Of Je Chocoladeworst Lust?

In het boek Keukenprins houdt Ronald Giphart 100 dagen lang bij wat hij eet en drinkt. Stel dat niet Giphart maar ik de schrijver van het culinaire dagboek geweest was, dan hadden de lezers vast grote vraagtekens gezet bij mijn voedselcomsumptie van gister. Want het enige wat ik gegeten heb is: chocoladesalami. Ik moest en zou een chocoladesalami maken die net zo lekker smaakt als die van dat ene bakkertje op de hoek in Lissabon. En dat kon niet zonder proeven, proeven en nog eens proeven.

“Er zijn net zoveel verschillende salame de chocolate recepten in omloop als er Portugese bakkers zijn die het verkopen”

Het bleek nog geen eenvoudige taak om die rijke chocoladesmaak en zachte textuur te evenaren. Terwijl de bereidingswijze toch doodsimpel is. Je mengt boter, suiker, cacao, eieren en verkruimelde koekjes, maakt met behulp van folie een dikke worst, en laat het een nacht opstijven in de koelkast. Maar… er zijn net zoveel verschillende salame de chocolate recepten in omloop als er Portugese bakkers zijn die het verkopen. Zie dan maar eens hét recept te vinden.

Ik probeerde mijn smaakherinnering zo goed mogelijk naar boven te halen. Gebruikte het bakkertje pure chocolade of cacao? Voegde hij nog wat port of rum toe? Wat voor soort koekjes verkruimelde hij? De juiste verhoudingen tussen de ingrediënten vergde ook nog wat onderzoek. Ik experimenteerde er op los, totdat ik een testhap nam die me in een klap terugbracht naar Lissabon. Missie geslaagd! Zoveel happen chocoladesalami hadden alleen wel als gevolg dat ik ontbijt, lunch en avondeten oversloeg. Dat heeft Giphart me nog niet nagedaan.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

3 reacties

 1. Sonja hopman

  Heerlijk!! Echte Portugese salame!! Mooie (smaak) herinneringen!!

 2. marieke

  Wat een feest!! Wat lijkt me dat heerlijk.
  Leuk om je site te lezen Em!
  Heel veel succes!

 3. hilly

  Leuk em, om je smaakmakende en smaakoproepende stukjes te lezen. Ben benieuwd naar je volgende smaaksensatie. Succes en vooral veel plezier bij the making of.

Volgend berichtKaramel Latino