Mandarijn Tijm Granita

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Hè, jammer. Nog maar eentje pakken dan.
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Nou zeg, weer niet.
Ok, dit is écht de laatste.

Als kleine gup at ik het ene na het andere mandarijntje, en telde daarbij altijd het aantal partjes. Want, bij 11 partjes mocht ik een wens doen. Waarschijnlijk een slim trucje van mijn moeder om mij meer fruit te laten eten, maar ik geloofde er heilig in. Nog steeds eigenlijk.

“Een knaloranje, frisse, kruidige granita met een behoorlijk grote wenskans”

Bij het maken van deze knaloranje, frisse, kruidige granita heb je een behoorlijk grote wenskans – er gaan maar liefst 21 mandarijnen in.

Kist vol mandarijnen

Mandarijnen en tijm


MANDARIJN TIJM GRANITA

INGREDIËNTEN – VOOR 4 PERSONEN
 • 200 ml water
 • (tijm)honing, naar smaak
 • ongeveer 21 mandarijnen, in totaal 600 ml sap
 • 2 takjes tijm
BEREIDINGSWIJZE
 1. Doe het water in een steelpan en voeg honing naar smaak toe. Niet teveel, want je wilt de frisse smaak van de mandarijnen behouden. Ik gebruikte maar 1 eetlepel.
 2. Verwarm op laag vuur tot de honing is opgelost. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
 3. Pers alle mandarijnen uit. Meng het mandarijnsap (600 ml in totaal) met het afgekoelde honingwater. Voeg de takjes tijm toe en laat een half uur trekken.
 4. Zeef het sap en schenk het in een metalen bak of cakeblik. Dek af met huishoudfolie en zet ongeveer 4 uur in de vriezer. Roer het elke 30 minuten los met een vork.
 5. Schep in mooie glazen en serveer met wat tijmblaadjes.

Tijm en mandarijnen

Mandarijnsap

Granita van mandarijn en tijm


PS De glazen, het lepeltje en het doekje komen van PLUUM, lekkers & leuks.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

6 reacties

 1. Cynthia

  Het klinkt heerlijk, maar dit is toch niet iets wat je suikervrij kunt noemen… Honng zit vol suiker! Voor iemand nu zegt: ja, maar er zit geen kristal/keuken/poeder/riet suiker in… Nee, maar honing bevat ook suiker. Ik vind dit dus een beetje misleidend…

  • Hoi Cynthia,

   Bedankt voor je reactie. Met suikervrij bedoel ik inderdaad vrij van geraffineerde suikers. Ik gebruik altijd biologische, koudgeslingerde honing. Omdat biologische imkers hun bijen niet bijvoeren met suikerwater. En omdat de honing nog alle vitamines en mineralen bevat door de koude bewerking.

   Groetjes,
   Emmelien

 2. Irma

  Lijkt me een heerlijk recept!
  Vroeg me af of je het ook warm zou kunnen maken dus dan geen granita maar Glühwein zonder alcohol, van mandarijntjes met honing, tijm, citroen en kruidnageltjes?

  • Hey, da’s een goed idee! Klinkt heerlijk! Dat moeten we maar eens uitproberen :-) Nog een pijpje kaneel erbij… :-)

 3. Oew wat een leuk receptje! Ziet er super feestelijk uit. Lijkt me wel een spannende combi. Haha en hoeveel wensen mocht je doen ;)?

  • Dank je wel! Schijnt zo te zijn dat mandarijnen de stof thymol bevatten. Vandaar dat de combi mandarijn & tijm zo goed werkt :-) En ik mocht 1 wens doen. Haha. Was meteen het eerste mandarijntje. Deed jij dat vroeger ook?

Volgend berichtHeimwee naar Tinto de Verano