Madeleines in een Mini-Oventje

Hoe ik madeleines – kleine Franse cakejes in schelpvorm – bak, heb ik tot nu toe aan (bijna) niemand durven vertellen. Want het gaat er een beetje provisorisch aan toe.

Mijn madeleinebakvorm is nét iets te groot voor mijn mini-oventje (of mijn mini-oventje nét iets te klein voor mijn madeleinebakvorm), waardoor ik het ovendeurtje een flinke duw moet geven om het te sluiten, en het met best wat kracht dicht moet zien te houden. Dit doe ik door op de keukenvloer te gaan zitten met mijn rug tegen het ovendeurtje geduwd.

“De Franse patissiers zouden me eens moeten zien zo. Ze zouden me finaal uitlachen”

Elke keer als ik 15 minuten lang op de grond zit te wachten totdat de madeleines gaar zijn, denk ik: de Franse patissiers zouden me eens moeten zien zo. Ze zouden me finaal uitlachen.

Vorige week ontdekte ik dat er in ieder geval één patissier in Frankrijk is die dat niet zou doen: Rachel Khoo. Niet alleen heeft zij net zoals ik een mini-oventje, maar – zo vertelde ze lachend tijdens de 5e aflevering van haar kookprogramma The Little Paris Kitchen – ook een madeleinebakvorm die daar nét niet in past.

Ik lachte met haar mee om dit voor mij o-zo-bekende keukenperikel, en realiseerde me op dat moment dat ik voortaan zonder schaamte op de keukenvloer kan gaan zitten. Rachel heeft gelijk: “Je hebt geen Michelinster, hightech apparatuur of een glimmende designkeuken nodig om heerlijk Frans eten te kunnen maken.” Zij was alleen wel zo slim om gewoon een 2e madeleinebakvorm te kopen. Eén die wel in een mini-oventje past. Misschien moet ik dat ook maar eens overwegen.


Rachel Khoo
Rachel Khoo (31) is een Brits-Aziatische foodie die 6 jaar geleden naar Parijs verhuisde om een opleiding tot patissier te volgen aan de kookschool Le Cordon Bleu. Met haar diploma op zak opende ze in haar eigen appartementje La Petite Cuisine à Paris: het kleinste restaurant van Parijs met maar één tweepersoonstafeltje. Dit voorjaar presenteerde ze haar eigen kookprogramma The Little Paris Kitchen op de BBC en bracht ze haar kookboek Chez Rachel uit. In dit kookboek staat onder andere haar verrukkelijke recept voor madeleines met frambozen en lemon curd.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

10 reacties

 1. Elissa

  Ik heb je blog net gevonden en ik vind je receptjes super! Heb alleen 1 vraagje. Maak jij alles wat met patisserie te maken heeft in je mini oventje?

  • Hoi Elissa,

   Dank je wel! Leuk dat je m’n blog gevonden hebt. En idd, ik maak alles in mijn mini-oventje en mini-keukentje. Af en toe gewoon creatief zijn :-)

   Groetjes,
   Emmelien

   • Elissa

    Super tof om dat te horen! Mijn oven is kapot (thermostaat) waardoor het moeilijk is daar patisserie in te maken want de oven blijft doorwarmen tot maximum. De kookplaten werken nog steeds dus daarom zou ik mij ook een mini oventje aanschaffen zodat ik toch kan verder bakken. :-) Zijn er bepaalde functies die er zeker moeten bij zijn om te bakken bij zo’n mini oventje? Mag het een goedkoop oventje zijn? Ik wacht nu al zo lang om te bakken, kan niet wachten om jouw receptjes te testen! Ben blij iemand gevonden te hebben die alles met haar mini oventje doet! :-)

    Groetjes

    • Hey Elissa,

     Oh, dat is balen. Want helemaal zonder oven is toch een beetje behelpen :/ Ik heb een simpele combi-magnetron van SHARP. Ik kocht hem een paar jaar geleden voor een prikkie op Marktplaats. Voor bakken vind ik het belangrijk dat je de oventemperatuur goed kunt regelen, en dat je een redelijk formaat bakplaat op verschillende hoogtes in de oven kunt doen. En dan kom je al een heel eind. Succes! Er is vast wel het een en ander op Marktplaats te vinden. En mocht je eerder met m’n recepten aan de slag willen… voor een aantal heb je niet eens een oven nodig :-)

     Groetjes,
     Emmelien

     • Elissa

      Bedankt voor je reactie, heb van mijn lieve moedertje een oventje gekregen! :-) Kwil je madeleinen recept eens uitproberen. Staat die ook op je blog?

      Groetjes

     • Hoi Elissa,

      Wat gaaf & lief zeg! Dus nu kan je flink aan de bak :-) Ik heb (nog) geen eigen madeleine-recept op m’n blog staan. Misschien leuk om het recept van Rachel Khoo uit te proberen. Of die van Julia Child. Beide echte Franse bakgoeroes :-) Succes!

 2. Belinda

  Ik heb een enorme oven en geen madeleinevorm! Misschien kunnen we iets afspreken,jij bakken in mijn oven en ik de vorm lenen! Lees met veel plezier je blogg,heb hem sinds kort ontdekt : )

  • Haha. Dat is aardig van je! Dank je wel. En wie weet. Mocht ik ooit 10 taarten in 1x moeten/willen bakken, dan weet ik bij wie ik moet zijn ;-) Leuk om te horen dat je met veel plezier m’n blog leest! Geniet van je weekend.

  • Klopt! In deze post verwijs ik (via een link) naar een recept van Rachel Khoo. In de traditioneel gebakken madeleines gaat overigens wel altijd suiker.

Volgend bericht2-Eeuwenoude Valenciaanse Dorstlesser