. We vonden de een na de ander en hadden al snel een paar kratten vol. Klaar voor de verkoop in het winkeltje. De afgekeurde overrijpe aardbeien verdwenen als beloning in ons mond – je moet je eigen oogst natuurlijk wel even proeven. En geloof me: zoveel lekkerder dan die smakeloze waterbommen.

Ik nam zelf ook een paar bakjes versgeplukte zomerkoninkjes mee naar huis en maakte er een kruidige chunky aardbeiensaus van. Heerlijk over een schaaltje (geiten)yoghurt met granola, een stapel (amandelmeel)pannenkoeken, een stuk (raw) cheesecake, een bolletje (vegan) vanille-ijs…

Aardbeienplant

Aardbeien oogsten


KRUIDIGE CHUNKY AARDBEIENSAUS

Kom gerust 2 bakjes versgeplukte aardbeien halen in het winkeltje van de Groene Cirkel. Je kunt er van maandag t/m donderdag van 09.30 tot 15.30 uur terecht. Ook leuk: in juli en augustus kun je in de pluktuin je eigen bloemen plukken en een veldboeket samenstellen. Adres: Endegeesterstraatweg 5, Oegstgeest.

INGREDIËNTEN – VOOR 4 TOT 6 PERSONEN
  • 500 g aardbeien
  • 1 el water (Gebruik je diepgevroren aardbeien? Dat is het toevoegen van water niet nodig.)
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelpijpje
  • ½ vanillestokje, de zaadjes en de peul
  • een flinke draai van de zwarte pepermolen
  • rasp van ½ onbespoten sinaasappel
  • 1 el honing
BEREIDINGSWIJZE
  1. Was de aardbeien, ontdoe ze van hun kroontje en snijd ze door de helft. Doe de aardbeien samen met alle andere ingrediënten in een pan en breng het geheel op een matig vuur aan de kook. Laat onder af en toe roeren de aardbeien zachtjes koken tot ze zacht zijn geworden. Let erop dat je ze niet tot moes kookt.
  2. Haal van het vuur. Vul een glazen inmaakpot met de aardbeiensaus, doe de deksel erop en zet (minimaal 1 uur) in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken. Je kunt de aardbeiensaus een week in de koelkast bewaren.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtJamiefoodbloggers, Slow Coffee & Chocotruffels