Snackrepen met Cranberry’s en Kokos

Het rode goud. Zo noemen ze op Vlieland de cranberry. Waarom die benaming? Misschien omdat je een getrainde speurneus moet hebben om het rode besje te vinden dat zich laag bij de grond verstopt tussen heideplanten en woekerend gras. Of omdat er in de vroege herfst een ware stormloop naar de cranberryvelden is om de grote veenbes te plukken. Of zou de cranberry gewoon gouden handel zijn? Hoe dan ook, Vlielanders zijn trots op hun zurige besjes en laten dat zien ook.

In de nostalgische dorpsstraat met even nostalgische winkels vind je werkelijk van alles met cranberry’s: rookworst, krentenbrood, mosterd, kaas, roomijs… Zelfbedacht en zelfgemaakt door de winkeliers. Ook vind je er de verse besjes, om in je knusse vakantiehut of thuis op het vasteland met de zee nog in je benen iets lekkers mee te kokkerellen.

“Het rode goud. Zo noemen ze op Vlieland de cranberry”

Voor wie voor de full experience wil gaan: zelf plukken in de vrije natuur mag ook. Bij de cranberryvelden heeft Staatsbosbeheer als behulpzame aanwijzing bordjes in de bos- of duingrond geslagen, met informatie vanaf wanneer en hoeveel je (met de hand) mag plukken. Die bordjes zijn zeker geen overbodige luxe, want niet-kenners (zoals ik) wandelen of fietsen geheid aan de velden voorbij. Ik had een schamele oogst van slechts twee hele cranberry’s. Later lieten twee Vlielandse oude dames mij weten dat ik dan ook in de totaal verkeerde hoek stond te zoeken. ‘Daar achterin, rechts, daar viel nog flink wat te plukken.’ Ja kijk, om dat te weten moet je toch echt een eilandbewoner zijn.


De cranberrypluk begint in september en duurt 4 tot 5 weken.


SNACKREPEN MET CRANBERRY’S EN KOKOS

INGREDIËNTEN – VOOR 8 REPEN
  • 10 Medjool dadels, ontpit
  • 125 g rauwe cashewnoten
  • 75 g gedroogde cranberry’s (liefst de variant die gezoet is met appelsap)
  • 25 g kokosrasp
BEREIDINGSWIJZE
  1. Hak de cashewnoten met de gedroogde cranberry’s grof in een keukenmachine met hakmolen. Voeg 2 dadels per keer aan het mengsel toe en laat de keukenmachine draaien tot de dadels goed gemengd zijn. Mix tot het aan elkaar plakt en de cashewnoten en cranberry’s gelijkmatig in heel kleine stukjes over het mengsel verdeeld zijn. Doe als laatste de kokosrasp erbij en mix dit nog even kort door.
  2. Bekleed een lage schaal met huishoudfolie en spreid het mengsel in een gelijkmatige laag uit. Zet de schaal minimaal een uur in de koelkast.
  3. Snijd in 8 gelijke repen.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtPistachetaart met Granaatappelpitjes