Venkel IJsthee met Komkommer, Munt en Bernagie

Bernagie, borago, komkommerkruid. Voordat ik als vrijwilliger bij zorgkwekerij de Groene Cirkel ging werken, had ik deze 1-jarige plant met 3 namen nog nooit gezien – laat staan gegeten. Juist, gegeten. Ik keek er ook van op dat ze eetbaar is.

Haar ruw behaarde bladeren vond ik er bepaald niet appetijtelijk uitzien, en haar neerwaarts gerichte bloemetjes vond ik er maar treurig bijhangen. Typisch een geval van gefopt door de natuur en, eerlijk is eerlijk, ook van gebrek aan plantenkennis.

“Bernagie eetbaar? Ik keek er ook van op”

Hoe bedoel je niet appetijtelijk?! Proef maar eens. De jonge blaadjes zijn zacht en sappig en smaken naar komkommer. Je kunt ze fijnhakken en rauw toevoegen aan salades, kruidenkwark, roomkaas, koude sauzen en dranken. En hoe bedoel je treurig?! Til ze maar eens op. De bloemetjes zijn juist prachtig. Hemelsblauw en stervormig met een helderwit hart en meeldraden die als een kegeltje naar voren steken. Heel fraai als eetbare versiering op taarten, of in desserts en sapjes. Zo, weer wat geleerd!

Sinds dit natuurgeheim aan mij onthult is, duik ik vaak aan het einde van mijn moestuindag nog even ons bernagieveld in waar ik een paar van die culinair toepasbare stelen afknip – heel voorzichtig, want de bloeiende bloemetjes zijn een echte bijen- en hommelmagneet – om mee naar huis te nemen. Ik zet het dan op een fietsen – bernagie moet je zo vers mogelijk gebruiken – en onderweg beginnen mijn handen al te jeuken om weer een nieuw bedacht recept uit te proberen.

Veld vol bernagie-bloemen


Bernagie, borago, komkommerkruid
Bernagie, borago, komkommerkruid

Bernagie wordt vaak in tuinen als sierplant geteeld, maar omdat ze zich makkelijk uitzaait komt ze ook in het wild voor. Bloeitijd: mei tot september.


VENKEL IJSTHEE MET KOMKOMMER, MUNT EN BERNAGIE

INGREDIËNTEN – VOOR 1,5 LITER
 • 1,5 liter mineraalwater
 • 8 venkeltheezakjes
 • 1 el citroensap
 • komkommer
 • takjes munt
 • jonge bernagieblaadjes, fijngehakt
 • ijsblokjes
 • bernagiebloemen
BEREIDINGSWIJZE
 1. Begin met de ijsblokjes. Doe een laagje water in de vakjes van een ijsblokjesvorm. Leg in elk vakje een bernagiebloemetje en vul de vakjes verder met water. Vries ze in.
 2. Breng het water aan de kook. Knoop de theezakjes aan elkaar en hang ze in een glazen kan. Giet het kokende water over de theezakjes en laat minimaal een uur trekken.
 3. Verwijder de theezakjes en laat de thee in de koelkast afkoelen.
 4. Voeg het citroensap toe. Snijd wat kommer in dunne plakjes en doe deze samen met wat takjes munt en fijngehakte bernagieblaadjes in de thee. Zet weer terug in de koelkast.
 5. Doe vlak voor het serveren de ijsklontjes en bernagiebloemen bij de ijsthee. Schenk hem in glazen.

PS Geen bernagie binnen handbereik? De venkel-ijsthee is alleen met het scheutje citroensap, de plakjes komkommer en de takjes munt ook heerlijk.

IJsblokjes met bernagie-bloemen

Zelf venkel-ijsthee maken


♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

Volgend berichtVegan Bramencrumble met Amandel & Gedroogde Appeltjes