Tahini Koekjes met Oranjebloesemwater

Ik zou toch zweren dat ik hier al geweest ben. Of toch niet? Verward kijk ik om me heen: gesluierde vrouwen malen verse kruiden onder bleek verkleurde parasols, mannen in lange witte gewaden vullen enorme metalen tonnen met felgele en hevig rode specerijenpiramiden, en enthousiaste herboristen (kruidendeskundigen) trekken voorbijgangers hun piepkleine winkeltjes in. Kruiden en specerijen, daar draait het allemaal om op dit chaotisch drukke pleintje. Maar deze bevinding helpt mij helaas niet de uitgang van de doolhofachtige soek van Marrakech te vinden.

Onmisbaar oranjebloesemwater
Ik stap een herboristerie binnen in de hoop dat de eigenaar mij de weg kan wijzen. Het is een indrukwekkend binnenkomen: in smalle, plafondhoge kasten staan honderden glazen potten met bontgekleurde kruiden en poeders. De man achter de toonbank geeft me een vriendelijk welkomstknikje. Voordat ik ook maar de kans krijg om hem de weg te vragen, biedt hij me een stoel en een glas mierzoete muntthee aan, pakt hij van alles uit de kasten en laat hij zijn beroepstrots aan me zien. Zuivere olie van de arganboom, rode saffraandraadjes, pijpjes zoete kaneel

Als slotstuk houdt hij een flesje onder mijn neus. Ik snuif een zwoele, zoete geur op die een betoverend, bijna bedwelmend effect op me heeft. “Dit is mijn allerbeste oranjebloesemwater, gemaakt van de bloesem van de bittere sinaasappelbomen die op de oever van de Dades-rivier staan. Voor 1 flesje zijn kilo’s van de witte bloemetjes nodig. Voor ons Marokkanen is oranjebloesemwater een onmisbaar ingrediënt. We sprenkelen het over salades, mengen het door drankjes, koken het mee in stoofschotels, maar we verwerken het vooral in traditionele gebakjes en koekjes. Al deze heerlijkheden krijgen door een paar druppels van het spul een verfijnde zoete, bloemige, citrusachtige smaak.” OK, ik ben om. Zo’n flesje 1001-nachten-water gaat mee naar huis. De man lacht. Hij wist toch wel dat ik iets zou kopen.

Aromatische koekjes
Bij het afrekenen kan ik eindelijk mijn brandende vraag stellen: hoe kom ik de soek weer uit? Links, rechts, links, links, rechts. Help, als ik dat maar onthoud. Terwijl ik me een weg baan door de nauwe kronkelende steegjes met okerkleurige huizen, waait de bedwelmende geur van oranjebloesemwater mijn neus in. Ik herken die geur nu uit duizenden. Maar waar komt het vandaan? Zouden het misschien die koekjes zijn waar de kruidenman het over had? Het water loopt me al in de mond. Zonder dat ik er erg in heb, volg ik de geur en duik ik juist verder de soek in. Ach, de koekjesverkoper weet ook vast wel de weg.


TAHINI KOEKJES MET ORANJEBLOESEMWATER

INGREDIËNTEN – VOOR 16 KOEKJES
 • 200 g amandelmeel
 • 1 tl kaneelpoeder
 • snufje zout
 • 180 ml tahini
 • 120 ml ahornsiroop
 • 1 tl oranjebloesemwater
 • sesamzaadjes, als topping
BEREIDINGSWIJZE
 1. Verwarm de oven voor tot 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Roer het amandelmeel, kaneelpoeder en zout in een grote mengkom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en zet even weg.
 3. Verwarm de tahini, ahornsiroop en het oranjebloesemwater een paar minuten in een pannetje op laag vuur. Verwarm zachtjes, laat het niet koken. Blijf constant roeren tot er een glad mengsel ontstaat. Haal van het vuur en laat afkoelen.
 4. Schenk het afgekoelde mengsel in het kuiltje van de droge ingrediënten. Roer de droge en natte ingrediënten met een spatel door elkaar tot er een zacht deeg ontstaat. Door de vette tahini kan het deeg olie-achtig aanvoelen.   
 5. Rol in je handpalmen ongeveer 16 balletjes van het deeg. Gebruik 1 volle eetlepel van het deeg per balletje. Druk de balletjes een beetje plat. Verdeel het sesamzaad over een plat bord en dip de koekjes met de bovenkant in de sesamzaadjes.
 6. Leg op een bakplaat en bak 10 tot 12 minuten tot de onderkant goudkleurig is. Doe de oven uit en laat de koekjes nog 5 minuten in de uitgeschakelde oven staan.
 7. Haal uit de oven en laat op de bakplaat helemaal afkoelen. In een lichtdicht afsluitbare trommel op kamertemperatuur blijven de koekjes een week goed.


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtAvocado Shake met Chocolade