Rozenwater is een uitgesproken geparfumeerde smaak waar je aan moet wennen. Nadia Zerouali, vooral bekend van de Arabia-kookboeken die ze samen met Merijn Tol maakte, zegt dan ook: ‛Begin rustig met een paar druppels.’ Ze vergelijkt het met het opspuiten van je eigen parfum. ‛Als je net een nieuw geurtje hebt, ruik je hem heel sterk, maar na verloop van tijd wordt dat minder. Je raakt eraan gewend en spuit steeds een beetje meer op. Maar je moet natuurlijk niet overdrijven! Een vleugje is heerlijk, maar een ongelooflijke walm stoot af.’
Haar theorie geldt ook voor mijn Marokkaanse fruitsalade met een saus van dadels en rozenwater: een paar druppels voor beginners, wat extra druppels voor gevorderden, maar voorkom te allen tijde dat je tafelgasten het idee hebben dat ze potpourri aan het eten zijn.
* Nadia Zerouali gaf een kookdemo (waar ik bij mocht zijn, yeey!) met producten uit de Arabische foodbox van Arab Food Lovers. Het rozenwater en de dadels die ik voor de saus gebruikte, komen ook uit deze box.
MAROKKAANSE FRUITSALADE MET DADEL ROZENWATER SAUS
INGREDIËNTEN – VOOR 4 TOT 6 PERSONEN
Voor de fruitsalade
1 Cantaloupe-meloen, zaadjes verwijderd, geschild en in dunne plakjes
pitjes van 1 granaatappel
500 g abrikozen, ontpit en gehalveerd
2 sinaasappels, geschild en in partjes
4 vijgen, in partjes
Voor de dadel-rozenwater-saus
20 kleine dadels (of 10 Medjool-dadels), ontpit
lauwwarm water
sap van een halve citroen
rozenwater, naar smaak
Als garnering
verse muntblaadjes, fijngehakt
gedroogde rozenblaadjes
BEREIDINGSWIJZE
Doe de dadels in een kom. Overgiet met lauwwarm water totdat ze net onder staan. Zet een nacht afgedekt in de koelkast.
Doe de dadels samen met het weekvocht en citroensap in een blender. Laat draaien tot er een gladde saus ontstaat. Haal de saus door een zeef, zodat de pulp achterblijft. Verdun eventueel met wat extra water. Voeg naar smaak rozenwater toe (hoe meer, hoe geparfumeerder de smaak).
Doe de meloen, granaatappelpitjes, abrikozen, sinaasappelpartjes en vijgen in een diep bord of grote kom. Besprenkel met wat dadel-rozenwater-saus en serveer met fijngehakte munt en gedroogde rozenblaadjes.
Marokkaanse Fruitsalade met Dadel Rozenwater Saus
Rozenwater is een uitgesproken geparfumeerde smaak waar je aan moet wennen. Nadia Zerouali, vooral bekend van de Arabia-kookboeken die ze samen met Merijn Tol maakte, zegt dan ook: ‛Begin rustig met een paar druppels.’ Ze vergelijkt het met het opspuiten van je eigen parfum. ‛Als je net een nieuw geurtje hebt, ruik je hem heel sterk, maar na verloop van tijd wordt dat minder. Je raakt eraan gewend en spuit steeds een beetje meer op. Maar je moet natuurlijk niet overdrijven! Een vleugje is heerlijk, maar een ongelooflijke walm stoot af.’
Haar theorie geldt ook voor mijn Marokkaanse fruitsalade met een saus van dadels en rozenwater: een paar druppels voor beginners, wat extra druppels voor gevorderden, maar voorkom te allen tijde dat je tafelgasten het idee hebben dat ze potpourri aan het eten zijn.
* Nadia Zerouali gaf een kookdemo (waar ik bij mocht zijn, yeey!) met producten uit de Arabische foodbox van Arab Food Lovers. Het rozenwater en de dadels die ik voor de saus gebruikte, komen ook uit deze box.
MAROKKAANSE FRUITSALADE MET DADEL ROZENWATER SAUS
INGREDIËNTEN – VOOR 4 TOT 6 PERSONEN
Voor de fruitsalade
Voor de dadel-rozenwater-saus
Als garnering
BEREIDINGSWIJZE
♥ Volg m’n blog met Bloglovin’
Ook leuk:
Tahini Koekjes met Oranjebloesemwater
Jamkoekjes met Amandelmeel
Frozen Yoghurt Bites
Mangosorbet
Volgend berichtKersencake met Kokos Koffie Room