Rijsttaart met Tonkabonen

In Bologna heb ik mijn buikje aardig rond gegeten. Hoe kan het ook anders in een stad met de bijnaam ‛la grassa’. Letterlijk vertaald: ‛de vette’. Juist ja. Na een antipasto, primo en secondo zwichtte ik vaak nog voor de lokale toetjesspecialiteit: torta di riso. Een smeuïge taart op basis van in melk gekookte risottorijst.

Dat Italianen graag vasthouden aan traditionele recepturen is algemeen bekend, maar blijkbaar is er veel mogelijk binnen de rijsttaartregels – ik heb heel wat interpretaties aan mijn vork geprikt. Zo verorberde ik een exemplaar met als toevoeging iets bekends waarvan ik – ah, wat frustrerend – maar niet kon raden wat het was. ‛Amaretti’, verklapte de galante ober me. Mama mia, tuurlijk, Italianen en hun koekjes.

Weer terug in Olanda trok ik meteen een zak risottorijst uit m’n keukenkast om die torta nou eens zelf te maken. Maar dan met een ander apart ingrediënt: de lange, smalle, zwart gerimpelde pit van de tropische tonkaboom. Of het door de Italiaanse beugel kan, geen idee, want, welja, de tonka staat op de lijst van verboden planten. Reden: de pit heeft van nature een enorm hoog gehalte (tien procent) aan de aromastof cumarine, die bij hoge inname leverproblemen geeft, de bloedstolling remt en mogelijk kankerverwekkend is.

Schrik niet, non c’è problema, je moet je gewoon aan een onbetwistbare regel houden: gebruik alleen het aroma. En van dat aroma gaat misschien zelfs de meest conservatieve Italiaan overstag. Vanille, bittere amandel, kaneel en kruidnagel – die tonkabonen zijn dus eigenlijk vier bekende toevoegingen in één.


Meer weten over tonkabonen? Lees hier mijn artikel dat ik voor Kokswereld schreef >


RIJSTTAART MET TONKABONEN

INGREDIËNTEN – VOOR 1 TAART
  • 1 liter ongezoete rijst-kokosmelk (bijvoorbeeld van het merk Lima)
  • 2 tonkabonen, geraspt (online te koop)
  • 200 g risottorijst (bijvoorbeeld arborio)
  • snuf zout
  • 100 g witte palmsuiker * (te koop bij de toko)
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • handje amandelschaafsel
BEREIDINGSWIJZE
  1. Doe de melk samen met de geraspte tonkabonen in een pan en breng het op matig vuur aan de kook. Haal van het vuur en laat de smaken minstens een uur (of een hele nacht) intrekken. Zeef met een fijne zeef de tonkabonen uit de melk, zodat alleen het aroma achterblijft.
  2. Zet de melk weer op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Voeg de risottorijst en het snufje zout toe. Doe de deksel op de pan en laat de rijst op heel laag vuur 20 minuten koken. Roer af en toe. Voeg de palmsuiker toe en laat de rijst nog eens 10 minuten koken. Schep de rijstebrij in een kom, dek af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur komen.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier. Roer de eieren één voor één door de afgekoelde rijstebrij en schep het mengsel in de bakvorm. Bestrooi de taart met amandelschaafsel en bak in ongeveer 60 minuten gaar. Serveer hem lauwwarm in punten.

Geen tonkabonen? Vervang ze dan door de zaadjes van 1 vanillestokje. Het is niet nodig om de vanillezaadjes uit de melk te zeven.  

* Witte palmsuiker bevat 95% palmsuiker en 5% witte suiker. Gebruik je 100% palmsuiker dan wordt de melk bruin van kleur. Gebruik je 100% witte suiker dan krijgt de melk niet zo’n aromatische geur en smaak. De witte palmsuiker is meestal verkrijgbaar in schijfjes. Rasp ze fijn voordat je ze bij de melk doet. 


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtAppel Pompoen Moes