Olijfolie, Zeezout en een Bolletje Vanille-IJs

Vanille-ijs met olijfolie en zeezout – in Toscane zijn ze er gek op. Ik geloof zonder enige twijfel dat deze ongewone combinatie molto delizioso is – de Toscanen staan er nu eenmaal om bekend dat ze met de eenvoudigste ingrediënten de onweerstaanbaarste gerechten kunnen toveren – maar ik kan me de smaaksensatie moeilijk voorstellen. Er zit maar een ding op: zelf proeven!

Omdat gelato con olio e sale staat of valt met de kwaliteit van de ingrediënten, stop ik een fles van de beste extra vergine olijfolie en een zoutmolen met het beste zeezout in mijn handtas, en ga ik naar de ijszaak met het beste vanille-ijs van Leiden. Ja, net zoals de Italianen neem ik dit ijsje serieus, bloedserieus.

“Net zoals de Italianen neem ik dit ijsje serieus, bloedserieus”

Ik bestel 2 bolletjes, giet er een beetje olijfolie over, geef een draai aan de zoutmolen, neem een hap en laat de smaken op me inwerken. Ik proef romig ijs, met een grassige en bloemige noot, dat licht zoutig maar ook zoet smaakt. Die Toscanen hebben het weer geflikt – het is verrukkelijk! Nog voordat ik mijn bakje leeg heb, weet ik: dit wordt mijn ijsje deze zomer. Zou ik de eigenaren van de ijszaak zo ver kunnen krijgen om een fles olijfolie en een zoutmolen op de counter te zettten?


GELATO CON OLIO E SALE*

Recept uit het kookboek Jamie’s Italië

INGREDIËNTEN
 • vanilleijs
 • extra vergine olijfolie
 • zeezout
BEREIDINGSWIJZE
 1. Neem 2 bolletjes van het allerbeste vanille-ijs (ik bestelde ze bij Soetenso in Leiden)
 2. Giet er wat van de allerbeste (Toscaanse) extra vergine olijfolie over (liefst met een grassige, bloemige smaak)
 3. Strooi er wat korrels van het allerbeste zeezout over

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

3 reacties

 1. Pingback: – Olijfolie, zeezout en een bolletje vanille-ijs | Leukste Taarten

 2. Laurien

  Ik ben heel benieuwd welke olijfolie jij toen hebt gebruikt! Grassig is nog wel te vinden, maar bloemig… Is er een merk/soort aan te raden die in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar is?

  • Hoi Laurien, Ik heb toen een biologische Italiaanse extra vergine olijfolie gebruikt: Principe di Gerace. Te koop bij de Dille & Kamille. Groetjes, Emmelien

Volgend berichtMadeleines in een Mini-Oventje