Schuimige Amandel-Rozenblaadjes-Kardemommelk

Als fervent picknickster heb ik mijn picknickkleed op al heel wat mooie plekjes uitgerold. Natuurlijk heb ik zo mijn favoriete picknickspots, en afgelopen weekend kwam daar met stip eentje bij: de rozentuin in het Haagse Westbroekpark.

Nu hoor ik de Hagenezen al denken: ‘Duh! Kom je daar nu pas achter?! Die zit er al een eeuwigheid. Sinds 1961 om precies te zijn.’ Klopt! Sorry! Het is mij ook compleet een raadsel waarom ik jullie goed bewaarde rosarium nog niet eerder ontdekte, want het is een waar picknickparadijs.

Honderden rozenbedden vol bloeiende, allerleigekleurde, geurige rozen met romantisch klinkende namen; grasweides met vol, zacht, frisgroen gras; doorkijkjes die je steeds verder de tuin in laten turen; hoge bomen die je een welkome verkoelende schaduw bieden; en vijvertjes die de zon en lucht weerkaatsen. Hier leg je toch maar wat graag je kleedje neer!

“De zoete rozengeur liet me dromen over een zwoel zomers drankje met hartvormige rozenblaadjes”

Toen ik mijn plekje in de tuin gevonden had en languit in het gras lag, wilde ik er nooit meer weg. Grassprietjes kietelden mijn blote voeten, de bomen ruisten me in slaap, en de zoete rozengeur liet me dromen over een zwoel zomers drankje met de verfijnde smaak van hartvormige rozenblaadjes.

Engelse roos Rosa Pink Cloud


SCHUIMIGE AMANDEL-ROZENBLAADJES-KARDEMOMMELK MET ROZENBLAADJES IJSBLOKJES

Heerlijk verkoelend op een luie warme zomermiddag of een zwoele zomeravond.

INGREDIËNTEN – VOOR EEN HALVE LITER MELK EN 12 IJSBLOKJES
 • 500 ml amandelmelk, liefst zelfgemaakt, van bruine amandelen
 • 25 onbespoten(!) geurige rozenblaadjes*, liefst roze
 • 12 extra rozenblaadjes om de ijsblokjes mee te maken
 • 5 kardemompeulen
 • 1 tl rozenwater
 • nootmuskaat

* Ik liet de rozen van de rozentuin keurig netjes staan en offerde een paar rozen van moestuin de Groene Cirkel op. Zelf geen (moes)tuin? Onbespoten rozen – chemicaliën en pesticiden horen niet in dit drankje thuis – kun je ook bestellen bij menig groenteboer.

BEREIDINGSWIJZE
 1. Begin met de ijsblokjes. Doe een laagje water in de vakjes van een ijsblokjesvorm. Leg in elk vakje een rozenblaadje en vul de vakjes verder met water. Vries ze in.
 2. Doe voor de melk de rozenblaadjes in een pan met de amandelmelk en breng dit zachtjes aan de kook. Neem van het vuur en maal glad met een staafmixer. Kneus de kardemompeulen in een vijzel tot de zaadjes zichtbaar zijn. Doe de peulen en zaadjes bij de warme melk en laat dit ongeveer 10 minuten trekken.
 3. Zeef de melk om de kardemompeulen en -zaadjes te verwijderen. Voeg het rozenwater toe en meng goed. Zet minimaal een uur in de koelkast.
 4. Haal vlak voor het serveren de melk uit de koelkast. Houd de staafmixer op het oppervlak van de amandel-rozenblaadjes-kardemommelk tot het schuimig wordt.
 5. Giet de koude, schuimige melk in glazen en bestrooi het schuim met nootmuskaat. Garneer elk glas eventueel met een rozenblaadje. Serveer de rozenblaadjesijsblokjes in een apart glas of kommetje, zodat de rozenblaadjes in al hun glorie kunnen schitteren en de melkdrinkers zoveel ijsblokjes kunnen pakken als ze willen.

IJsblokjes met rozenblaadjes

Amandelmelk met rozenblaadjes en kardemom


Zeker doen: taart eten en roeiboot huren bij ‘de Waterkant’
Vlak achter het rosarium ligt het laid-back theehuis de Waterkant met een grasterras waar je iets kunt eten en drinken, en waar je voor een paar euro een roeibootje – dat heel verontrustend de naam van een gezonken schip draagt – kunt huren. Je kunt de Waterkant bereiken via de hoofdingang van de rozentuin, of met het pontje met handbediening vanaf de Haringkade. Kies je voor het laatste, dan ben je aangewezen op behulpzame grasterrasgangers die je naar de overkant van het water willen slingeren – er springt altijd wel iemand enthousiast vanuit zijn stoel op.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtVenkel IJsthee met Komkommer, Munt en Bernagie