Sinaasappelsnoepjes, Je T’aime

Gooi jij altijd de schillen van een sinaasappel bij het (gft)afval? Niet meer doen dus! Als ik me er even ongevraagd mee mag bemoeien. Want, met wat water, suiker en een portie geduld maak je er decadente Franse sinaasappelsnoepjes van. Orangettes; zo heten ze daar in Frankrijk. Vul je eigen snoeppot ermee of geef ze in een feestelijk zakje weg als cadeautje.

“Maak de orangettes nog decadenter door ze in chocolade te dopen”


SINAASAPPELSNOEPJES

Gebruik ook eens de schillen van een citroen, grapefruit of pomelo!

INGREDIËNTEN
 • 3 à 4 biologische sinaasappels
 • 600 g kristalsuiker
 • 500 ml water
 • extra portie kristalsuiker
BEREIDINGSWIJZE
 1. Snijd het kapje van de boven- en onderkant van de sinaasappel. Snijd de schil in kwarten door met een kort schilmesje 4 diepe sneden – totaan het vruchtvlees – van boven naar beneden te maken. Pel langs deze ‘hulplijnen’ de sinaasappelschil er voorzichtig af. Doe dit bij alle sinaasappels.
 2. Snijd de schillen in de vorm van een rechthoek.
 3. Snijd de schillen langs de lange kant in smalle, gelijke reepjes van ongeveer 0,5 cm.
 4. Doe de sinaasappelschilletjes in een pan met voldoende water. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat de schilletjes 40 minuten op een zacht vuur pruttelen. Zo worden ze zacht en raken ze hun bittere smaak kwijt. Giet de schilletjes af.
 5. Doe de suiker (600 g) en het water (500 ml) in een pan, samen met de sinaasappelschilletjes. Zet een suikerthermometer op 110°C en zet hem in de pan. Kook de sinaasappel tot het suikerwater de temperatuur van 110°C bereikt.
 6. Draai het vuur uit en laat de sinaasappelschilletjes 1 uur in de siroop staan. Giet de schilletjes over in een zeef, zodat zoveel mogelijk siroop kan wegdruppen.
 7. Haal de schilletjes uit elkaar en rol ze door een nieuwe portie kristalsuiker tot ze helemaal met suiker bedekt zijn. Laat ze op een koele plek op een rooster een nacht opdrogen.

Au chocolat
Maak de orangettes nog decadenter door ze in chocolade te dopen. Smelt wat pure chocolade (liefst met minimaal 70% cacao) au-bain-marie. Dip 1 kant van de opgedroogde sinaasappelschilletjes in de gesmolten chocolade. Leg ze op bakpapier en laat de chocolade hard worden. 


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

4 reacties

 1. Goedemorgen Emmelien,

  Wat een leuke blog. Ik vind het erg interessant dat jij aandacht besteedt aan deze oude traditie, die wij in Nederland ook kenden. Denk aan de geconfijte schillen op een banketstaaf. Probeer het ook eens met cederappels of bergamot.
  Ik wens je een fijne dag!

  Groet Gereon

  • Emmelien

   Hoi Gereon,

   Bedankt voor je leuke berichtje! En ik ga die cederappels en bergamot zeker eens uitproberen! Als ik ze ergens kan vinden :-) Ik gebruik de gekonfijte sinaasappelschilletjes zelf altijd om een sinaasappel-amandeltaart mee te decoreren.

   Jij ook een fijne dag!
   Emmelien

  • Emmelien

   Hoi Ida,

   Met sinaasappels of citroenen uit de tuin? :-)

   Groetjes,
   Emmelien

Volgend berichtTussendoorrepen zonder Lulkoek