Matcha-Chocoladerotsjes


Als je van groene thee houdt, doe het dan goed, en ga aan de matcha 抹茶 – een Japanse groene thee in poedervorm, die je met warm water opklopt tot een felgroene, zijdezachte, schuimige drank met een licht grasachtige smaak. Omdat je de heel fijngemalen theeblaadjes helemaal opdrinkt – en niet alleen het weekwater – krijg je alle voedingstoffen van de thee binnen. Hartstikke gezond dus.

Je hebt alleen wel wat typisch Japanse attributen, een enorme nauwkeurigheid, en een vloeiende polsbeweging nodig om zelf hét perfecte bakkie te maken. Jaja, het is in Japan niet voor niks tot kunstvorm verheven, al eeuwenlang uitgevoerd tijdens traditionele theeceremonies. Hier de basics: doe met een chashaku (lang dun lepeltje van bamboe) twee schepjes matcha-poeder in een chawan (geglazuurde keramische theekom), voeg 70cc bronwater tussen de 60 – 80°C toe, en schuim op met een chasen (soort scheerkwast van bamboe) met een M-vormige beweging vanuit de pols. Voer al deze voorgeschreven handelingen zo sereen en sierlijk mogelijk uit, en je komt een heel eind.

Niet zo’n traditioneel typje? Freestyle er dan op los en laat allerlei zoetigheden groen zien van de matcha: ijs, smoothies, koekjes, cakes, meringues, chocolade… Schiet vooral niet uit met het poeder, want de smaak kan voor ons Westerlingen ff wennen zijn.

“Zo groen als matcha”


MATCHA-CHOCOLADEROTSJES

INGREDIËNTEN – VOOR ONGEVEER 12 STUKS
  • 2 repen (à 85 g) chocolat blanc au thé matcha du japon van Café-Tasse, in stukjes
  • 30 g gepofte rijst
  • 10 g gevriesdroogde frambozen, in stukjes
BEREIDINGSWIJZE
  1. Bekleed een groot bord met een vel bakpapier.
  2. Doe de chocolade in een kom en hang deze in een pan met een klein laagje water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Zet de pan op een laag vuur. Breng het water tegen de kook aan en draai het vuur, net voordat het water begint te koken, uit. Laat de chocolade smelten en roer tot een glad mengsel.
  3. Haal de kom van het vuur en roer er de gepofte rijst en gevriesdroogde frambozen doorheen. Schep met een lepel hoopjes van het mengsel op het bakpapier. Zet in de koelkast om ze te laten opstijven. Bewaar in de koelkast tot je ze serveert.

Het textiel is van PLUUM, lekkers en leuks.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtDadelshake